Acasă International Transnistria vrea sa faca parte din FEDERATIA RUSA!

Transnistria vrea sa faca parte din FEDERATIA RUSA!

28

Transnistria vrea sa adere la Rusia, presedintele Sovietului Suprem de la Tiraspol, Mihail Burla, trimitand o scrisoare in acest sens presedintelui Dumei de Stat a Rusiei, Serghei Nariskin, in care solicita examinarea posibilitatii anexarii Transnistriei la Federatia Rusa.

Solicitarea intervine in contextul in care locuitorii din peninsula ucraineana Crimeea s-au pronuntat masiv la referendumul de duminica in favoarea alipirii teritoriului la Rusia, iar Moscova a recunoscut independenta regiunii, in pofida amenintarilor si protestelor din partea comunitatii internationale.

Parlamentul de la Moscova urmeaza sa se pronunte in aceasta saptamana in legatura cu proiectul de lege propus de deputatii Partidului Rusia Dreapta, care prevede facilitarea anexarii de noi teritorii la Federatia Rusa.

Presedintele Sovietului Suprem de la Tiraspol a mentionat ca proiectul de lege face posibila doar anexarea Crimeei, dar nu si a Transnistriei.

„Autoritatile moldovenesti nu pot fi numite cu siguranta neefective. Mai mult decat atat, Transnistria ar putea fi nevoita sa organizeze un referendum conform legislatiei moldovenesti, dar intr-o republica separatista exista o legislatie proprie. Autoritatile din Republica Moldova nu au nici o influenta in Transnistria, care ar putea sa se adreseze Rusiei cu rugamintea de a fi anexata”, se mentioneaza in solicitare.

Potrivit agentiei Itar-Tass, mai multe organizatii de tineret din regiunea transnistreana au solicitat, la randul lor, Dumei de Stat sa adauge o clauza la legea rusa privind anexarea de noi teritorii, care ar putea permite si Transnistriei alipirea la Rusia.

O declaratie in acest sens a fost adoptata la o reuniune la care au participat deputati din Parlamentul de la Tiraspol si repreprezentanti ai organizatiilor de tineret din regiune, a declarat pentru Itar-Tass sefa biroului de presa al Sovietului Suprem, Irina Kubanskih.

„Reprezentantii din Transnistria au cerut conducerii Rusiei sa ia considerare posibilitatea de a aplica si in regiunea transnistreana legea discutata in Duma de Stat privind acordarea cetateniei ruse si admiterea de noi membri in Federatia Rusa”, a precizat purtatoarea de cuvant a Parlamentului de la Tiraspol.

Tiraspolul a organizat in 2006 un referendum asemanator cu cel din Crimeea, in care 97 la suta dintre locuitorii din regiunea separatista s-au pronuntat in favoarea independentei fata de Republica Moldova si a anexarii la Rusia.

Administratia separatista si-a anuntat ulterior intentia de a armoniza legislatia locala cu cea rusa, in domeniul economic si al justitiei.

De asemenea, liderul separatist transnistrean Evgheni Sevciuk a anuntat anul trecut ca rubla ruseasca ar putea deveni moneda de baza a regiunii transnistrene, avand in vedere simplificarea activitatii agentilor economici in cadrul Uniunii Vamale.

In prezent, unitatea monetara a regiunii din stanga Nistrului este rubla transnistreana, care a fost pusa in circulatie in august 1994.

Sursa: mediafax.ro

ABONEAZA-TE LA NEWTV! Corect, Independent, Curajos