Acasă sport Trei atlete din Kenya vor reprezenta Romania la Jocurile Olimpice de la...

Trei atlete din Kenya vor reprezenta Romania la Jocurile Olimpice de la Tokyo

192

Atletele Joan Chelimo, Stella Ruto si Delvine Meringor au primit, joi, cetatenia romana dupa ce au depus juramantul la Autoritatea Nationala pentru Cetatenie, cele trei sportive kenyence avand posibilitatea sa concureze la Jocurile Olimpice de la Tokyo.

„Premiera pentru atletismul romanesc. Joan Chelimo (31 de ani), Stella Ruto (26 de ani) si Delvine Meringor (29 de ani) au devenit azi primele atlete de pe continentul african care primesc cetatenia romana! Legitimate la clubul Steaua Bucuresti, Joan, Stella si Delvine au depus juramantul la Autoritatea Nationala pentru Cetatenie in prezenta presedintelui Federatiei Romane de Atletism, Florin Florea, a reprezentantilor clubului Steaua Bucuresti si a antrenorului Carol Santa.

Cele trei sportive pot reprezenta de acum Romania in toate competitiile internationale. Joan si Delvine au realizat deja baremul pentru Jocurile Olimpice in proba de maraton, iar Stella va incerca sa se califice in proba de 5.000 de metri sau in cea de 3.000 metri obstacole”, se arata intr-un comunicat al Federatiei Romane de Atletism.

Pentru a putea participa la Jocurile Olimpice de la Tokyo, Federatia Internationala de Atletism ar trebui sa confirme eligibilitatea sportivelor calificate Federatiei Romane de Atletism si Comitetului Olimpic si Sportiv Roman.

„Este un moment foarte important pentru atletism romanesc. Aratam tuturor ca suntem o natiune deschisa, cu o gandire europeana si prin sosirea celor trei atlete intarim echipa Romaniei. Imi doresc ca in 4-6 ani Romania sa evolueze in Superliga Europei”, a declarat Florin Florea, presedinte Federatiei Romane de Atletism.

Atleta Joan Chelimo a afirmat ca si-ar dori sa castige cat mai multe medalii pentru Romania: „Sunt foarte fericita ca am obtinut cetatenia romana. Vreau sa cuceresc cat mai multe medalii, medalii la Jocurile Olimpice si Campionatele Mondiale si sa fac Romania mandra”.

Antrenorul Carol Santa a afirmat ca asteapta momentul naturalizarii celor trei atlete de cinci ani.

„Astept acest moment de cinci ani. Am reusit azi sa aduc in Romania trei atlete foarte valoroase si sper ca macar una dintre ele sa cucereasca o medalie la Jocurile Olimpice. Imi doresc sa ma retrag dupa un astfel de moment”, a afirmat Santa.

Prima competitie la care cele trei sportive vor participa in Romania in acest an este Campionatul National de 5.000 si 10.000 de metri, de la Pitesti, de saptamana viitoare.

Romania are pana acum cinci atleti calificati la JO de la Tokyo, Florentina Iusco (saritura in lungime), Alina Rotaru (saritura in lungime), Claudia Bobocea (1.500 m), Daniela Stanciu (saritura in inaltime) si Alin Firfirica (aruncarea discului).

ABONEAZA-TE LA NEWTV! Corect, Independent, Curajos