Trei bistriteni muscati de serpi veninosi in ultimele ore! Ce trebuie facut in cazul unei muscaturi?

52

Tu stii ce sa faci daca, din greseala, te musca un sarpe la iarba verde? Trei bistrițeni au ajuns la spital zilele trecute după ce au fost mușcați de vipere. Incidentele s-au petrecut pe raza localităților Colibița, Piatra Fântânele și Lunca Ilvei. Oamenii au fost mușcați în timp ce coseau iarba de pe câmp, scrie realitatea.net.

Autoritățile locale au făcut tot posibilul ca victimele să ajungă la spital în cel mai scurt timp posibil deoarece mușcătura de viperă poate fi mortală în decurs de 5 ore dacă antidotul nu este administrat în următoarele până în 4 ore.

Atenţionare cu privire la un posibil pericol pe care îl reprezintă viperele în această perioadă în zonele montane ale judeţului Bistrița-Năsăud.

În zona montană și piemontană a județului se întâlnește frecvent vipera comună (vipera berus berus) sau vipera neagră, acestea fiind specii de reptile veninoase de la noi din ţară, scrie Mesagerul.ro.

Excursioniştii, dar și persoanele care își desfășoară activitatea în zone de munte, trebuie să cunoască pericolul pe care îl reprezintă viperele în această perioadă, modalităţile de prevenire a atacului acestora şi care sunt primele măsuri de ajutor care trebuie luate în caz de muşcătură. Din luna iunie şi până în august ele îşi perpetuează specia şi sunt extrem de periculoase. Muşcăturile de viperă impun efectuarea de urgenţă a unui vaccin antiviperin. În ultima perioadă, prin numărul de urgență 112 au fost anunțate trei situații în care persoane au fost mușcate de viperă în Colibița, Piatra Fântânele (Ciosa) și Lunca Ilvei, astfel, se recomandă:


 

Citeste si:

Din cauza CANICULEI viperele au INNEBUNIT! Val de muscaturi in ultimele 24 de ore!

VIDEO – Conducea linistit cand s-a TREZIT cu SARPE pe parbriz!


 

– purtați bocanci de munte, chiar dacă temperatura ambiantă este ridicată;
– efectuați permanent un control vizual al zonei în care urmează să pășiți;
– nu ridicați pietre mari decât după ce, în prealabil, ați efectuat un control vizual dedesubt, pentru a verifica dacă sunt șerpi;
– dacă intrați într-o zonă cu vegetație înaltă care nu vă permite verificarea suprafeței solului, loviți ușor vegetația cu un băț, astfel șarpele va fugi din calea dumneavoastră.

Persoana mușcată de viperă poate muri în cinci ore (veninul acesteia este o hemotoxină), hemoglobina din sânge formând, împreună cu veninul, un compus stabil, ceea ce poate duce la sufocare. Totuși, moartea cauzată de mușcătura unui șarpe veninos survine în cazuri rare, mai mult de jumătate din mușcăturile de viperă sunt „uscate”, fără inoculare de venin. Efectele unei mușcături de șarpe veninos variază în funcție de vârsta, condiția fizică și starea de sănătate a victimei. O mușcătură de șarpe poate să afecteze victima, dar și pe membrii grupului, din punct de vedere psihic, împiedicând luarea măsurilor necesare.

Simptome – mușcătura de șarpe veninos:
– durere acută
– tumefierea (umflarea) zonei afectate;
– una sau două urme de înţepătură (mușcătura de viperă se prezintă ca două înţepături la distanţă de 3-4 milimetri);
– semiconştienţa;
– decolorarea sau colorarea în violet sau negru a pielii din zona în care a pătruns veninul și necrozarea țesuturilor;
– alte simptome generale: senzaţie de greaţă, vomă, tulburări de vedere, dificultăţi de respiraţie (tahipnee), hipersudoraţie (transpiraţie excesivă), dureri abdominale, sete, anxietate și posibila pierdere a cunoștinței.
O muşcătură de la orice tip de şarpe veninos trebuie să fie întotdeauna considerată o urgenţă medicală. Chiar şi muşcăturile de şerpi neveninoși ar trebui să fie tratate de medic, pentru că pot apărea reacţii alergice severe.

 

Transparenta face diferenta