29 C
București
luni, aprilie 15, 2024
AcasăStirea zileiVIDEO - Romanii din Serbia se ROAGA in GARAJE, pentru ca sarbii...

VIDEO – Romanii din Serbia se ROAGA in GARAJE, pentru ca sarbii le-au INTERZIS bisericile!

in:

Stiri pe acelasi subiect

Ciolacu si-a amintit brusc despre drepturile romanilor din Ucraina

Dupa ce ani de zile politicienii romani nu au...

Încă o minivacanță pentru români: Punte peste 4 zile

O nouă minivacanță se apropie pentru români. Vor putea...

Milioane de romani raman fara ajutoarele de la stat pentru plata facturilor

Cardurile de energie plătite din bani europeni dispar de...

Părintele Bojan Alexandrovic, protopop al Daciei Ripensis şi vicar al Timocului de Est este cel mai mare luptător pentru drepturile românilor din această zonă. Preotul insistă pentru introducerea limbii române în şcolile din Serbia şi luptă împotriva discriminării pe care o acuză românii de acolo.

Părintele a găsit o modalitate inedită de a construi biserici ortodoxe pentru românii de acolo:”Ei nu ne dau voie să construim biserici şi-atunci noi am găsit o modalitate legală, construim garaje”, spune acesta pentru tvr.ro

Aceste “garaje” ajută enorm la păstrarea identităţii românilor din Timocul sârbesc. Sunt o comunitate unită de care, însă, autorităţile sârbe nu prea vor să audă.

“Dacă eu sunt român şi spun că sunt român, mi se spune că nu am voie să construiesc biserică românească, nu am voie să aparţin de biserica neamului meu, cum sa nu fiu discriminat?”

Părintele Bojan Alexandrovic s-a născut în Negotin, are doar 38 de ani şi dintotdeauna a trebuit să lupte. De când este în slujba bisericii a avut cele mai mari probleme cu autorităţile.


Citeste si:

O tara aproape de Romania DA AFARA SUTE DE PREOTI si INCHIDE BISERICILE ORTODOXE! Nu se mai tin slujbe!


Abia în acest an, în luna mai, românii din Serbia au putut să îşi sfinţească o biserică a lor. De 200 de ani, românii ortodocşi din Timoc nu au mai avut acest drept. Este o biserică ridicată de părintele Bojan care i-a pus temelia în 2003. De atunci a fost într-un permanent război cu autorităţile sârbe care au vrut chiar să dărâme lăcaşul.

Vezi aici Video:

În 2008, preotul Bojan Alexandrovic a fost decorat de preşedintele României cu Ordinul Meritul Cultural, pentru ataşamentul şi angajamentul său constant în promovarea identităţii culturale, lingvistice şi religioase a românilor din Serbia.

Ultimele stiri