19.1 C
București
joi, martie 28, 2024
AcasăSocialSanatateTopul celor mai poluate orase din Romania: Mii de oameni mor anual...

Topul celor mai poluate orase din Romania: Mii de oameni mor anual din cauza aerului nesanatos!

in:

Stiri pe acelasi subiect

Crima cu tenta politica in cartierul Aviatiei din Bucuresti

Scene de groaza in cartierul Aviatiei din Bucuresti unde...

Se anunta ninsori slabe in Bucuresti si in tara

Se anunta ninsori slabe in Bucuresti si in tara...

25.000 de români mor în fiecare an din cauza poluării atmosferice, arată date îngrijorătoare care vin de la Comisia Europeană. De altfel, trei mari oraşe ale ţării ar putea fi sancționate de Bruxelles, tocmai din cauza calităţii aerului. Este vorba despre Bucureşti, Iaşi şi Braşov.

România nu are probleme cu poluarea, dacă ne-am lua după datele Ministerul Mediului. Sunt date care centralizează informaţiile a 100 de staţii ce monitorizează calitatea aerului. Sunt însă 3 oraşe unde calitatea aerului este medie. Vorbim despre Medgidia şi Slatina.  În rest, România stă bine la acest capitol, cu toate că în 2014, Comisia Europeană începea procedura de infrigement pentru polure împotriva a trei oraşe: Bucureşti, Iaşi şi Braşov. Datele oferite de Ministerul Mediului arată că în aceste oraşe stăm fie bine, fie chiar foarte bine în privinţa calităţii aerului.

Una dintre cauzele pentru care Iaşiul este pe lista neagră a Comisiei Europene în ceea ce priveşte poluarea este traficul greu. În lipsa şoselei de centură, primăria a cerut companiei de drumuri să restricţioneze accesul camioanelor în oraş, dar reprezentanţii acesteia s-au opus unei astfel de variante.

Reglementările europene spun că într-un an sunt permise 35 de depășiri ale indicatorilor care asigură un mediu sănătos. Situația la Iași este îngrijorătoare pentru anul 2017, deoarece comparativ cu anul 2016 s-au înregistrat 125 de depășiri pentru toate stațiile, iar în 2016 am avut doar 70 de depășiri.

Comisia Europeană a atras atenţia la începutul anului autorităţilor române că sunt în continuare deficienţele semnificative în privinţa monitorizării aerului poluat. Legislația Uniunii Europe impune statelor membre să evaluze calitatea aerului și să ia măsuri pentru a limita poluarea.

Dacă autorităţile românești nu vor lua atitudine în această privință, Comisia ameninţă că va deschide un proces la curtea de justitie a UE şi se va ajunge la plata a până la 100.000 de euro pe zi.

Comisia mai arată că în România poluarea provoacă 25.000 de decese premature pe an.

Sursa: Digi24.ro

Ultimele stiri