23.5 C
București
joi, iulie 25, 2024
AcasăStirea zileiTarom se pregateste de greva generala pe 14 noiembrie

Tarom se pregateste de greva generala pe 14 noiembrie

in:

Stiri pe acelasi subiect

Salariatii Tarom ameninta ca vor declasa un conflict de munca de proportii, ei declarandu-se nemultumiti de situatia in care se afla compania, dar si de noua conducere care a preluat sefia acesteia.

Intr-un comunicat al Sindicatul National Tehnic TAROM (SNTT) se arata ca s-ar putea ajunge chiar la greva generala, prin oprirea tuturor zborurilor. Reprezentantii organizatiei sustin ca au tacut pana acum pentru a acorda “sase luni de respiro noului guvern”, dar ca lucrurile au evoluat intr-o directie care a dus la inrautatirea situatiei companiei.
Sindicalistii sunt de parere ca TAROM nu trebuie monitorizata de FMI, neavand bani alocati de la buget.”In prezent TAROM inregistreaza pierderi din operare insa niciodata nu a primit ajutor de la stat sau altfel de sprijin, nefiind institutie bugetara. Pierderile inregistrate au fost acoperite din sumele acumulate de-a lungul timpului din surse proprii„, se spune in comunicat.

Nici Consiliul de administratiei pe care il are acum firma nu este pe plscul salariatilor, deoarece este format din “persoane care nu au avut contacte cu vreo compania aeriana decat ca simpli pasageri, cu toate ca OG 109/2011, la art. 28, cere :Consiliul de administratie sa fie format din persoane care sa aiba experienta de administare/management, in domeniul de activitate – aviatie”. In ceea ce priveste numirea unor manageri privati straini, SNTT precizeaza ca sunt si romanii priceputi sa detina astfel de functii, organizatia trimitand Ministerului Transporturilor o lista pe care apar oameni capabili sa conduca Tarom.

Noul director general al TAROM a fost numit Christian Edouard Heinzmann, activitatea acestuia urmand sa inceapa pe 19 noiembrie, cu un contract pe patru ani, a anuntat, la inceputul lunii compania.Heinzmann este cetatean belgian si are o experienta de peste 25 de ani in industria aviatica, detinand, printre altele, functia de presedinte al Grupului Luxair, compania nationala a Luxemburgului.

Totodata, Consiliul de Administratie al TAROM l-a numit pe Michael Moriaty in pozitia de director general adjunct, cu functia de Chief Financial Officer (CFO). Moriaty este cetatean britanic si are o experienta de peste 33 de ani in managementul financiar din industria aviatica in Marea Britanie, SUA, Japonia, Tailanda, Bangladesh, Scandinavia, Olanda si Columbia. Acesta isi va incepe activitatea pe 12 noiembrie 2012, cu un contract pe un an.

Reprezentantii sindicatului considera ca decizia Consiliului de administratie, prin care au fost numiti cei doi si s-au semnat contractele de mandat, este nelegala. Motivul invocat este acela ca bu a fost prezentat un program de restructurare si redresare. „Atata timp cat exista motivatie financiara -asa cum se vrea acum- manageri romani pot face si ei performanta. Daca se doreste motivarea financiara a managerului, normal ar fi ca acelasi lucru sa se intample si cu restul salariatilor. In caz contrar se va crea o discriminare in ceea ce priveste compensarea baneasca. Dezmintim cu fermitate unele neadevaruri aparute prin presa ce fac referire la numarul mare de salariati ai TAROM, facand comparatie cu CSA care este companie aeriena partenera, intentionat alegand compania ceha, in timp ce restul de 21 de companii aeriene partenere au un numar mai mare si chiar dublu decat compania noastra„, se mai spune in comunicat.

Sindicalistii vin si cu alte acuzatii grave. “In prezent de fac presiuni prin diverse cai de influenta, pentru a permite accesul in hangarul directiei tehnice a companiei concurente Blue Air, acum cand lupta este crancena pentru a castiga piata de maintenance in zona. Desi au trecut sase luni de la guvernarea USL, sindicatul nostru nu a fost niciodata consultat in ceea ce priveste viitorul companiei TAROM, cu toate ca am trimis chiar si prim-ministrului nenumarate sesizari si adrese. Totodata, va informam ca am facut sesizari si la Directia Nationala Anticoruptie, insa pana in prezent nu avem nici un raspuns”, se precizeaza in documentul citat.

Reprezentantii salariatilor sustin ca, daca la discutia de pe 12 noiembrie pe care o vor avea cu sefii companiei nu se va ajunge la un acord, pe 14 noiembrie declanseaza greva generala.

 

Ultimele stiri