10.2 C
București
miercuri, aprilie 24, 2024
AcasăDosarRomii cer Bisericii Ortodoxe despagubiri pentru perioada de sclavie! Reactia Patriarhiei: „Dezrobirea...

Romii cer Bisericii Ortodoxe despagubiri pentru perioada de sclavie! Reactia Patriarhiei: „Dezrobirea i-a găsit nepregătiți”

in:

Stiri pe acelasi subiect

Ce patesti daca minti la spovedanie: Explicatiile preotilor

Taina Spovedaniei este foarte importantă pentru credincioși. Aceștia nu...

Presedintele Iohannis, surprins de credinciosi la o mănăstire din Constanța

Președintele Klaus Iohannis a fost surprins la mănăstirea "Peștera...

De ce spunem ”Tatal nostru” si nu ”Mama noastra”? Este Dumnezeu barbat? Pozitia si explicatiile BOR

Purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române, Vasile Bănescu, consideră că discuția...

Patriarhia Română a reacționat după anunțul făcut de Dorin Cioabă, autointitulat rege al romilor, care a spus că vrea să dea în judecată Biserica Ortodoxă Română pentru anii pe care romii i-au petrecut în sclavie.  

Purtătorul de cuvânt al BOR, Vasile Băsescu, a transmis după anunțul făcut de Dorin Cioabă că „lumea, până relativ recent, a fost organizată strict pe principii ierarhice care structurau piramidal societatea”, făcând referire la acuzațiile aduse de regele autointitulat al romilor referitoare la implicarea Bisericii Române în sclavia romilor.

Dorin Cioabă a anunțat, înainte de Conferința Romilor Europeni, că va cere în instanță ca Biserica Ortodoxă să recunoască implicarea în anii de robie a romilor. Mai mult, regele autointitulat al romilor vrea ca Biserica să-și ceară scuze public față de comunitatea de romi din România.

Într-un răspunsul oficial oferit de BOR, purtătorul de cuvânt Vasile Bănescu se îndreabă, retoric, „cum vom putea îndrepta atâtea cruzimi și nedreptăți strigătoare la cer” din trecut  și „cum vom putea rescrie istoria în așa fel încât ea să se transforme într-un senin prezent continuu”.

„Cum vom putea îndrepta, de pildă, atâtea cruzimi și nedreptăți strigătoare la cer consumate în antichitate, în Evul Mediu, în Renaștere, în timpul sângeros al Revoluției Franceze, al Holocaustului nazist și sinistrului Gulag comunist sau în oricare epocă istorică ale cărei reverberații oricât de sublimate ajung încă supărător până la noi? Cum vom putea rescrie istoria în așa fel încât ea să se transforme într-un senin prezent continuu, edificat utopic pe ștergerea radicală a accidentatului relief cultural, social și moral al trecutului?

Nu este nevoie de un doctorat în istorie universală pentru a afla că lumea, până relativ recent în epoca modernă, a fost organizată strict pe principii ierarhice care structurau piramidal societatea, formată din varii categorii de oameni incluse în sistemul politico-social al vremurilor. Așa a funcționat lumea multe mii de ani, conceptul de autonomie personală sau de persoană juridică apărând foarte târziu”, a transmis Vasile Bănescu într-un comunicat de presă oficial al Patriarhiei Române.

Purtătorul de cuvânt al Bisericii a mai explicat că „ține de onestitate intelectuală și morală să spunem public și răspicat că nu toți romii erau robi, că nu toți robii din Țările Române erau romi și că robi au fost și foarte mulți români, tătari sau turci”.

Ultimele stiri