Acasă Topurile zilei Topul inventiilor pe care nu le-ai fi banuit niciodata ca apartin unor...

Topul inventiilor pe care nu le-ai fi banuit niciodata ca apartin unor romani!

35

Sângele artificial, creat la Cluj

Cercetătorii români de la Cluj au creat sânge artificial dintr-un compus sanguin provenit de la anumite nevertebrate marine. Substanţa e pe bază de hemeritrină, o moleculă ce transportă oxigenul în sângele anumitor viermi marini. Aceste sânge poate fi utilizat pentru anumite cazuri de transfuzie, invenţia românilor putând salva milioane de vieţi.

Una dintre soluţiile pentru a face faţă scăderii donărilor de sânge o constituie fabricarea de sânge artificial, capabil să îndeplinească aceleaşi funcţii ca şi fluidul care circulă prin venele oamenilor. Sângele fabricat de echipa română pare să fie eficace. Cel puţin, potrivit primelor teste realizate pe rozătoare şi pe celule de sânge din cordonul uman. Cercetătorii speră să realizeze, în anii următori, teste clinice pe om. Ei estimează că acest nou produs ar putea acoperi necesităţile de sânge în situaţii de urgenţă.

SURSA:playtech.ro

1
2
3
Articolul precedentAccident de telecabina la Balea Lac: zeci de turisti sunt evacuati, unii raniti grav! SMURD a trimis un elicopter!
Articolul următorTariceanu vrea sa candideze la presedintie in 2019! Dragnea abia acum intelege asta!