Angajari
Un nou tip de meserie apare in Romania. Plata se va face în tichete

Legea prestatorului casnic, care va intra în vigoare de la 1 ianuarie 2024, vine să umple un gol legislativ şi reglementează o zonă în care activităţile se derulează, de cele mai multe ori, nefiscalizat şi necontrolat. Reprezentanții ANAF au venit cu precizări în ceea ce privește reglementarea activității de prestator casnic și anunță cum se vor încasa voucherele de 15 lei.
În acest context, în România va intra în vigoare, începând de anul viitor, Legea prestatorului casnic (Legea nr 111/2022) – cadrul legal în baza căruia persoanele fizice pot desfăşura activităţi casnice în schimbul unei remuneraţii acordate sub formă de tichete de activităţi casnice. Astfel, între prestator şi beneficiar se stabileşte un raport juridic prin acordul de voinţă al părţilor, fără a avea o formă scrisă, în vederea prestării activităţilor casnice, informează Agerpres.
Utilizarea tichetului este restrânsă la prestatorul de servicii casnice, al cărui nume și informații sunt completate pe tichet.
Cine poate primi aceste vouchere
Activitatea include: servicii de curăţenie/igienizare, spălatul/călcatul rufelor, servicii de croitorie, servicii de preparare a hranei, servicii de îngrijire corporală, hrănire, supraveghere a beneficiarului casnic dependent.
La achiziţia tichetelor de activităţi casnice, beneficiarul casnic suportă doar valoarea nominală a acestora, costul de tipărire şi de distribuire fiind suportat de Agenţia Naţională pentru Ocuparea Forţei de Muncă.
Legea stabileşte noţiunea de activitate casnică, modalitatea prin care vor fi plătiţi cei care prestează aceste activităţi, respectiv prin tichete pentru activităţi casnice, mecanismul prin care beneficiarii serviciilor vor achiziţiona tichetele de la agenţiile pentru ocuparea forţei de muncă judeţene şi a municipiului Bucureşti, de la poştă sau prin intermediul unei platforme electronice.
Prestatorii vor transforma tichetele în bani, în cel mult 12 luni de la data primirii acestora, la agenţii, la poştă sau prin ordin de plată/transfer în contul bancar indicat de către prestator prin platforma electronică, iar impozitele şi contribuţiile datorate de către prestatori vor fi reţinute la momentul preschimbării tichetelor în bani. Obligaţiile fiscale se plătesc de către agenţii, în numele prestatorilor casnici.
„Prestatorul casnic nu poate fi un membru al familiei beneficiarului. Valoarea unui tichet de activităţi casnice este de 15 lei, nu este transferabil şi nu poate fi utilizat pentru achiziţia altor bunuri şi servicii. Legea defineşte activitatea casnică drept activitatea ocazională, necalificată, desfăşurată de un prestator casnic, în legătură cu gospodăria unei familii sau a unei persoane singure, în calitate de beneficiar. Activitatea nu este efectuată în scop comercial şi include servicii de curăţenie, igienizare, spălat/călcat rufe, croitorie, preparare a hranei, îngrijire corporală, hrănire ori de supraveghere a beneficiarului casnic dependent”, mai arată analiza.
Printre avantajele pentru prestatorii casnici, conform legii care va intra în vigoare de la 1 ianuarie 2024 se menţionează faptul că tichetele de activităţi casnice beneficiază de un tratament fiscal favorabil – prestatorii datorează doar impozit pe venit (10%) şi contribuţia la pensie (25%), ambele cote aplicate la jumătate din valoarea tichetului.
Totodată, prestatorii casnici devin asiguraţi la sistemul de pensii, precum şi la sistemul de sănătate având dreptul la pachetul de servicii medicale de bază (chiar dacă nu plătesc şi contribuţia la sănătate) în anumite condiţii;
Pe de altă parte, prestatorii casnici pot beneficia de indemnizaţia de şomaj, întrucât potrivit legii, aceste persoane nu sunt asimilate unora ce realizează venituri.
Beneficiarii care vor cumpăra şi folosi, într-un an, cel puţin 600 de tichete de activităţi casnice, vor primi de la stat, încă 75 de tichete, gratuite, ca stimulent şi vor putea fi folosite în anul următor.
