Intra in contact cu noi

Sanatate

Veste buna: Farmaciile din toata tara incep sa faca teste Covid pe loc!

Publicat cu

pe

Ministrul Sanatatii, Ioana Mihaila, a semnat luni ordinul privind activitatea de testare in farmacii cu teste antigenice rapide pentru diagnosticarea infectiei cu SARS-CoV-2.

Potrivit unui comunicat al Ministerului Sanatatii, farmaciile pot opta pentru desfasurarea activitatii de testare antigenica rapida pentru depistarea COVID-19 dupa obtinerea unui aviz temporar emis, in format electronic, de directiile de sanatate publica judetene, respectiv Directia de Sanatate Publica Bucuresti.

Avizul este valabil sase luni, iar farmaciile pot solicita prelungiri succesive cu sase luni.

„Instruirea personalului implicat in activitatea de testare va fi organizata gratuit de Colegiul Farmacistilor din Romania, in colaborare cu Ordinul Asistentilor Medicali Generalisti, Moaselor si Asistentilor Medicali din Romania, pe baza unei proceduri de instruire care face obiectul unui protocol de colaborare, avizat de Ministerul Sanatatii, si care va fi incheiat in termen de maximum 10 zile lucratoare de la data publicarii ordinului in Monitorul Oficial”, precizeaza sursa citata.

Reclama

Conform MS, farmaciile vor utiliza exclusiv teste antigenice rapide pentru diagnosticarea infectiei cu SARS-CoV-2 din nazofaringe.

„Acestea pot prelua teste antigenice rapide de la Ministerul Sanatatii, cu titlu gratuit, prin directiile de sanatate publica judetene, respectiv Directia de Sanatate Publica Bucuresti, in limita stocului disponibil. Testarea se realizeaza prioritar cu testele primite de la Ministerul Sanatatii, care nu pot face obiectul comercializarii. Serviciul de testare se va desfasura in conditiile legii”, sustine MS.

In urma efectuarii testarii, farmaciile emit un buletin de testare, semnat electronic, pe care il comunica persoanei in cauza.

De asemenea, au obligatia de a raporta catre directiile de sanatate publica judetene, respectiv Directia de Sanatate Publica Bucuresti rezultatele tuturor testelor efectuate si situatia stocurilor.

Reclama

In privinta organizarii zonei de testare, ordinul prevede ca aceasta sa fie pe o suprafata delimitata, destinata exclusiv procesului de testare, si care indeplineste cumulativ urmatoarele conditii: este amplasata intr-un perimetru care poate fi aerisit corespunzator prin deschiderea unei ferestre sau prin utilizarea unui alt sistem de ventilatie care asigura un schimb de aer interior/exterior si filtrare, este dotata cu masa de lucru placata cu materiale lavabile usor de curatat si dezinfectat, scaun, recipiente pentru colectarea deseurilor medicale rezultate din activitatea de testare si are o suprafata de minimum 4 metri patrati utili, delimitata de spatiul oficinei.

Totodata, circuitul persoanelor care se testeaza trebuie sa fie delimitat prin marcaje si/sau paravane de cel al circuitului normal pentru clientii farmaciei.

De asemenea, farmaciile isi pot organiza zona destinata activitatii de testare si prin amplasarea, in imediata vecinatate, a unor corturi sau cabine de testare, izolate, care vor indeplini conditiile mentionate anterior si cu respectarea prevederilor legale aplicabile in ceea ce priveste ocuparea domeniului public.

Personalul implicat in activitatea de testare va purta „obligatoriu” echipament de protectie compus din masca chirurgicala/FFP2/FFP3, viziera sau ochelari de protectie, manusi de examinare de unica folosinta, halat de unica folosinta.

Reclama

„Testarea are un rol esential in limitarea raspandirii virusului SARS-CoV-2. Utilizarea corecta a testelor rapide, in numar mare si asigurand un timp scurt intre cerere si acces la testare, ceea ce inseamna implicit un rezultat rapid, are un rol semnificativ in reducerea raspandirii virusului. Prin aceste reglementari, persoanele care au suspiciuni sau simptome vor putea sa-si faca testul rapid intr-un mod accesibil si sigur”, a declarat ministrul Sanatatii.

