20.2 C
București
joi, iulie 25, 2024
AcasăSocialSanatateTrei sferturi dintre bolnavii cu Alzheimer din România rămân nediagnosticati

Trei sferturi dintre bolnavii cu Alzheimer din România rămân nediagnosticati

in:

Stiri pe acelasi subiect

Sase alimente pentru sanatatea creierului tau

Cu totii ne dorim sa detinem o agilitate psihica,...

Conform Societatii Române Alzheimer, în România sunt aproximativ 200.000 persoane cu această afectiune, dintre care doar 35.000 diagnosticate.

 

În tara noastră boala Alzheimer este inclusă într-un program al Casei Nationale de Asigurări de Sănătate (CNAS) – G16 – care permite accesul la terapie după un protocol care trebuie să respecte următorii pasi: bolnavului i se stabileste tratamentul de către medic; medicul care a diagnosticat Dementa Alzheimer, Dementa vasculară sau mixtă va întocmi un referat de justificare a recomandării medicatiei specifice. Acest document, împreuna cu alte documente specificate de autoritatea publică vor fi depuse la comisia de aprobare a medicatiei gratuite. Dupa primirea aprobării, medicul va putea prescrie lunar medicatia necesară fiecărui pacient. Medicatia este decontată în proportie de 100% de către CNAS.

Cauza exactă a demenţei Alzheimer nu este încă cunoscută, de aceea boala nu poate fi prevenită. Există însă dovezi care afirmă că un stil de viaţă cât mai sănătos şi activ poate reduce riscul apariţiei acestei boli. În ceea ce priveste tratamentele, existǎ medicamente care pot influenţa în mod favorabil evoluţia demenţei. Sunt unele simptome care pot fi ameliorate, iar progresia bolii poate fi încetinitǎ, dar nu existǎ medicamente care sǎ vindece complet dementa.

“Stim că pacientii cu Alzheimer îsi pun sperantele în tratamentele noi. În prezent specialistii americani au in diferite stadii de cercetare sau aprobare de către FDA posibile viitoare medicamente care să fie aduse pe piata anii următori. Numărul acestora atinge 100. E un angajament puternic la nivel mondial în lupta împotriva acestei boli, mai ales că în fiecare posibil medicament aflat în cercetare se investeste în medie un miliard de dolari si se petrec peste 10 ani de muncă în laboratoare. De cealaltă parte, este o îngrijorare a guvernelor la nivel mondial. Dacă cercetările nu vor face progrese în curând, în anul 2050 costurile cu bolnavii de Alzheimer vor atinge 1,08 trilioane dolari. Este o sumă imensă, mai mare decat bugetul Departamentului Apărării al SUA”, afirmă Dan Zaharescu – Director Executiv ARPIM (Asociatia Producătorilor Internationali de Medicamente).

Boala Alzheimer se situează pe locul 6 ca si cauză a deceselor în SUA si se estimează că afectează mai mult de 5 milioane de persoane. La nivel mondial, în 2010, se estima că existau 35,6 milioane de persoane afectate de această boală, iar numărul se va dubla la fiecare 20 de ani, ajungând la 65,7 milioane în 2030. Costurile globale asociate acestei boli sunt de aproximativ 1% din GDP global în 2010 – mai mult de 600 miliarde dolari. Aceste sume includ costurile asociate îngrijirii acestor pacienti, îngrijiri acordate fie în institutii specializate (cămine, sanatorii), fie informale. Boala Alzheimer este cea mai frecventă formă de dementa si este o boală neurodegenerativă care, contrar opiniei publice, nu este urmarea firească a îmbătrânirii.

 

Ultimele stiri