12.1 C
București
vineri, aprilie 26, 2024
AcasăStirea zileiRusii nu mai discuta cu americanii despre controlul armelor nucleare: "atitudine profund...

Rusii nu mai discuta cu americanii despre controlul armelor nucleare: „atitudine profund ostila a SUA fata de Rusia”

in:

Stiri pe acelasi subiect

Rusia amenință că monitorizează Baza Kogălniceanu

Activitățile NATO în Europa de Est și regiunea Mării...

România cere despăgubiri pentru tezaurul nereturnat de ruși

Problema tezaurului românesc blocat în Rusia ajunge în Parlamentul...

Noua specializare a elevilor ruși: pilotarea dronelor!

Elevii din Rusia vor învăţa despre tehnologia dronelor pentru...

În ritmul acesta Rusia ar putea rămâne fără tancuri

Potrivit unor calcule făcute de jurnaliștii prestigioasei revciste Forbes...

Relatiile reci dintre SUA si Rusia tin lumea in suspans in privinta acordurilor nucleare. New Start, ultimul tratat bilateral ruso-american privind controlul armamentului nuclear, expira in 2026, iar viitorul sau este sub semnul intrebarii. Moscova este totodata pe cale sa renunte la angajamentul sau legal de a nu testa bombe atomice, noteaza France Presse, conform Agerpres.

„Consideram ca fara o schimbare in atitudinea profund si fundamental ostila a SUA fata de Rusia este pur si simplu imposibil de reluat dialogul privind stabilitatea strategica, inclusiv cu privire la New Start”, a declarat pentru media ruse viceministrul afacerilor externe, Serghei Riabkov.

Potrivit acestuia, Washingtonul a propus reluarea dialogului in aceste chestiuni, dorind „disocierea” acestor discutii „de tot ce se intampla”, in referire aparent la numeroasele conflicte care opun cele doua state, in special cel din Ucraina, pe care americanii o sustin in fata agresiunii ruse.

„Le vom raspunde americanilor la momentul oportun. Sub ce forma? E prea devreme de spus”, a adaugat Riabkov. Responsabilul rus a facut aceste remarci in contextul in care miercuri Consiliul Federatiei, camera superioara a Parlamentului rus, a aprobat legea ce prevede revocarea ratificarii Tratatului privind interzicerea totala a testelor nucleare, ceea ce este un nou recul in materie de neproliferare. In iunie, Statele Unite s-au declarat pregatite sa respecte limitarile numarului de focoase nucleare stabilite prin acordul de neproliferare New Start „cata vreme Rusia va face la fel”. Rusia si-a suspendat in februarie participarea la acesta.

Semnat la Praga in 2010, New Start a intrat in vigoare la 5 februarie 2011 si a fost prelungit in 2021 cu cinci ani imediat dupa ce presedintele american Joe Biden si-a preluat mandatul.

Tratatul limiteaza arsenalele nucleare ale Statelor Unite si Rusiei la 800 lansatoare si 1.550 de focoase de fiecare parte. Ambele parti au atins aceste limite in 2018. Federatia Rusa, mostenitoarea puterii nucleare sovietice, dispune de cel mai mare arsenal de arme nucleare din lume, de aproape 6.000 de focoase, potrivit expertilor. Impreuna, SUA si Rusia detin in jur de 90% din numarul focoaselor nucleare la nivel global, suficiente pentru a distruge planeta de mai multe ori.

Ultimele stiri