În plus, angajatorii pot acorda salariaţilor proprii sub formă de primă sau bonus, în afară de salariul de bază stabilit, tichete de activităţi casnice, suportând valoarea acestora. Pentru aceste beneficii, salariaţii vor suporta doar impozit pe venit, nu şi contribuţii sociale. Angajatorii care au cumpărat şi acordat într-un an cel puţin 600 de tichete pentru acelaşi angajat, pot beneficia gratuit de 50 de tichete în anul următor, pentru fiecare angajat pentru care au cumpărat şi acordat minimul de tichete.
Angajari
Salariul minim va creşte la 3.300 de lei brut. Cât va ajunge să fie la 1 ianuarie

Guvernul a agreat să majoreze salariul minim pe economie, de la 3.000 de lei, la 3.300 de lei brut, și salariul minim în sectorul Construcțiilor la 4.500 de lei brut, a anunţat ministrul Finanţelor, Marcel Boloş. Demnitarul nu a anunţat şi când se aplică.
Este vehiculată data de 1 octombrie, iar în ceea ce privește majorarea acestuia la 3.750 de lei brut de la 1 ianuarie, el nu a confirmat dar nici nu a infirmat informația.
Oficialul din Guvern spune că Executivul analizează impactul acestei majorări asupra mediului economic din România și a vorbit despre o strategie pe termen lung pentru ca companiile să-și poată lua în calcul impactul măsurii.
Marcel Boloş: Salariul minim va creşte
Totodată, el a spus că de la 1 ianuarie ar trebuie ca pensiile să crească, conform angajamentului din PNRR.
„Este o discuție agreată în Coaliție. Nu știu să vă spun dacă de la 1 octombrie sau se va găsi o dată ulterioară până la sfârșitul anului.
Aici a existat un consens privind creșterea salariului minim și Coaliția va anunța oficial la momentul potrivit, respectiv de la 3.000 la 3.300 de lei la nivelul economiei în general și o creștere și un salar minim special pentru sectorul construcții de la 4.000 la 4.500 lei brut lunar.
Net, creșterea salariului minim pe economie este de 83 de lei, măsură cuprinsă în programul de guvernare al Coaliției. Este o măsură agreată deci cu siguranță se va pune în aplicare, conform termenului care va fi stabilit în Coaliție”, a afirmat Marcel Boloș.
Despre o posibilă majorare a salariului minim pe economie de la 1 ianuarie, ministrul a spus că „a fost o discuție pe tema majorării salariului de la 1 ianuarie, dar că o decizie încă nu a fost luată”.
„Există acest orizont de așteptare în rândul celor care au câștiguri la nivelul salariului minim pe economie și din acest punct de vedere trebuie să analizăm destul de bine lucrurile, pentru o creștere determină una și la nivelul celorlalte salarii ale companiilor”, a afirmat Boloș, conform Digi24.
El spune că acest lucru generează nemulțumiri în rândul antreprenorilor pentru efectele în companii „generează un impact asupra costului de producție”. „Trebuie să avem o strategie pe termen lung pentru a-și putea închide planul de afaceri companiile și să poată lua în calcul impactul”, spune ministrul PNL.
Despre posibilitatea ca salariul minim pe economie să fie de la 1 ianuarie 3.750 lei brut, el a precizat că nu poate confirma dar nici infirma această informație. „Este o decizie a Coaliției. Așteptăm momentul oficial pentru a fi anunțată. În planul nostru de măsuri suntem atenți la impactul pe care salariul minim îl are asupra companiilor și economiei.
Angajari
Majorarea PENSIILOR – Marcel Boloș anunță cu cât vor crește veniturile pentru pensionari

Ministrul Finanţelor, Marcel Boloş, a anunţat marţi, că vor creşte pensiile românilor anul viitor. Potrivit declarației sale, se estimează că pensiile vor fi majorate cu minim 16 miliarde de lei. Ministrul a explicat că procentul exact al creşterii pensiilor va fi anunţat de către coaliţia de guvernare în viitorul apropiat. Cu toate acestea, el a menţionat că estimările preliminare indică o creştere de aproximativ 14%.
Potrivit declaraţiilor ministrului, suma de 16 miliarde de lei va fi alocată pentru creşterea pensiilor în anul viitor. Aceasta reprezintă un procent de 14%.
