Acasă Social Verdictul specialistilor pentru cutremurele din Galati: S-a reactivat o falie, placile tectonice...

Verdictul specialistilor pentru cutremurele din Galati: S-a reactivat o falie, placile tectonice se imping unele in altele!

55

Specialistii au ajuns la concluzia ca numeroasele cutremure inregistrate in zona comunei Izvoarele, din judetul Galati, au cauze naturale, existand un stres puternic in scoarta terestra, astfel ca placile tectonice „se imping unele in altele”, potrivit mediafax.ro.

URMARESTE-NE PE YOUTUBE

„La Izoarele, exista o propagare si un efect de amplificare local. De asta se simt foarte bine, ca urmare a geologiei acest efect de ampllificare face ca un cutremur sa fie simtit mai puternic aici decat spre Slobozia, de exemplu. Din pacate, nu putem opri acest fenomen. S-ar putea ca evenimentele seismice sa mai dureze. Este vorba de zile”, afirma expertii prezenti la fata locului.

Potrivit acestora, dupa activitatea seismica intensa din noaptea de vineri spre sambata si din cea de sambata spre duminica, aceasta din urma de mai mica intensitate, ar trebui sa urmeze perioada „descrecatoare a activitatii seisimice”.

„Cauzele producerii acestor cutremure sunt naturale. Exista un stres puternic in scoarta, astfel ca placile tectonice se imping unele in altele si are loc ruperea”, a declarat un expert aflat in zona Izvoarele pentru cercetarea fenomenului.

Acesta a explicat ca s-a reactivat o falie situata in apropierea comunei Izvoarele, care „a mai dat cutremure”.

„Acum este o activare iesita putin din comun”, a afirmat expertul.

La intrebarea unor localnici din zona daca seismele au legatura cu exploatarea petroliera din zona, acesta a spus ca este luata in calcul si aceasta ipoteza, dar ca din datele de pana acum nu poate fi considerata o cauza.

De asemenea, expertul a spus ca seismologii iau in calcul inclusiv ipoteza ca inundatiile puternice din zona sa fi influentat activitatea seismica din ultima perioada.

„Este vorba despre efectul apei asupra activitatii seisimice, si anume in momentul retragerii apelor apare asa-numita seismicitate indusa. Deci poate influenta seismic si faptul ca ati avut o inundatie aici”, a explicat expertul seismolog.

„Noi nu excludem nicio posibilitate, dar mai intai trebuie sa culegem toate datele. Am adus patru statii sesimice de mare amplificare plantate in zona epicentrului, plus cinci aparate GPS care masoara miscarile seismice. Suntem hotarati sa avem toate datele. Noi suntem atintiti cu toata atentia asupra zonei si monitorizam toate evenimentele”, a spus expertul, care a reamintit ca sambata in zona au fost trei cutremure: unul de 3,5 grade la cinci kilometri adancime, unul de 3,3 grade la 4,5 kilometri adancime si unul de 2,9 grade la doi metri adancime.

Expertul seismolog a mai spus ca ultimul cutremur de 5,5 grade pe scara Richter, inregistrat, in noaptea de sambata spre duminica, in zona Vrancea, ar putea avea o influenta in ceea ce priveste descarcarea din energia acumulata in zona Izvoarele, lucru care „ar ajuta la linistirea activitatii seismice”.

Potrivit expertului, este putin probabil ca in perioada urmatoare sa mai apara cutremure de peste 4 grade.

„Ce a fost greu a trecut”, a spus acesta.

El a reamintit ca, in afara de Vrancea, unde au loc cutremure de adancime, teritoriul Romaniei este „bantuit” si de cutremure de suprafata, ca de exemplu in zona Fagarasului, Banatului (unde in 1990 au avut loc o serie de cutremure, fenomene similare celor de acum din zona Galati), dar si in zone precum Carei, Tulcea si in sudul Dobrogei (din Bulgaria) influentand zona Mangalia Constanta.

Articolul precedentJAF de un milion euro la Paris, fiind suspectata o grupare de romani si moldoveni! VIDEO
Articolul următorRomania se afla printre tarile cu cel mai mare RISC SEISMIC din Europa!