Uitata in depozitul Muzeului National de Istorie, de mai bine de 40 de ani, inima Reginei Maria va fi redata familiei regale si mutata la Pelisor, in camera unde suverana si-a trait ultimele clipe, scrie stirileprotv.ro.
Initiva ii apartine Majestatii Sale, Regele Mihai, iar Casa Regala a ajuns deja la o intelegere cu Ministerul Culturii. Din pacate, Regina Maria a lasat in testament ca inima sa-i fie scoasa si depusa in locul sau de suflet, Balcic. Istoria zbuciumata a ultimilor 60 de ani nu a mai tinut insa cont de aceasta ultima dorinta.
Adorata de popor, Regina Maria a fost una dintre cele mai mari personalitati ale Romaniei. Nepoata a reginei Victoria a Marii Britanii, dar si cu sange imperial rus, ea a fost aleasa drept sotie a Regelui Ferdinand. Sub conducerea lor a luat nastere Romania Mare, in 1918.
Citeste si:
„Nu contează atât de mult ce faci, ci câtă dragoste pui în ceea ce faci” – Maria Tereza
Fiica regelui Mihai, Principesa Irina a fost arestata in SUA!
Diana Mandache, istoric: „Ea a invatat sa se adapteze si sa se implice inclusiv in chestiunile politice, sugerand mesaje politice catre diplomati straini, politicieni romani sau, mai tarziu, chiar catre sotul ei, Regele Ferdinand.”
A iubit artele si viata culturala, dar a fost aproape si de soldatii romani de pe front, in Primul Razboi Mondial. S-a indragostit de Balcic, acolo unde si-a ridicat o casa a visurilor ei.
Diana Mandache, istoric: „Si dupa numele, Cuibul Singuratic, este clar ca acolo a dorit sa-si gaseasca linistea.”
Dupa 2 ani de suferinta, din cauza unei ciroze hepatice, Regina Maria s-a stins in 18 iulie 1938, la Pelisor. Ceremonia de inmormantare a fost una impresionanta. Conform testamentului sau, trupul a fost inmormantat in necropola familiei regale de la Curtea de Arges, alaturi de Regele Ferdinand, iar inima depusa la capela domeniul regal din Balcic.
Diana Mandache, istoric: „Era o traditie mai veche din tarile scandinave, dar si medievala a cavalerilor teutoni, sa-si depuna inima intr-un loc drag lor.”
Dupa retrocedarea Cadrilaterului, inima a fost adusa la Bran. Comunistii au decis, insa, in anii ’70, sa o mute la Muzeul de istorie din Bucuresti.
Casetele in care a fost depusa inima Reginei Maria sunt expuse in tezaurul Muzeului National de Istorie, alaturi de coroana si de bijuteriile sale. Inima nu se afla, insa, in cutia de argint, asa cum s-a intamplat initial, ci este pastrata intr-un container special, in depozitul muzeului.
Acum, la 77 de ani de la disparitia reginei Maria, familia regala s-a inteles cu reprezentantii Ministerului Culturii ca inima sa fie mutata la Pelisor.
Sandra Gatejanu Gheorghe, directorul Protocolului Regal: „Majestatea sa considera ca este solutia cea mai apropiata si singura valabila in acest moment. Realitatile geopolitice au impiedicat pastrarea inimii in locul indicat de regina. Cu siguranta ca daca Balcicul nu ar fi fost teritoriul romanesc, regina nu si-ar fi dorit ca inima sa ramana acolo.”
Inima reginei ar urma sa fie mutata in toamna, printr-o ceremonie aparte.