10.4 C
București
sâmbătă, aprilie 20, 2024
AcasăDosar„Vestea bună - dacă există - este că războiul poate deveni mai...

„Vestea bună – dacă există – este că războiul poate deveni mai puțin intens”- Americanii au anuntat cand se va incheia razboiul din Ucraina

in:

Stiri pe acelasi subiect

Victorie simbolica a rusilor la Avdiivka

Victorie simbolică a rusilor la Avdiivka după ce armata...

Zelenski vrea o ”resetare” în conducerea ţării

Volodimir Zelenski a declarat ca vrea o  ”resetare” de...

În ritmul acesta Rusia ar putea rămâne fără tancuri

Potrivit unor calcule făcute de jurnaliștii prestigioasei revciste Forbes...

Conflictul din Ucraina, care a intrat în al doilea an, nu dă semne că se va termina foarte curând, iar președintele Vladimir Putin trage de timp, convins că forțele ucrainiene se vor epuiza iar susținerea publicului occidental pentru ucrainieni va scădea vizibil din cauza sacrificiilor financiare tot mai mari pe care trebuie să le facă. Aceasta este concluzia unui articol publicat de Council on Foreign Relations, care marchează un an de la declanșarea invaziei Rusiei în Ucraina, la 24 februarie 2022. Alți experți străini nu văd nici ei o încheiere rapidă a conflictului din Europa de Est.

Previziuni greșite

Președintele prestigiosului think tank american de politică externă, Richard Haass, a făcut o analiză a celor 12 luni scurse de la debutul atacului lansat de forțele lui Putin, afirmând că „în anul de când Rusia și-a lansat invazia pe scară largă a Ucrainei, războiul a evoluat în moduri pe care puțini le-au prezis.”

El s-a referit la prognozele greșite ale experților care spuneau că forțele ruse îi vor zdrobi rapid pe ucrainenii copleșiți și vor lua în stăpânire mult mai mult din țara vecină decât au câștigat în 2014. Alții au mers mai departe, prezicând că Rusia va răsturna guvernul de la Kiev și îl va înlocui cu un regim marionetă care va ratifica controlul rusesc” și nu va mai reprezenta guvernul cu aspect occidental care venise la putere în Ucraina.

Ținând cont de aceste previziuni, „mulți din Occident și din Ucraina ar fi acceptat cu ușurință o versiune a ceea ce există astăzi, și anume, o Ucraina suverană care își exercită autoritatea asupra a aproximativ 80% din teritoriul său.” După ce a cucerit 24,4% din teritoriul ucrainean în martie trecut, armata rusă s-a retras însă treptat până când a ajuns să controleze doar 16,5% în decembrie 2022.

Haass spune că acest lucru se datorează „eficacității armatei Ucrainei, curajului colectiv al poporului ucrainean și al liderilor săi, precum și fermității sprijinului american și european” care a inclus arme, bani, antrenament, informații și acceptarea a milioane de refugiați.

De asemenea, realitatea teritorială actuală din Ucraina este „o punere sub acuzare surprinzătoare” a armatei Rusiei. Eșecurile de pe câmpul de luptă și impotența forțelor ruse de a înfrânge rezistența ucrainienilor au dat peste cap planurile lui Putin, care se vede pus în acest moment în fața unor alegeri dificile. Decizia sa de a invada Ucraina „nu a fost irațională,” susține președintele Consiliului pentru Relații Externe, „având în vedere presupunerile sale că Ucraina nu va fi un rival pe măsură pentru armata sa, că Europa (în special Germania) era prea dependentă de gazul rusesc pentru a-i face față și că Statele Unite, după 6 ianuarie 2021 și după retragerea din Afganistan, au fost prea divizate și orientate spre interior pentru a ajuta apărarea Ucrainei.”

Dar, pentru că toate aceste presupuneri s-au dovedit greșite, „calculul lui Putin potrivit căruia beneficiile invadării ar diminua costurile (atacului) a devenit o formulă pentru dezastru.”

