26.8 C
București
marți, aprilie 16, 2024
AcasăACTUALITATEToate salariile bugetarilor cresc de la 1 ianuarie 2018 cu 25%! Iohannis:...

Toate salariile bugetarilor cresc de la 1 ianuarie 2018 cu 25%! Iohannis: Nota de plata grea pentru GENERATIILE VIITOARE!

in:

Stiri pe acelasi subiect

Klaus Iohannis se va întâlni cu Joe Biden la lucrările Adunării Generale a ONU

Preşedintele Klaus Iohannis participă astăzi la segmentul de nivel...

Salariul minim va creşte la 3.300 de lei brut. Cât va ajunge să fie la 1 ianuarie

Guvernul a agreat să majoreze salariul minim pe economie,...

Anunț șoc pentru bugetari: Voucherele de vacanță ar putea fi eliminate total din 2024 

Ministrul de Finanțe anunță tăieri drastice: peste un milion...

Toate salariile bugetarilor vor crește 25% de la 1 ianuarie 2018, a anunțat ministrul Muncii și Justiției Sociale, Lia Olguța Vasilescu.

„De la 1 ianuarie absolut toate salariile vor creşte cu 25%, după care, ce este în plată în acel an şi ce au în Legea salarizării în căsuţă, pentru că pe fiecare ocupaţie este o căsuţă cu salariul la care trebuie să ajungă în 2022, deci 2019, 2020, 2021 şi 2022, se împarte câte o pătrime în fiecare an”, a spus Lia Olguţa Vasilescu la postul public de televiziune, citată de Agerpres.

Ministrul Muncii a afirmat că în prezent întreg sistemul de salarizare din România necesită 63,5 de miliarde de lei, iar la această sumă se va adăuga 32 de miliarde de lei până în 2020, iar o creştere de 10 miliarde pe an este suportabilă de la buget, anunta Capital.ro.

„Noi ne-am făcut foarte bine nişte calcule şi iată că prognozele pe care le avem după primele trei luni de guvernare sunt chiar mai optimiste decât noi am considerat că se va întâmpla. De altfel, efectul pervers al creşterii salariilor este tocmai faptul că se vor colecta mai mulţi bani la bugetul de stat şi pot să vă spun că pentru anul 2018 toate creşterile de pensii şi de salarii, inclusiv cele adoptate până în prezent, vor totaliza un efort bugetar de 16 miliarde de lei, 10 sunt pe salarii plus 6 pentru pensii, iar banii vor veni din următoarele surse: 3,5 miliarde contribuţiile aferente creşterii salariilor cu 10 miliarde de lei. De unde aceşti bani? Pentru că aveţi 35% din 2018 partea de contribuţii. Deci din 10 miliarde pe care îi plăteşte statul, 3,5 miliarde lei se întorc înapoi la stat”, a declarat Lia Olguţa Vasilescu.

Ministrul Muncii a spus că la acestea se adaugă 2,7 miliarde de lei efectul de runda a doua a celor 12,5 miliarde de lei intraţi în economie, respectiv a salariilor fără contribuţii.

„În momentul în care cresc salariile automat creşte şi consumul pentru că ele nu cresc de o asemenea manieră încât dumneavoastră să vă duceţi şi să vă cumpăraţi yacht-uri sau eu ştiu ce maşini de lux sau castele. Dumneavoastră veţi introduceţi aceşti bani în consum, în haine, în mâncare, iar toate aceste lucruri duc la efectul de runda a doua care înseamnă iarăşi taxe şi impozite colectate către stat”, a mai menţionat Lia Olguţa Vasilescu printre surse.

De asemenea, acesta a mai spus că o sumă de 1,8 miliarde de lei va veni de la majorarea salariului minim pe economie, fapt care va genera contribuţii la bugetul de stat.

In replica, presedintele Klaus Iohannis a declarat, marti, ca respinge ferm „tentativele populiste de a pune in opozitie investitiile straine si cele autohtone, companiile straine si cele romanesti”. „Asa ceva este o mare eroare”, a subliniat Iohannis, prezent la o intalnire cu mediul de afaceri.

„Convingerea mea este ca antreprenoriatul romanesc se va consolida cu atat mai mult cu cat cooperarea cu cel strain va fi mai stransa”. Iohannis a mai spus ca indeamna la prudenta in legatura cu proiectele fiscale vehiculate in ultima vreme. „Este evident ca salarizrea terbuie imbunatatita, iar solutiile trebuie cautate”, a precizat el. Presedintele a sustinut insa ca salariile trebuie sa creasca in ritmul si sustenabilitatea cresterii economice.

De asemenea, Klaus Iohannis a criticat dur, astazi, intentiile guvernului de a introduce impozitul pe gospodarii si a neimpozita veniturile pana in 2.000 de lei, de asemenea reducerea cotei unice la 10%, din 2018. Iohannis a avertizat ca nota de plata a beneficiilor de azi va fi platita de generatiile viitoare.

„Romania are nevoie de politici economice responsabile, care sa asigure stabilitatea macroeconomica. Despre un parcurs economic responsabil am discutat azi. Va asigur ca voi pleda pentru responsabilitate si predictibilitate economica. Beneficiile de astazi nu trebuie sa devina o nota de plata grea pentru generatia de maine”, a adaugat Iohannis.

Ultimele stiri