13.9 C
București
sâmbătă, aprilie 20, 2024
AcasăEconomieTotul se scumpeste in Romania, in timp ce politicienii isi impart ciolanul!...

Totul se scumpeste in Romania, in timp ce politicienii isi impart ciolanul! Pretul apei potabile a crescut cu 25%

in:

Stiri pe acelasi subiect

Romania e deja calificata la Euro2024. Nu mai sunt bilete la meciul cu Elvetia!

Romania e deja calificata la Campionatul European din Germania,...

Rezumat Video: Kosovo invinge Israel. Romania are din nou sansa sa mearga la Euro!

Echipa nationala a Israelului a pierdut cu 0-1 duminica,...

Dezamăgire natională! România are șanse scăzute să se mai califice la Campionatul European

Belraus-România a fost o partidă dezamăgitoare, mai ales pentru...

În valul de scumpiri din această perioadă a intrat și apa. Mai multe companii care livrează apa au mărit prețul ori se pregătesc de majorări.
Creșterea de până la 25 la sută este pusă pe seama scumpirii energiei electrice, cu ajutorul căreia apa este pompată în locuințe.

În Sibiu, apa s-a scumpit deja, iar printre primii care au simţit majorarea este şi Teodora. Fetiţele ei s-ar bălăci toată ziua în cadă.

Teodora Sandu: „Consumăm undeva între 10 şi 15 mc de apă, pentru că suntem doi adulţi, doi copii mici şi spălăm zilnic.”

În judeţul Bistriţa Năsăud, apa potabilă se va scumpi cu 15% începând cu 1 ianuarie. Iar la canalizare, creşterea va fi de 25%.

Florin Borzoș, localnic: „Eu plăteam în jur de 150, 130. Încă 15% înseamnă asta.. o să fie în jur de 200.”

Preţul apei diferă de la un oraş la altul, în funcţie de geografia locului, de tehnologia folosită la epurarea şi tratarea apei şi de creditele luate de furnizori pentru extinderea şi modernizarea reţelei.

Cea mai scumpă apă potabilă din ţară este în oraşele Turda, Constanța, Piatra Neamţ, Vaslui şi Buzău. Urmează însă scumpiri şi în alte locuri.

Ilie Vlaicu, Asociația Română a Apei: „Această creştere poate să fie de la 15% până la 25-30% datorită doar acestor creşteri de la energia electrică.”

În Braşov, de exemplu, preţul majorat al energiei electrice a dus la o creştere semnificativă a cheltuielilor Companiei Apa.

Alina Bălătescu, purtător de cuvânt Compania de Apă Brașov: „Orice om ar trebui să înţeleagă că atunci când dă drumul apei potabile să curgă la robinet, acest lucru înseamnă un consum de energie. Am avut creşteri de cheltuieli care se situează între 15 şi 20% pe partea de curent electric iar pe partea de gaz sunt ceva mai mari. ”

Oamenii se gândesc deja cum ar putea economisi apa, ca să poată face faţă facturilor din această iarnă: „Reduc presiunea din robinet şi merge mai puţină. se reduce la jumătate, şi atunci când se spala vasele nu merge atâta, merge mai puţin. ”

Localnic: „Mănânc într-o singură farfurie şi când gătesc”.

Reporter: „Ca să nu spălaţi vase mai multe?”

Localnic: „Da, da e normal. Asta-i viaţa acuma.”

Și apa îmbuteliată s-a scumpit cu circa 20%, recunosc producătorii.

George Ristea, Asociația Producătorilor din Industria Apei: „Factorul care a declanşat aceste scumpiri, ştim foarte bine, creşterea preţului la energia electrică, în speţă creşterea preţului la combustibil, pentru că apa e un produs ieftin şi costul transportului are un impact major.”

În România, aproape trei sferturi din populaţie este conectată la sistemul public de alimentare cu apă. Consumul mediu anual se ridică la 43 de metri cubi de persoană.

Tarifele cele mai mari în țară:

ARIEȘ TURDA SA – 12,26 lei/mcub
RAJA SA CONSTANȚA – 10,68 lei/mcub
APA SERV SA NEAMȚ – 10,26 lei/mcub
AQUAVAS SA VASLUI – 10,04 lei/mcub
COMPANIA DE APĂ BUZĂU – 9,99 lei/mcub

Ultimele stiri