Din această cauză, Putin nu face altceva acum decât să tragă de timp, crede expertul american. „Incapabil să învingă armata Ucrainei, el atacă ținte economice și civile, sperând să zdrobească voința ucrainenilor. De asemenea, el poate crede că, în ciuda a ceea ce spun liderii occidentali, este doar o chestiune de timp până când guvernele europene, împreună cu SUA, vor începe să regândească costurile sprijinirii Ucrainei.”

Calculele țarului de la Kremlin nu sunt deplasate. De exemplu, în Statele Unite, sprijinul pentru rezistența ucrainienilor la invazia neprovocată a Rusiei scade vizibil, deși rămâne puternic. Un sondaj Associated Press realizat la sfârșitul lunii ianuarie a arătat că 48% dintre adulții americani spun că sunt în favoarea furnizării de arme Ucrainei de către SUA, o scădere față de mai 2022, când 60% dintre ei au declarat că sunt în favoarea trimiterii de arme guvernului de la Kiev.

Iar republicanii din Comitetul de Supraveghere a Camerei Reprezentanților au anunțat că tot ajutorul economic și militar acordat Ucrainei va fi supus unei verificări minuțioase, după informații că miliardele de dolari trimise guvernului de la Kiev sunt greu de monitorizat. Într-o scrisoare trimisă Casei Albe, legiuitorii conservatori au anunțat recent începutul a ceea ce promite a fi cel mai cuprinzător audit al efortului de război de până acum.

Viitorul nu sună bine

În aceste condiții, ce poate fi spus despre viitorul conflictului din Ucraina? În opinia lui Richard Haass, „războaiele se încheie într-unul din două moduri: atunci când o tabără o învinge pe cealaltă și este capabilă să-și impună termenii de pace sau când cele două părți ajung la concluzia că compromisul este de preferat continuării unui război pe care nici una nu este suficient de puternică pentru a-l câștiga.”

Expertul crede că, deocamdată, niciuna dintre aceste condiții nu se aplică acestui război. El este de părere că nu este clar că „Ucraina poate alunga Rusia de pe teritoriul său, chiar dacă guvernele occidentale renunță la inhibiții și furnizează Ucrainei arme mai avansate.” De partea lor, forțele ruse sunt pe poziții defensive bine stabilite și vor fi greu de dislocat.

Pe de altă parte însă, crede analistul, forțele ruse „sunt pur și simplu prea slab antrenate și conduse să învingă Ucraina pe câmpul de luptă. Atacurile aeriene asupra zonelor civile, oricât de brutale și costisitoare, nu sunt un substitut pentru succesul pe câmpul de luptă și, până acum, nu au făcut decât să întărească hotărârea poporului ucrainean.”

În plus, „există posibilitatea, sau chiar probabilitatea, ca China să ofere asistență economică și militară masivă Rusiei, în loc să-și vadă partenerul strategic învins de o coaliție condusă de Statele Unite.”

În acest context, reamintim că șeful diplomației de la Washington, Anthony Blinken, a avertizat zilele trecute că Beijingul ia în considerare furnizarea de „arme” Rusiei pentru a sprijini ofensiva acesteia în Ucraina. Șeful Departamentului de Stat a făcut această remarcă după o întâlnire cu omologul său chinez, Wang Yi.

„Am vorbit despre războiul condus de Rusia și despre îngrijorările pe care le avem că China ia în considerare furnizarea de sprijin letal Rusiei,” a declarat Blinken, explicând că deține informații pe această temă. Întrebat ce ar însemna acest lucru în mod concret, șeful diplomației americane a răspuns: „În principal, arme.”

Secretarul de stat a avertizat cu privire la „implicațiile și consecințele” pentru China dacă se va descoperi că oferă „sprijin material” Rusiei în războiul său din Ucraina sau că o ajută să se sustragă sancțiunilor occidentale, a declarat purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, Ned Price.

Vicepreședinta SUA, Kamala Harris, a pus, de asemenea, la îndoială neutralitatea Chinei. SUA sunt „tulburate de faptul că Beijingul și-a aprofundat relațiile cu Moscova de la începutul războiului,” a declarat ea. „Orice mișcare a Chinei de a oferi sprijin letal Rusiei nu ar face decât să recompenseze agresiunea, să continue crimele și să submineze și mai mult o ordine bazată pe reguli,” a avertizat ea.

