Acasă Dosar Vezi ce se poate intampla in 2013. Top 10 evenimente care ar...

Vezi ce se poate intampla in 2013. Top 10 evenimente care ar putea schimba lumea

24

globSpecialistii Saxo Bank au dat publicitatii analiza anuala in care au inclus un top10 predictii „socante” privind transformarile ce s-ar putea produce pe pietele financiare in 2013. Ei atag atentia ca este vorba despre  „un avertisment asupra evenimentelor extreme care se pot produce atat pe piata financiara, cat si pe scena politica, ceea ce inseamna ca probabilitatea lor de a se intampla cu adevarat este foarte mica, dar nu trebuie sa le subestimam nicio secunda”.

In categoria socurilor care pot zgudui lumea intra predictia ca Germania va incepe sa accepte impartirea poverii datoriei europene, lucru care, coroborat cu alti factori de constrangere, ar putea provoca o cadere a indicelui DAX pana in jurul valorii de 5.000. De asemenea, pretul aurului ar putea scadea pana in jurul valorii de 1.200 dolari pe uncie, din cauza revenirii economiei americane si a unui dolar mai puternic, in pofida supraindatorarii Rezervelor Federale.

Alte evenimente despre care Saxo Bank crede ca ar avea un impact semnificativ ar fi cresterea dobanzilor in Spania pana la valoarea de 10%, in ciuda faptului ca Banca Centrala Europeana va continua sa cumpere titluri guvernamentale, a tensiunilor sociale crescande si a iesirii Greciei din joc. Ar mai fi, apoi, desprinderea dolarului din Hong Kong de cel american si atasarea lui la moneda chineza, odata ce Beijingul isi doreste ca destinul sau economic sa fie cat mai putin legat de cel al SUA si al bancilor centrale.

Steen Jakobsen, Chief Economist la Saxo BankPredictiile socante pentru anul viitor sunt, cu precadere, o selectie de evenimente nefaste: fiecare dintre ele poate schimba peisajul financiar si, in anumite cazuri, chiar starea actuala de lucruri in politica. Acum, la sfarsitul lui 2012, volatilitatea este extrem de redusa pe toate asseturile, in special din cauza faptului ca nu mai exista descoperiri autentice de pret. Intr-un asemenea context, orice miscare in afara a doua deviatii standard devine socanta. Aceste 10 predictii nu fac parte din prognozele oficiale Saxo Bank pe 2013. Totusi, ele pot deveni extrem de importante pentru investitori din cauza impactului extrem de sever pe care l-ar avea fie si un singur asemenea eveniment, daca se intampla. Inainte de a tranzactiona si investi, cu totii trebuie sa stim care este cel mai negru scenariu – pastrarea capitalului e o cerinta vitala, iar portofoliul dumneavoastra trebuie sa fie capabil sa traverseze o furtuna puternica”, explica Steen Jakobsen, Chief Economist la Saxo Bank.

 

Predictiile Saxo Bank pentru 2013

 

1. DAX scade 33 de procente, pana la 5.000 de puncte

cancelar GermaniaCresterea economica a Chinei continua sa scada, oprind si expansiunea industriala a Germaniei. Acest lucru va provoca o scadere a preturilor actiunilor industriale si a increderii consumatorului. Din cauza contextului politic din Germania – alegeri in 2013, presiunilor pe cancelarul Merkel, economiei slabite si a unui guvern care se apropie de acceptarea impartirii datoriei UE, indicele DAX ar putea ajunge la valoarea de 5.000. Adica o scadere de 33%.

 

2. Nationalizarea marilor companii de tehnologie din Japonia

niponiIndustria nipona de electronice, gloria tarii candva, intra intr-un stadiu terminal dupa ce a fost depasita de cea din Coreea de Sud. Cu o pierdere anuala cumulata de 30 de miliarde de dolari numai de la Sharp, Panasonic si Sony, posibilitatea de creditare scade vertiginos, iar guvernul nipon nationalizeaza jucatorii majori din industrie, asa cum a facut guvernul SUA cu industria auto americana.

3. Semintele de soia: pretul ar putea crestere cu 50%

soiaVremea nefavorabila din 2012 care a provocat pagube imense productiilor agricole globale si a golit aproape total hambarele cu soia ale Americii echivaleaza cu faptul ca pretul noilor recolte va fi expus, de asemenea, capriciilor vremii, fie ca vorbim de SUA, America de Sud sau China. Cererea crescanda de combustibil bio va juca si ea un rol important in cresterea preturilor, iar speculatorii vor fi gata sa reintre in jocul pietei, imping pretul spre valori mai mari cu pana la 50%. Securitatea alimentara va deveni un subiect fierbinte de discutie.

