VIDEO – Cutremur dupa cutremul in Italia, azi-noapte, cel mai mare de 6,1 grade Richter! ”Situatia e APOCALIPTICA”!

VIDEO – Cutremur dupa cutremul in Italia, azi-noapte, cel mai mare de 6,1 grade Richter! ”Situatia e APOCALIPTICA”!

O serie de patru seisme, dintre care unul de 6,1 grade şi altul de 5,4 grade, au zguduit centrul Italiei, miercuri seara, stârnind panică printre locuitorii afectaţi încă de cutremurul devastator care a avut loc în luna august.

Câteva persoane au fost rănite, însă nu au fost raportate decese asociate imediat cu seismele, informează Reuters. Un bărbat în vârstă de 73 de ani din oraşul Tolentino a murit în urma unui atac de cord, posibil ca urmare a şocului cauzat de eveniment, arată DPA citând agenţia italiană ANSA.

În mod paradoxal, primul cutremur a salvat viaţa a numeroase persoane, determinând locuitorii să iasă din case înainte de cel de-al doilea seism, mult mai distrugător. Dar echipele de intervenţie – intrate în acţiune la miezul nopţii, sub ploaie – nu şi-au putut face încă o idee exactă despre amploarea pagubelor.

„Situaţia este apocaliptică. Multe case s-au prăbuşit”, a declarat la un post tv Marco Rinaldi, primarul localităţii Ussita, precizând că probabil nu au existat totuşi victime în comuna sa. „Al doilea cutremur a fost lung, a fost teribil. Am trecut prin multe seisme, dar acesta a fost cel mai puternic. Din fericire, toată lumea era deja afară din case după primul”, a adăugat el. „Făcând un bilanţ, situaţia nu este atât de catastrofală cum ne-am fi aşteptat” ţinând seama de magnitudinea cutremurelor, a declarat presei şeful protecţiei civile, Fabrizio Curcio: „Câţiva răniţi şi multă panică”.

Serviciile de urgenţă ale mai multor spitale din regiune au primit câteva zeci de persoane cu răni uşoare, dar niciun caz grav nu a fost semnalat pentru moment. Potrivit Institutului american Geological Survey, primul seism, cu magnitudinea 5,5 a fost înregistrat la ora locală 19:10 (17:10 GMT) în apropiere de Castelsantangelo sul Nera, provincia Macerata, iar al doilea, de 6,1, cu două ore mai târziu la vreo zece kilometri mai spre nord. În Italia, Institutul naţional de Geofizică şi Vulcanologie (INGV) a semnalat două seisme cu magnitudinea de 5,4 şi, respectiv, 5,9, resimţite de la Veneţia până la Napoli. Epicentrele celor două cutremure au fost localizate la câteva zeci de kilometri nord de regiunea Amatrice, devastată în 24 august de un violent cutremur soldat cu aproape 300 de morţi şi nu departe de L’Aquila, unde un puternic cutremur a lăsat în urmă peste 300 de morţi în 2009.

În zona cutremurului, numeroşi locuitori şi-au petrecut noaptea în maşini. Mulţi dintre ei aşteptau dimineaţa pentru a putea evalua pagubele. În jurul epicentrului, imobile prăbuşite şi grămezi de moloz dovedesc intensitatea seismelor. Serviciile de protecţie civilă au amenajat adăposturi colective pentru sute de persoane şi se pregăteau să redeschidă taberele de corturi înfiinţate după seismul din Amatrice în august şi demontate pe măsură ce soluţii mai puţin inconfortabile erau găsite. În regiune, câteva spitale, o reşedinţă universitară, un azil de bătrâni şi chiar o închisoare au fost evacuate. Autorităţile au recomandat localnicilor să evite deplasările, întrucât multe dintre drumurile regiunii erau blocate sau rezervate echipelor de intervenţie. Un ales local a semnalat de asemenea o alunecare de teren în Acquasanta Terme, situată mai la est. Din raţiuni de securitate, şcolile numeroaselor comune din regiune până la cele din Pescara, pe coasta Adriatică, vor rămâne închise joi. „Vreau să mulţumesc celor care lucrează sub ploaie în zonele seismului”, şi-a exprimat emoţia şeful guvernului italian Matteo Renzi pe Twitter în cursul serii. „Toată Italia îi îmbrăţişează cu putere pe oamenii afectaţi din nou.”

La Roma, lustre, ferestre şi uşi au vibrat, iar oamenii au ieşit speriaţi pe străzi. Seismul de miercuri seara ar putea fi legat de cel din 24 august, care fusese urmat de mii de replici, unele puternice. Circa 60 de replici au fost înregistrate de altfel şi miercuri, unele dintre ele având magnitudinea de până la 4,6, potrivit INGV. În prima lor ediţie de joi dimineaţa, mai multe ziare italiene titrau:”Coşmar fără sfârşit”, anunţă  Agerpres.
Share this post