Fără compromis

Perspectivele de compromis sunt așadar sumbre în acest moment, crede Haass. „Putin pare hotărât să nu se dea bătut, ca nu cumva ca înfrângerea percepută în Ucraina să stimuleze eforturile rivalilor interni de a-l îndepărta de la putere.” De asemenea, sancțiunile împotriva Moscovei au avut doar un efect limitat, deoarece India, China și alte țări continuă să cumpere energie rusească, banii acestora alimentând mașina de război a Rusiei. În plus, așa cum afirmă și președintele CFR, „Putin controlează narațiunea politică acasă, convingându-i pe mulți că Rusia este o victimă, forțată de SUA și NATO să lupte pentru supraviețuire împotriva Occidentului în ansamblul său.”

De altfel, aceste teme au fost reluate în discursul pe care președintele rus l-a susținut recent în fața Parlamentului de la Moscova. El a spus, printre altele, că Rusia se confruntă „cu o perioadă foarte dificilă” și a acuzat Occidentul și NATO că „au început războiul și noi am folosit forța pentru a-l opri.” Președintele rus a citat din Stalin, afirmând că „când Rusia este amenințată, trebuie să ne unim forțele” și susținând că Rusia nu luptă împotriva ucrainenilor, pe care i-a descris drept ostatici. Occidentul încearcă să transforme „un conflict local într-unul global,” a afirmat Putin.

Pe de altă parte, Haass crede că nici Ucraina „nu este înclinată spre compromis,” iar „aproape toți ucrainenii cer eliberarea completă a teritoriului țării lor. Motivul este simplu: războiul a schimbat percepțiile. Performanța militară a Ucrainei  și deficiențele evidente ale armatei ruse au alimentat mai mult decât un optimism strategic minor cu privire la ceea ce ar putea rezerva viitorul.”

Mai mult, „războiul a îndârjit inimile (ucrainienilor). Atrocitățile rusești, inclusiv bombardarea clădirilor de apartamente și executarea civililor, au dus la apeluri pentru despăgubiri și tribunale pentru crime de război. Unii ar adăuga la această listă înlăturarea lui Putin și a cercului său interior de la putere, un rezultat considerat de mulți ca esențial pentru ca Ucraina să aibă vreodată încredere în vreun acord de pace.”

Toate acestea îl fac pe analistul american să afirme că, în acest moment, „condițiile sunt departe de a fi coapte pentru diplomație. Într-o zi, acest lucru se va schimba, dar acea zi pare să fie departe.”

În tot acest noian de vești proaste, Haass vede însă și motive de optimism. „Vestea bună (dacă există) este că războiul poate deveni mai puțin intens, deoarece ambele părți se confruntă cu dificultăți în a susține amploarea pierderilor pe care le-au suferit anul trecut.” Atât ucrainienilor, cât și rușilor „le lipsesc forța umană, echipamentele și resursele economice pentru a face acest lucru.”

În plus, expertul CFR crede că „pare puțin probabil ca Rusia să opteze pentru escaladarea” războiului. „Atacarea NATO nu are sens când este evident că Rusia nu poate învinge nici măcar Ucraina. Armele nucleare par să aibă valoare militară mică sau deloc,” mai ales în condițiile în care atât China, cât și India și-au exprimat clar opoziția față de utilizarea lor, iar utilizarea de către Rusia a bombei atomice împotriva forțelor sau teritoriului ucrainean ar duce aproape sigur la intrarea în război în mod direct a Statelor Unite și a NATO.

Toate acestea îl fac pe analistul american să concluzioneze că războiul nu se va încheia prea curând. Harta Ucrainei peste un an va fi foarte similară cu cea care există în prezent, iar „anul următor promite să fie sumbru, nu decisiv – amintind mai mult de Primul Război Mondial decât de al Doilea Război Mondial.”

Ultimele stiri