Acasă ACTUALITATE Un baron PSD, acuzat de coruptie, a turbat in fata judecatorilor: Vi...

Un baron PSD, acuzat de coruptie, a turbat in fata judecatorilor: Vi se pare ca am fata de PROST?!

447

Fostul ministru al Energiei Constantin Niţă a declarat marţi la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie că nu a luat mită de la omul de afaceri Tiberiu Urdăreanu, spunând că „nu are faţă de prost” să fi primit bani într-un hotel plin cu camere de luat vederi. 

Constantin Niţă a fost audiat marţi la instanţa supremă în dosarul în care este judecat pentru trafic de influenţă.

„L-am cunoscut pe Urdăreanu prin intermediul unui om de afaceri, Bogdan Nicolau. Am avut mai multe discuţii cu el şi, fiind un om de afaceri puternic, am apreciat că este bine să am o relaţie amiabilă cu un om de talia lui. M-am întâlnit cu el şi la Hotelul Radisson, unde am avut discuţii pe diverse proiecte. Am vrut să facem o companie privind semnătura electronică cu aeroportul din Braşov. Eu aveam un interes politic, iar Urdăreanu dispunea de mijloacele necesare proiectului. În septembrie 2012, atât Urdăreanu cât şi Nichita (fostul primar din Iaşi – n.r) mi-au solicitat să le facilitez o întâlnire. Nichita ştia că în Bucureşti există un asemenea proiect şi voia să-l implementeze la Iaşi. Întâlnirea a avut loc şi la mine în birou, dar i-am lăsat să discute singuri. Au stabilit nu ştiu ce acolo. Mi-au zis apoi că s-au înţeles ca Nichita să-i vadă proiectul. Asta este implicarea mea”, a precizat Constantin Niţă, potrivit agerpres.ro.

Fostul ministru a arătat că s-a întâlnit cu Urdăreanu în anul 2013, la Poiana Braşov, unde un prieten de-al lui avea un proiect imobiliar, iar Urdăreanu dorea să cumpere o vilă. Cu acea ocazie, Urdăreanu i-a spus că intenţiona să participe la licitaţia de la Iaşi şi el i-a făcut legătura cu omul de afaceri Mihai Ghirda, iar cei doi au semnat un contract.

„Am fost înregistrat ambiental când îl întrebam pe Ghirda dacă şi-a rezolvat problema. Avea un dosar la Iaşi. Nu l-am întrebat cu privire la suma care urma să o încaseze sau dacă şi-a executat contractul. Niciodată nu i-am solicitat 5% lui Urdăreanu pentru contractul de la Iaşi. Pentru ce să îi cer cinci la sută? Toate discuţiile mele cu Urdăreanu au fost pentru iniţierea unor parteneriate de afaceri şi nu să obţin vreun comision. În legătură cu suma pe care Urdăreanu spune că mi-a dat-o, este imposibil ca un om inteligent să ia bani într-un hotel cu zeci de camere de luat vederi. Cred că Urdăreanu m-a suspectat de prostie dacă a putut să spună asta. Nu ştiam că Nichita i-ar fi solicitat 10% lui Urdăreanu din valoarea contractului încheiat cu Primăria Iaşi”, a mai spus Constantin Niţă.

La plecare din sediul instanţei, Constantin Niţă a fost întrebat de jurnalişti despre declaraţia dată în sala de judecată, iar acesta a replicat: „Credeţi că eu am faţă de prost să iau bani într-un hotel plin cu camere de luat vederi?”. 

Constantin Niţă a fost trimis în judecată de DNA pentru trafic de influenţă, el fiind acuzat că, în cursul anului 2013, i-a solicitat omului de afaceri Tiberiu Urdăreanu un comision de 5% din valoarea unui contract încheiat de UTI cu Primăria Iaşi.

Potrivit DNA, Constantin Niţă ar fi intermediat o întâlnire între Tiberiu Urdăreanu şi fostul primar Gheorghe Nichita, în schimbul unui comision de 5% din valoarea contractului. Banii din comision urmau să-i fie remişi lui Niţă în două forme – parţial în numerar şi parţial printr-un contract de consultanţă fictiv, ce urma a fi încheiat cu o persoană de încredere din anturajul fostului ministru.

”În consecinţă, la data de 21 iulie 2013, Niţă Constantin a primit 30.000 euro de la omul de afaceri, în incinta unui restaurant libanez, dintr-un hotel din Bucureşti. De asemenea, la solicitarea lui Niţă Constantin, a fost contactată persoana de încredere a acestuia, care a propus încheierea unui contract de consultanţă cu o anumită firmă, la preţul de 5.000 euro + TVA/lună, care a şi fost semnat la data de 2 mai 2013. În baza acestui contract fictiv (serviciile facturate nefiind, în fapt, prestate de firmă), reprezentanţii omului de afaceri au remis firmei indicate de Niţă Constantin, prin intermediul acestui mecanism, suma totală de 303.118 lei, în tranşe lunare, în perioada mai 2013 – iunie 2014”, mai spun procurorii.

ABONEAZA-TE LA NEWTV! Corect, Independent, Curajos