Ordinul a fost publicat luni seara in Monitorul Oficial.

Sanatate

OMS cere informatii despre noul val de boli pulmonare din China!

Publicat cu

pe

O crestere a bolilor respiratorii in randul copiilor din China ingrijoreaza Organizatia Mondiala a Sanatatii, care a solicitat informatii detaliate de la Beijing, informeaza Rador Radio Romania.

China sustine ca nu a detectat niciun agent patogen nou sau neobisnuit legat de cresterea cazurilor de boli pulmonare in nordul tarii, a declarat Organizatia Mondiala a Sanatatii joi, 23 noiembrie, dupa ce a solicitat informatii detaliate de la Beijing.

„Autoritatile chineze au indicat ca nu au fost detectati agenti patogeni noi sau neobisnuiti, nici semne clinice neobisnuite, inclusiv in Beijing si Liaoning, ci doar cresterea generala a numarului de cazuri de boli respiratorii datorate agentilor patogeni cunoscuti”, a informat OMS intr-un comunicat.

Adresandu-se presei pe 13 noiembrie, autoritatile chineze au atribuit aceasta crestere a bolilor respiratorii abandonarii in acest an a restrictiilor de sanatate anti-Covid si circulatiei agentilor patogeni cunoscuti. Acestea au subliniat atunci necesitatea imbunatatirii supravegherii bolilor in unitatile sanitare, precum si intarirea capacitatii sistemului de sanatate de a ingriji pacienti, precizeaza OMS. Ce a solicitat OMS
Mass-media de stat chineza si sistemul global de monitorizare a bolilor ProMED au raportat, marti, cazuri de pneumonie neconfirmata la copii in nordul Chinei.

OMS „a solicitat, de asemenea, informatii suplimentare despre tendintele recente in circulatia agentilor patogeni cunoscuti, inclusiv gripa, SARS-CoV-2 (virusul care provoaca Covid-19), RSV care afecteaza sugarii si Mycoplasma pneumoniae (o bacterie care provoaca pneumonie), precum si asupra gradului de aglomeratie in sistemul de sanatate”, mai precizeaza comunicatul.

Situata in nordul Chinei, capitala Beijing se confrunta in prezent cu o perioada de frig, cu temperaturi negative.

Orasul „intra intr-un sezon cu o incidenta ridicata a bolilor respiratorii infectioase”, a reamintit, miercuri, Wang Quanyi, director adjunct si epidemiolog sef al Centrului pentru Controlul si Prevenirea Bolilor din Beijing.

Continua sa citesti

Sanatate

Legatura intre smog si COVID! De ce coronavirusul a facut ravagii in Lombardia!?

Publicat cu

pe

Un studiu al Universitatii Tor Vergata din Roma Tor si ENEA, publicat in revista ”Science of The Total Total Environment” evidentieaza ca legatura dintre proteina Spike a virusului, cheia moleculara pe care o foloseste pentru a patrunde in celule si PM2,5, adica acele particule minuscule de smog care au dimensiuni mai mici sau egale cu 2,5 microni (miimi de milimetru).

”In faza initiala a pandemiei, Lombardia si, in general, intreaga zona a Vaii Po au fost afectate mult mai puternic de infectia virala decat restul tarii”, explica Caterina Arcangeli, cercetator ENEA si coautor al studiului.

”Vorbim despre una dintre cele mai poluate parti ale Italiei si acest lucru a determinat comunitatea stiintifica sa formuleze ipoteza unui posibil rol al particulelor atmosferice in raspandirea virusului”.

