Acasă Dosar Unde vor fi antrenati pilotii ucraineni sa lupte pe avioane F16 in...

Unde vor fi antrenati pilotii ucraineni sa lupte pe avioane F16 in Romania

Centrul regional de pregătire a piloţilor pentru avioanele de luptă F-16 va fi amplasat la Baza 86 Aeriană Locotenent-aviator Gheorghe Mociorniță de la Borcea, județul Călărași.

Acest lucru este precizat în scrisoarea de intenţie din partea Ministerului român al Apărării, a Ministerului Apărării al Regatului Ţărilor de Jos şi a companiei Lockheed Martin, care a fost semnată în timpul întâlnirii informale a miniştrilor apărării din UE desfăşurată la Toledo (Spania) de către ministrul român al apărării, Angel Tîlvăr, informează serviciul de presă al ministerului militar român.

„Prin intermediul acestui centru, România se angajează să ofere un mediu de instruire de înaltă calitate, cu acces la resurse tehnice şi tehnologii de ultimă generaţie nu doar pentru piloţii români, ci şi pentru piloţii din statele aliate şi partenere, inclusiv din Ucraina”, a declarat ministrul român, conform defenseromania.ro.

Acesta şi-a exprimat speranţa că România va deveni „un lider regional în pregătirea piloţilor pentru F-16”.

Pentru a implementa acest proiect, Forţele Aeriene Regale Olandeze vor disloca avioanele F-16 la Baza 86 Aeriană „Locotenent aviator Gheorghe Mociorniţă” de la Borcea, se afirmă în comunicat.

Compania Lockheed Martin va asigura instructori de zbor şi personal tehnico-ingineresc.

„În urma acestei cooperări solide, va fi asigurată o pregătire complexă în conformitate cu standardele internaţionale”, subliniază Ministerul Apărării.

Ministerul militar român aminteşte că la summitul NATO de la Vilnius din iulie a fost semnată o declaraţie comună, potrivit căreia „România se alătură Belgiei, Marii Britanii, Danemarcei, Canadei, Luxemburgului, Ţărilor de Jos, Norvegiei, Poloniei, Portugaliei şi Suediei în susţinerea instruirii piloţilor ucraineni pentru utilizarea aeronavelor F-16 în viitor.

Centrul regional de F-16 din România la Baza Aeriană 86 Borcea, o alegere așteptată și logică
Centrul de pregătire din România va fi lângă Fetești, la Baza Aeriană 86 Borcea, o alegere așteptată și cât se poate de logică.

Aici este și baza primei escadrile a României formată din 17 avioane F-16 achiziționate din Portugalia. E vorba de Escadrila 53 Vânătoare, de la Baza 86 Aeriană Borcea.

Forțele Aeriene române au nevoie de zeci de piloți pentru cele 32 de aeronave norvegiene F-16, care vor ajunge în România în următorii doi ani.

URMARESTE STIREA ZILEI!
Stirea Zilei Instagram
Articolul precedentÎncă un deces în urma exploziei de la Crevedia: Un bărbat a murit la Spitalul Floreasca
Articolul următorNoua teapa pe care si-o iau romanii cand traverseaza Bulgaria. Politia stie si nu face nimic