4. Aurul ajunge la 1.200 dolari SUA pe uncie

aurRevenirea economica a SUA va lua prin surprindere pietele in 2013, in special investitorii in aur. Aceasta, alaturi de o lipsa de cerere fizica de aur din partea Chinei si a Indiei – ambele luptandu-se cu cresteri economice firave si o rata a somajului in crestere – vor atrage o masiva lichidare a stocurilor de aur. Metalul pretios va ajunge la 1.200 dolari pe uncie, inainte ca bancile centrale sa profite de pretul scazut si sa intervina.

5. Pretul titeiului crud (WTI) va fi de 50 dolari pe baril

titeiProductia energetica a SUA va continua sa creasca, in primul rand prin tehnologii de productie tot mai avansate, cum ar fi cele din industria sisturilor. Productia americana de titei creste vertiginos; stocurile interne ajung la un nivel record pentru ultimii 30 de ani, iar exportul scade dramatic – pragul de vanzare al titeiului WTI e pus sub presiune si coboara la valoarea de 50 de dolari americani barilul.

 

6. USD/JPY se indreapta catre valoarea de 60.00

yen-dollarPartidul Liberal Democrat revine la putere in Japonia, impreuna cu presupusa agenda de a “pedepsi” yenul japonez. Cu toate acestea, numai jumatate dintre masuri sunt adoptate. In acelasi timp, piata devine supra-pozitionata fata de slabiciunea JPY, iar investitorii niponi repatriaza o parte dinmiile de miliarde de dolari americani investiti peste hotare, din moment ce apetitul pentru risc se redeschide. Yenul devine cea mai puternica valuta de pe glob, iar raportul USD/JPY coboara pana la 60.00 – asternand, in mod ironic, calea masurilor de a slabi yenul promise de guvernul de la Tokyo si Banca Japoniei.

7. EUR/CHF atinge 0.9500

francRiscurile cu care se confrunta Uniunea Europeana se reinflameaza – poate din cauza algerilor din Italia, sau din cauza iesirii Greciei din uniunea monetara europeana si a ingrijorarii crescande ca urmeaza Spania. Acest lucru echivaleaza cu reindreptarea capitalurilor catre Elvetia, ceea ce va determina Banca Nationala a Elvetiei si guvernul elvetian sa produca “desprinderea” monedei nationale de Euro pentru un timp, preferand aceasta masura in locul acumularii de rezerve peste 100% din GDP. In consecinta, EUR/CHF atinge un nou record de scadere, subparitar, inainte ca Elvetia sa fie fortata sa introduca mai mult capital pentru a controla caderea.

8. Hong Kong-ul desprinde HKD de USD – o ataseaza monedei chineze, RMB

hong_kong_de_nocheHong Kong isi “dezleaga” dolarul de dolarul SUA, anexandu-l monedei chineze, renminbi. Alte tari din Asia prezinta semne de nerabdare cum ca si-ar dori acelasi lucru. Volatilitatea RMB creste, odata ce China isi lasa moneda sa se miste mai liber, iar Hong Kong-ul devine un centru international major de tranzactionare valutara si cel mai important centru financiar de tranzactionare a RMB.

9. Spania mai face un pas spre default, crescand dobanzile pana la 10%

spaniaCu tensiunile sociale din Spania deja crescute, sectorul public pur si simplu nu mai poate aplica alte masuri de austeritate. In 2013, datoria Spaniei este subcatalogata pana la nivelul minim, ceea ce o va impinge dincolo de limite si va respinge politicile europene de tip”ne prefacem ca facem”. Profiturile incep sa creasca odata cu subcatalogarea, iar default-ul incepe sa fie valorificat.

10. Randamentul dolarului american se dubleaza in 2013

dolarPolitica “0% dobanda” a Bancii Federale a SUA forteaza investitorii sa evite veniturile fixe. Cu beneficii zero sau chiar negative, inlocuirea titlurilor cu actiuni suna tot mai atractiv. Piata titlurilor este mult mai mare decat cea a actiunilor, iar o reducere cu 10% a fondurilor investite in prima pentru a le reinvesti in cea de a doua ar creste capitalul de pe piata actiunilor cu 30%. Acest lucru ar duce la dobanzi mai mari pe piata americana si ar putea fi inceputul unui deceniu de performanta mai buna a actiunilor fata de titluri.

 

ABONEAZA-TE LA NEWTV! Corect, Independent, Curajos