„Sunt bani pentru creşterea pensiilor, vor fi majorate cu minim 16 miliarde de lei.
(…) În procente înseamnă că am luat în calcul o creştere a pensiilor cu aproximativ 14%, dar procentul final va fi anunţat de coaliţia de guvernare”, a declarat ministrul Finanţelor, Marcel Boloş, marţi, la un post TV.
Referitor la pensiile speciale, Marcel Boloș a spus: „Impozitarea cu 20%-25% a pensiilor speciale, să zicem, dar procentul îl definim prin calcule de sustenabilitate pe care le facem.
Comisia Europeană a cerut impozitare pe toată pensia. Până la urmă, Comisia are ultimul cuvânt în privinţa validării acestor procente”.
Scenariile de majorare a pensiilor după eliminarea de 9,4 din PIB. Cine primește cei mai mulți bani
Controversatul procent de 9,4% din PIB cheltuieli cu pensiile a fost eliminat din PNRR. Asta înseamnă că Executivul are acum mână liberă pentru creșterile promise de pensii și nu mai există această constrângere.
CUM VOR PUTEA CREȘTE PENSIILE
Cheltuieli de 9,4% din PIB cu pensiile (sageata de trecere) cheltuieli sustenabile (2022-2070)
Majorarea pensiilor de la 1 ianuarie 2024 (inflație 2022)(sageata crestere) 14%
Punctul de pensie: 1.785 lei (sageata crestere 14%) + 249 lei
Pensia minimă: 1.125 lei (sageata crestere 14%) + 157 lei
Majorarea pensiilor de la 1 martie 2024 (inflație 2023)(sageata crestere) 10%
Punctul de pensie: 1.785 (sageata crestere 10%) + 178 lei
Pensia minimă: 1.125 lei (sageata crestere 10%) + 112 lei
Majorarea pensiilor cu 20%
Punctul de pensie: 1.785 (sageata crestere 20%) + 357 lei
Pensia minimă: 1.125 lei (sageata crestere 20%) + 225 lei
Angajari
Anunț șoc pentru bugetari: Voucherele de vacanță ar putea fi eliminate total din 2024

Ministrul de Finanțe anunță tăieri drastice: peste un milion de bugetari și-ar putea lua adio de la voucherele de vacanță de anul viitor, anunță Realitatea PLUS. Guvernul trebuie să decidă dacă voucherele de vacanță vor fi tăiate pentru toți bugetarii sau doar pentru anumite categorii.
Voucherele de vacanță au intrat în vizorul guvernanților în planul pentru măsurile „de austeritate” pentru reducerea cheltuielilor la buget.
Guvernul speră să economisească 2 miliarde de lei pe an prin tăierea voucherelor de vacanță, potrivit Realitatea PLUS. O altă variantă ar fi acordarea voucherelor de vacanță doar bugetarilor, cu salarii mai mici de 8000 de lei net.
Practic, 12% dintre angajații de la stat nu vor mai primi vouchere.
Marcel Boloș a anunțat, de altfel, că valoarea voucherelor va crește la 1600 de lei și vor fi impozitate cu 10% pentru contribuția la sănătate.
Modificarea acordării de vouchere de vacanță este pe masa Guvernului în planul de reducere a cheltuielilor bugetare pentru reducerea deficitului. În prezent, sunt mai mutle scenarii luate în calcul, eliminare totală sau acordare pentru o anumită categorie de bugetari și aplicarea unui impozit pentru asigurarea de sănătate.
Însă o posibilă eliminare a voucherelor de vacanță nu este văzută cu ochi buni de operatorii de turism din România. Aceștia susțin că ar fi lovitură și pentru turismul din România. Asociaţia Naţională a Agenţiilor de Turism (ANAT) a avertizat deja impactul direct al eliminării sau suspendării voucherelor de vacanţă sau acordarea alternativă a banilor va determina o scădere cu 35% – 50% a încasărilor din turismul intern.
