13.9 C
București
vineri, februarie 23, 2024
AcasăSocialTransportatorii nu sunt de acord cu noile schimbari ale CODULUI RUTIER si...

Transportatorii nu sunt de acord cu noile schimbari ale CODULUI RUTIER si solicita modificarea acestora!

in:

Stiri pe acelasi subiect

Romania e deja calificata la Euro2024. Nu mai sunt bilete la meciul cu Elvetia!

Romania e deja calificata la Campionatul European din Germania,...

Rezumat Video: Kosovo invinge Israel. Romania are din nou sansa sa mearga la Euro!

Echipa nationala a Israelului a pierdut cu 0-1 duminica,...

Dezamăgire natională! România are șanse scăzute să se mai califice la Campionatul European

Belraus-România a fost o partidă dezamăgitoare, mai ales pentru...

Uniunea Nationala a Transportatorilor Rutieri din Romania (UNTRR) nu este de acord cu noile schimbari ale CODULUI RUTIER, considerand abuzive sanctiunile propuse in proiect si cere modificarea acestora, potrivit mediafax.ro.

UNTRR solicita in acest sens o reexaminare a cuantumului amenzilor si a sanctiunilor complementare propuse prin proiectul Codului Rutier.

„Sanctiunile propuse prin proiectul de Ordonanta de Urgenta sunt abuzive, intrucat se propun amenzi de pana la 16.000 lei, ceea ce insumeaza valoarea a 20 de salarii, in conditiile in care salariul minim garantat in plata este de 800 lei. Avand in vedere acest aspect, UNTRR solicita ca sanctiunile sa fie progresive si proportionale”, se arata intr-un comunicat al UNTRR.

Potrivit sursei citate, proiectul de act normativ are un impact deosebit de grav pentru soferii profesionisti, avand in vedere ca sanctiunea complementara de suspendare a dreptului de conducere (dreptul la munca) se poate dispune de la 30 de zile si daca nu se face dovada achitarii amenzii contraventionale, intre 120 si 180 de zile pentru depasirea vitezei si pana la 5 ani ca sanctiune administrativa (in caz de accident din care rezulta vatamarea corporala sau decesul unei persoane, cand instanta de judecata sau procurorul a dispus neinceprea urmaririi penale, scoaterea de sub urmarire penale, incetarea urmaririi penale, achitarea ori incetarea procesului penal cu aplicarea unei sanctiuni administrative).

„Pentru o solutionare rapida, UNTRR propune o dezbatere publica in acest sens, luand in considerare impactul aplicarii sanctiunilor propuse asupra conducatorilor auto, si solicita elaborarea unui proiect de responsabilizare a tuturor participantilor la trafic (atat educarea comportamentului conducatorilor auto, a pietonilor, a biciclistilor cat si sporirea gradului de implicare a autoritatilor). De asemenea, se doreste punerea in discutie a procesului de imbunatatire a factorilor ce influenteaza siguranta rutiera (pasii care trebuie parcursi pentru o infrastructura mai sigura, pentru strazi fara trafic agresiv si pentru cresterea sigurantei mediului lateral al drumurilor)”, se mentioneaza in comunicat.

Reprezentantii transportatorilor apreciaza ca soferii profesionisti sau amatori nu pot fi considerati responsabili unici pentru siguranta rutiera din Romania si de aceea solicita amendarea proiectului de act normativ in scopul introducerii in context a indatoririlor si raspunderii pietonilor (in caz de nerespectare a regulilor de circulatie sau de semnalizare necorespunzatoare), precum si a autoritatilor si institutiilor publice care au in administrare sau concesiune drumuri publice, poduri sau pasaje pietonale sau la nivel cu cale ferata (in caz de nefunctionare sau functionare defectuoasa).

„Mentionam ca UNTRR a solicitat autoritatilor crearea unui sistem de monitorizare a incasarii amenzilor aplicate strainilor, pentru a se inceta discriminarea romanilor la ei acasa si consideram ca acest aspect trebuie solutionat prin modificarile ce pot fi aduse la OUG 195/2002. Avand in vedere cele de mai sus si tinand cont de importanta acestui act normativ pentru evolutia ulterioara a domeniului pe care il reprezentam, UNTRR solicita Guvernului sa demareze proiecte de educatie rutiera si campanii de constientizare sociala, care sa aiba ca obiectiv principal instruirea participantilor la trafic in scopul sporirii sigurantei rutiere”, mai arata transportatorii.

Acestia solicita, totodata, cresterea numarului de controale in trafic precum si cresterea profesionalismului organismelor implicate in formarea profesionala cu mentiunea ca rolul autoritatilor trebuie sa fie preventiv si nu reactiv.

UNTRR este o organizatie profesionala, avand 13.000 membri – operatori care efectueaza transporturi interne si internationale de marfa si persoane.

Noul Cod Rutier se afla in dezbatere publica si ar urma sa fie aprobat de Guvern saptamana viitoare.

 

Ultimele stiri