Din raportul anual al Agentiei Europene de Mediu, cu date referitoare la 2021, reiese ca Polonia, Italia si Germania sunt, in ordine, tarile europene in care smogul provoaca cele mai multe daune sanatatii. In Italia, 46.800 de decese sunt atribuite expunerii la particulele fine PM2,5. In general, indica Agentia, din 2005 pana in 2021 situatia s-a imbunatatit, decesele atribuibile PM2,5 in UE au scazut cu 41%, ajungand la 253 mii de decese pe an. Insa 97% din populatia urbana este expusa la concentratii de PM2,5 care depasesc nivelul stabilit de Organizatia Mondiala a Sanatatii.

”Impactul poluarii aerului asupra sanatatii noastre continua sa ramana prea mare – a subliniat directorul SEE, Leena Yla Mononen – vestea buna este ca autoritatile la nivel european, national si local fac tot posibilul pentru reducerea emisiilor prin masuri precum promovarea transportului public sau mersul cu bicicleta in centrele urbane si prin actualizarea legislatiei”.
Cercetatorii au verificat prezenta virusului pe filtrele pentru PM2.5 prezente in orasul Bologna, dupa care au efectuat simulari gratie supercomputerului Cresco6 al Enea, capabil sa efectueze 700 de mii de miliarde de operatii matematice pe secunda. ”Afinitatea dintre PM2.5 si Sars-CoV-2 este plauzibila – explica Arcangeli – numai ca simularea nu ne permite sa evaluam daca aceste interactiuni sunt suficient de stabile pentru a transporta virusul in atmosfera, sau daca dupa transportare, acesta isi mentine infectiozitatea. Prin urmare, nu poate fi exclusa posibilitatea ca virusul sa fie „captat” de PM, cu o reducere ulterioara a infectiozitatii si raspandirii, sau inactivat de aceasta interactiune puternica cu particulele”.
Puterea simularilor pe computer efectuate de acest studiu consta in capacitatea de a modela diferite tipuri de particule, variind atat concentratia, cat si compozitia chimica a poluantilor atmosferici. Prin urmare, aceste simulari pot reprezenta un instrument util pentru a evalua rapid posibila interactiune a particulelor fine cu virusi, bacterii sau alte tinte celulare relevante. ”Aceasta posibilitate s-ar putea dovedi utila pentru a contracara sau a controla raspandirea viitoarelor boli transmise prin aer in regiunile foarte poluate si pentru a oferi informatii utile pentru elaborarea planurilor de control al poluarii aerului”, conchide Arcangeli.

sursa: Rador Radio Romania

Continua sa citesti

Sanatate

De ce este importanta vitamina D pentru un sistem imunitar puternic?

Publicat cu

pe

Vitamina D este unul dintre cei mai importanti nutrienti pentru sanatatea noastra, deoarece joaca un rol cheie in reglarea nivelului de calciu si fosfor din organism, esential pentru sanatatea oaselor si dintilor.

De asemenea, are un rol important in sistemul imunitar si sistemul nervos. Una dintre cele mai mari surse de vitamina D este lumina soarelui. Cand pielea noastra este expusa la soare, produce vitamina D. In timpul iernii, insa, acest lucru devine foarte dificil. Prin urmare, este important sa obtinem suficienta vitamina D prin alimente sau suplimente.

Iata cateva dintre cele mai bune surse de vitamina D. ​​

Produsele din peste, cum ar fi somonul, sardinele, codul si tonul.
Uleiul de peste este cunoscut pentru continutul ridicat de vitamina D si poate fi consumat ca supliment.

Produsele lactate si ouale. Un fapt inedit este ca vitaminele si mineralele sunt concentrate in principal in galbenusul de ou.

Ciupercile sunt, de asemenea, surse bune ale acestei vitamine.
Ficatul de vita – Aproximativ 90 g de ficat de vita inabusit contine 42 de unitati din aceasta vitamina valoroasa.

In unele tari, in care lumina soarelui este mai putin vizibila, produsele lactate sunt imbogatite cu vitamina D. In timpul iernii, cand riscurile diferitelor boli sunt mai mari, este extrem de important sa avem grija de sanatatea noastra si sa ne mentinem sistemul imunitar puternic.

sursa: Rador Radio Romania

Continua sa citesti

hot news