Variantele discutate de Guvern pentru voucherele de vacanță pentru bugetari
Marcel Boloș anunță că se mărește valoarea voucherelor de vacanță. În rândul bugetarilor va exista totuși un plafon pentru cei care pot să primeasc
Ministrul de Finanțe a anunțat, după ședința coaliției de la începutul săptămânii, că limitarea acordării acestora ar fi cuprinsă în planul de reducere a cheltuielilor bugetare. Ulterior, Marcel Boloș că ar fi două variante legate de voucherele de vacanță pentru a face economii la buget: eliminarea totală pentru toți bugetarii în următorii doi ani sau doar o anumită parte a bugetarilor să fie privați de aceste vouchere, pe lângă creșterea valorii lor și impozitarea cu 10% pentru contribuția la sănătate (CASS).
Valoarea voucherelor de vacanță ar urma să crească la 1.600 lei pentru cei care au salarii de până la 8.000 lei în mână, a anunțat ministrul Finanțelor în urmă cu două zile. Marcel Boloș a precizat că se va majora valoarea voucherelor de vacanţă pentru că acestea urmează să fie impozitate cu 10% pentru contribuția la sănătate. În schimb, cei care au salarii mari nu vor mai primi vouchere de vacanță în următorii ani. O altă variantă ar fi fost să fie eliminată acordarea de vouchere de vacanță în următorii doi ani.
„Să se suspende aplicarea şi acordarea de vouchere de vacanţă pentru anul viitor şi 2025. Încă nu s-a luat o decizie finală. (…)
Varianta care s-a discutat în coaliția de guvernare a fost ca acest plafon de 8.000 lei net să fie cel de la care încolo nu se mai primesc aceste vouchere de vacanță. Era caraghios ca cineva care încasa 20.000 lei net să primească și vouchere de vacanță. Era nedrept. Şi pentru ca să nu scadă valoarea nominală a voucherului de vacanță și cei cu venituri mici să aibă de suferit, cei cu sub 8.000 lei net, atunci, hotărârea aceasta a fost luată astfel încât să avem o reducere de cheltuială, dar cel cu venituri mici să nu aibă de suferit”, a anunţat ministrul Finanțelor, Marcel Boloș, miercuri, 6 septembrie, la o televiziune de știri.
În urmă cu o lună, premierul Marcel Ciolacu a criticat acordarea de vouchere de vacanță pentru angajații de la stat cu salarii mari, în anunțul privind reformarea sistemului bugetar. Acesta susținea că cei cu salarii peste 2.000 de euro nu vor mai beneficia de acest tip de sprijin. Premierul a argumentat atunci că nu este just ca persoanele cu salarii mari, inclusiv cei care câștigă mai mult decât președintele țării, să primească vouchere și alte beneficii.
„Nu pot să accept să vin eu, Marcel Ciolacu, și să alerg un bugetar cu peste 2000 de euro să mai ia și vouchere de vacanță. Înțeleg că vrei salarii mari și avantaje, ai, tu bugetar, salariul mai mare decât președintele României. Nu ți-ar fi rușine să stai cu mâna întinsă să-ți dau vouchere de vacanță, să-ți dau și bani de pachețel. Ți-am dat mașină de servici, ai secretară, ai toate avantajele, dar nu poți să stai cu mâna întinsă și la voucherele statului”, declara premierul Marcel Ciolacu.
-
Bucuresti3 zile in urma
Primaria Sectorului 6 olimpica la achizitii viteza! Zeci de achizitii directe intr-o ora cu aceeasi firma!
-
Economie2 săptămâni in urma
Educatia vine din familie! Peste jumatate din romani au invatat comportamentul responsabil din familie
-
Sibiu2 săptămâni in urma
Trei pakistanezi, principalii suspecti pentru moartea afaceristului sibian Adrian Kreiner
-
Comentariul zilei4 săptămâni in urma
Vasile Banescu despre cazul „Lasconi”: O mostra de invincibila ignoranta si de ermetic analfabetism
-
Arad3 săptămâni in urma
Asasinatele la comanda iau amploare in Romania! Anchetele bat pasul pe loc!
-
Sibiu2 săptămâni in urma
Noi piste in crima de la Sibiu. Pakistanezii erau de fapt un infractor roman din Belgia!
-
Salaj3 săptămâni in urma
Din teatrele de operatiuni in pietele de zarzavaturi: Ciuca ia pulsul electoratului la fel ca Ciolacu
-
Stirea zilei4 săptămâni in urma
Cat de degradata e societatea romaneasca? Fiica Lasconi isi cearta mama celebra pentru ca a spus DA la referendumul pentru familie!