Acasă International Vesti bune pentru Europa. Economia Germaniei se va redresa in acest an

Vesti bune pentru Europa. Economia Germaniei se va redresa in acest an

25

germaniaEconomia Germaniei, cea mai mare din Europa, se va redresa gradual anul acesta, dupa ce s-a contractat in trimestrul patru din 2012, deoarece perspectivele economice pe plan mondial se imbunatatesc, a anuntat luni Ministerul Economiei de la Berlin.

“In timp ce evolutiile slabe din sectorul industrial si cel al constructiilor au dus la un declin al Produsului Intern Brut al Germaniei in trimestrul patru din 2012, sporesc semnalele care indica ca vom depasi curand aceasta perioada de crestere economica slaba”, se arata in raportul lunar al Ministerului Economiei de la Berlin.

Institutia citeaza cresterea comenzilor industriale cu 0,8% decembrie, datorita imbunatatirii cererii din zona euro, si sondajele care arata cresterea increderii in randul oamenilor de afaceri, a investitorilor si a consumatorilor.

Dupa o crestere de 0,5, 0,3% si 0,2%% in primele trei trimestre din 2012, economia Germaniei s-a contractat cu 0,5% in ultimele trei luni ale anului trecut.

“Faza slaba cu care se confrunta economia mondiala pare sa fie depasita. Indicatorii globali sunt din nou in crestere si transmit semnale pozitive”, se arata in raportul lunar al Ministerului Economiei de la Berlin. Institutia a aratat ca stabilizarea pietelor financiare internationale si a economiei reale au facut companiile si consumatorii mai optimisti privind perspectivele economiei Germaniei.

Luna trecuta, guvernul de la Berlin a revizuit in scadere estimarile privind evolutia economiei Germaniei, cea mai mare din Europa, din cauza efectelor crizei datoriilor. Produsului Intern Brut al Germaniei va inregistra anul acesta o crestere de doar 0,4%, dupa ce in octombrie guvernul estimase un avans de 1% in 2013. Pentru 2014 cresterea se va accelera, la 1,6%.

De asemenea, executivul prevede un deficit bugetar de 0,5% din PIB in 2013 si 2014.

Germania si-a dovedit rezistenta la cei trei ani de criza din Europa, care au dus la intrarea in recesiune a partenerilor comerciali ai Berlinului. In plus, incetinirea ritmului de crestere a economiei mondiale si mai ales a celei europene a redus cererea pentru exporturile germane.

Ritmul de crestere al economiei Germaniei a incetinit in 2012 la 0,7%, de la 3% in 2011 si 4,2% in 2010, potrivit datelor preliminare publicate de Oficiul federal de statistica (Destatis). Datele sunt sub estimarile analistilor, care se asteptau la un avans de 0,8% al Produsului Intern Brut al Germaniei in 2012, similar cu estimarea guvernului de la Berlin.

 

ABONEAZA-TE LA NEWTV! Corect, Independent, Curajos