Acasă Cultura VIDEO – Traditii de Sf. Andrei: De ce e bine sa...

VIDEO – Traditii de Sf. Andrei: De ce e bine sa pui grau la incoltit!?

23

Sfântul Andrei, prăznuit în fiecare an pe 30 noiembrie,  este unul dintre cei 12 apostoli ai lui Iisus, considerat și ocrotitorul României sau patronul spiritual al românilor, fiind cel despre care se crede că a adus pentru prima dată religia creștină pe teritoriul României.

Supranumită și  Ziua Lupului,  ziua aceasta este marcată de o serie de credințe și superstiții, printre care și acelea legate de viitor sau soartă. Printre tradiţiile şi obiceiurile de Sfântul Andrei se numără şi punerea de grâul la încolţit, in ghivece.
În noaptea de Sfântul Andrei, 29 noiembrie, se pune un strat subţire de grâu într-o farfurioară, pentru fiecare membru al familiei.


Citeste si:

Stiai asta? Ce spun traditiile ca nu ai voie sa faci in Saptamana Mare!

TRADITII, OBICEIURI si SUPERSTITII de LASATUL SECULUI! Ce este bine sa faci astazi!


Se ia o mânută de grâu şi se seamănă într-un ghiveci ori într-o cutiuţă din plastic. Apoi, se acoperă boabele de grâu cu un strat subţire de pământ.

Ghiveciul trebuie pus la fereastră, pentru ca grâul proaspăt încolţit să beneficieze de lumină suficientă.

Tradiţia spune că grâul pus la încolţit de Sfântul Andrei spune câte ceva despre viitorul omului care l-a plantat. Astfel, aşa cum arăta grâul de  Anul Nou,  aşa va fi şi sănătatea celui care l-a plantat în noul an.

Potrivit romaniatv.net, bătrânii spun că aspectul grâului pus de Sfantul Andrei spune ceva şi despre recoltele anului agricol ce urmează: un grâu frumos înseamnă o recoltă bogată, pe câmpuri şi în livezi.

Grâul  încolţit se păstrează  până după Anul Nou. Dacă se face prea mare, grâul poate fi tăiat sau legat, dupa trecerea in noul an.

ABONEAZA-TE LA NEWTV! Corect, Independent, Curajos