Acasă Sanatate Topul motivelor pentru care tatii TREBUIE sa se implice in cresterea copiilor!

Topul motivelor pentru care tatii TREBUIE sa se implice in cresterea copiilor!

Cel mai nou raport al State of the World’s Fathers (SOWF) – Situația taților la nivel mondial arata principalele motive pentru care este important ca tatii sa se implice in cresterea copiilor.

Raportul relevă câteva disparități care persistă de foarte mult timp. În continuare femeile petrec de 2-10 ori mai mult timp decât bărbaţii având grijă de copii (sau persoanele mai în vârstă).

Aceste inegalităţi persistă în pofida faptului că femeile în ziua de azi reprezintă 40% din forţa de muncă globală şi 50% din producătorii de hrană ai lumii. Deşi în creştere, munca de îngrijire neremunerată din partea bărbaţilor nu ţine pasul cu participarea femeilor la forţa de muncă.

De fapt, în nicio ţară din lume bărbaţii şi băieţii nu împart activităţile domestice şi de îngrijire neremunerate cu femeile şi fetele în mod egal. Acest dezechilibru are multe efecte negative: dăunează bărbaţilor, femeilor şi copiilor, femeile pierd oportunităţi de muncă şi venit, iar fetelor li se răpeşte deseori dreptul la educaţie, ceea ce exacerbează inegalitatea de gen şi sărăcia bazată pe gen. În plus, fetele şi băieţii pierd beneficiile de a avea un tată implicat, iar bărbaţii ratează legăturile şi apropierea pe care le oferă paternitatea.

Chiar şi economiile au de suferit. Dacă femeile ar putea participa la piaţa muncii la fel ca bărbaţii, produsul intern brut (PIB) ar creşte în Statele Unite cu până la 5%, în Japonia cu 9%, în Emiratele Arabe Unite cu 12%, iar în Egipt cu 34%.

Între 61 şi 77% dintre taţi spun că ar munci mai puţin dacă acest lucru ar însemna că ar avea mai mult timp cu copiii lor. Însă, deşi se oferă acum concediu de maternitate în aproape toate ţările, doar 92 de ţări oferă concediu pentru taţi. În jumătate dintre acestea, concediul este sub trei săptămâni.

Raportul arată că egalitatea de gen nu poate fi obţinută decât dacă bărbaţii se implică în îngrijirea copiilor şi familiilor lor, un subiect „aproape inexistent în politicile publice şi în discursul public”.

În jur de 80% dintre bărbaţi şi băieţi vor deveni taţi şi aproape toţi bărbaţii au măcar o mică legătură cu copiii în relaţiile de îngrijire. Acestea pot avea loc într-o familie extinsă sau una restrânsă, cu părinţi care trăiesc împreună sau nu. În pofida acestui lucru, implicarea bărbaţilor abia acum începe să fie introdusă pe agenda globală a egalităţii de gen.

“Dacă taţii ar participa echitabil la activităţile de îngrijire acasă, s-ar putea modifica natura relaţiilor între bărbaţi şi femei şi copii, deoarece atât mamele cât şi taţii ar avea mai mult timp pentru copii, femeilor li se ia o parte din „povara dublă”, iar taţii pot să experimenteze bucuria, satisfacţia şi stresul pe care le implică îngrijirea copiilor,” declară Nikki van der Gaag, feministă şi autoare a raportului SOWF.

Sursa: realitatea.net

ABONEAZA-TE LA NEWTV! Corect, Independent, Curajos
Articolul precedentUna dintre cele mai frumoase prezentatoare TV din Romania s-a maritat! Alesul inimii este un fotbalist din Liga I!
Articolul următorDecizia de ULTIMA ORA luata de doctori in cazul lui Gabriel Cotabita!