Certificatul verde este necesar pentru călătoriile în alte state, dar este solicitat și pe plan intern, la unele activități economice.
Este necesar certificatul verde în restaurantele sau zonele de food court din mall-uri, săli de fitness și în alte zone unde se poate forma aglomerație și care sunt considerate neesențiale pentru viața de zi cu zi.
Certificatul verde, cum se obține. Toate persoanele care s-au vaccinat anti-COVID, au trecut prin boală în ultimele șase luni sau au un test COVID negativ pot descărca certificatul verde privind COVID de aici: https://certificat-covid.gov.ro/.
Generarea certificatului poate dura de la câteva secunde, până la o oră, în funcţie de numărul de solicitări, iar în momentul generării certificatului, persoana care l-a solicitat este notificată prin e-mail.
Certificatul verde, cum se obține. Pașii pe care trebuie să îi urmezi pentru generare
► Autentificarea pe platformă se face pe baza unei adrese de e-mail.
► Dacă e-mail-ul este valid, sistemul informatic trimite un link, care după accesare va direcţiona utilizatorul în pagina principală a platformei.
► Se accesează butonul verde „Certificat nou”.
► Se alege tipul actului de identitate în baza căruia solicitantul a fost înregistrat la testare sau vaccinare.
► Cetăţenii români şi cei cu CNP emis de autorităţile române accesează butonul „CNP”, urmat de categoria de vârstă. În câmpurile dedicate, introduc: codul numeric personal, seria şi numărul actului de identitate, iniţiala numelui, iniţiala prenumelui şi tipul certificatului dorit. Cetăţenii străini selectează opţiunea „Paşaport/Act de identitate” şi completează câmpurile care cuprind: „Ţara care a emis paşaportul”, numărul „paşaportului sau al cărţii de identitate”, iniţialele numelui şi prenumelui, iar apoi aleg tipul de certificat.
În funcţie de categorie (vaccinat, recuperat după boală sau test negativ) , se completează astfel:
– Pentru generarea certificatului de vaccinare, se alege tipul serului administrat, judeţul în care a fost vaccinat şi se introduce numărul corespondent lunii în care a avut loc vaccinarea.
– Pentru generarea certificatului de recuperare după COVID, se alege judeţul în care s-a realizat testarea şi luna în care persoana a fost confirmată pozitiv.
– Pentru generarea certificatului de testare, se alege judeţul în care s-a realizat testarea şi luna în care s-a efectuat. Pentru acest tip de certificat, valabilitatea este de maximum 72 de ore de la realizarea testului negativ.
– Pentru eliberarea certificatelor în cazul minorilor cu vârsta sub 14 ani se vor solicita, în funcţie de tipul de certificat solicitat, datele menţionate, cu excepţia seriei şi numărului actului de identitate, precum şi completarea numelui şi prenumelui persoanei care exercită autoritatea părintească asupra minorului, conform legii, şi confirmarea faptului că există acordul acesteia pentru eliberarea certificatului solicitat.
► Se apasă butonul „Salvează”, iar aplicaţia înregistrează cererea de generare a certificatului digital UE privind COVID.
► Ulterior, în secţiunea „Listă certificate” se vor putea vizualiza toate certificatele emise de pe acel cont de e-mail.
Cum sunt verificate certificatele
Certificatul verde, cum se obține și cum poate fi verificată autenticitatea acestuia
Verificarea certificatelor se realizează prin scanarea codului QR. Utilizatorul îl poate accesa şi vizualiza atât din lista de certificate – prin selectarea certificatului, cât şi prin descărcarea efectivă, în format *pdf, a documentului, care se poate tipări.