Acasă Auto Toyota este iar numarul unu. In 2012, producatorul auto nipon a vandut...

Toyota este iar numarul unu. In 2012, producatorul auto nipon a vandut un numar record de masini

masinaToyota Motor Corp a recastigat in 2012 titlul de cel mai mare producator auto din lume datorita vanzarilor record. Firma si-a depasit rivalele General Motors (GM) si Volkswagen (VW).

Compania a anuntat ca a vandut anul trecut 9,75 milioane de vehicule, un record pentru producatorul auto nipon, in crestere cu 22,6% comparativ cu 2011, cand vanzarile au fost afectate de rechemarile masive la service din SUA si de efectele cutremurului din Japonia.

La randul sau, grupul auto american General Motors a vandut anul trecut 9,28 milioane vehicule la nivel mondial, coborand pe locul doi in topul producatorilor mondiali, in timp ce compania germana Volkswagen se situeaza pe locul al treilea cu 9,07 milioane vehicule vandute in 2012. Vanzarile solide ale Toyota din Asia si redresarea din America de Nord au compensat declinul din Europa si efectele conflictului diplomatic dintre Tokyo si Beijing, care a afectat vanzarile Toyota in China.

Recent, Toyota a revizuit in crestere estimarile privind profitul net in 2012, la 9,7 miliarde de dolari, chiar daca vanzarile sale in China, cea mai mare piata auto din lume, au scazut in urma disputei teritoriale dintre cele mai mari economii ale Asiei, care a afectat si sectorul auto.

Toyota realizeaza in China aproximativ 12% din veniturile sale, mai putin decat alti producatori auto niponi, cum ar fi Nissan, cu 27% si Honda, cu 20%. Recenta decizie a guvernului nipon de a nationaliza un mic arhipelag revendicat de Beijing din Marea Chinei de Est, numit Senkaku de japonezi si Diaoyu de chinezi, a declansat numeroase manifestatii antinipone, unele violente, in mai multe orase chineze. In urma disputei teritoriale, alti producatori auto, cum ar fi Hyundai Motor si BMW, si-au majorat cota de piata in China, in defavoarea companiilor nipone.

Toyota a estimat ca va inregistra un profit net in anul fiscal care se va incheia la 31 martie 2013 de 780 miliarde de yeni, in crestere cu 2,6% fata de prognoza anterioara. Profitul operational ar urma sa ajunga la 1,05 mii de miliarde de yeni, comparativ cu o mie de miliarde de yeni estimat anterior. In trimestrul trei din 2012, profitul net al companiei nipone a urcat la 257,9 miliarde de yeni (3,2 miliarde de dolari) datorita vanzarilor solide in America de Nord si Sud-Estul Asiei, depasind estimarile analistilor, 228,8 miliarde de yeni.

 

URMARESTE STIREA ZILEI!
Stirea Zilei Instagram
Articolul precedentPosta Romana este scoasa la vanzare. Contractul de privatizare trebuie semnat in iunie
Articolul următorLinc Energy a descoperit un zacamant urias de petrol in Australia