Acasă Divertisment Stiai asta? Ce spun traditiile ca nu ai voie sa faci in...

Stiai asta? Ce spun traditiile ca nu ai voie sa faci in Saptamana Mare!

Începând cu ziua de Florii se intră în ultima săptămână a Postului Paştilor, numită şi Săptămâna Mare, în care creştinii se pregătesc să întâmpine marea sărbătoare a Învierii Mântuitorului Iisus Hristos.

ouaAflă care sunt cele mai cunoscute tradiţii în Săptămâna Mare, dar şi ce anume este interzis să faci în această perioadă.

Nu se doarme în Joia Mare

Nu se doarme în Joia Mare! În credinţa populară, cine doarme în această zi, Joia Mare, va fi leneş tot anul. De asemenea, se spune că aceste persoane nu vor reuşi să ducă un lucru la bun sfârşit, chiar dacă sarcina e una destul de uşor de îndeplinit.

Se ţine post negru în Vinerea Mare

Credincioşii cred că, dacă ţin post negru în Vinerea Seacă, vor fi feriţi de rele şi vor fi sănătoşi pe tot parcursul anului. Oamenii din Moldova şi Bucovina cred că dacă ţin post negru se vor vindeca de bolile de piele. Acestea sunt doar câteva dintre cele mai cunoscute tradiţii în Săptămâna Mare.

Se trece pe sub masă

Credincioşii care merg la biserică în Vinerea Mare pot trece în genunchi pe sub masa cu Sfântul Epitaf, pentru a le fi iertate păcatele. Trecerea pe sub Masă simbolizează şi coborârea în mormânt a Mântuitorului.

Nu se merge la frizer în Vinerea Mare

Nu se merge la frizer în Vinerea Mare! Superstiţioşii evită să se tundă în Vinerea Mare, întrucât se tem că le va muri cineva din familie. Există, însă, şi zone din Moldova, de exemplu, unde oamenii cred că vor fi feriţi de durerile de dinţi, dacă merg la frizer în această zi. Iată care sunt cele mai vechi tradiţii în Săptămâna Mare!

Spălatul pe faţă după Învierea Domnului

În prima zi de Paşte, dimineaţa, în unele zone din ţară s-a păstrat datina spălării pe faţă cu apa dintr-un vas în care s-a pus un ou înroşit, o monedă de argint sau un fir de busuioc. Conform obiceiului, pentru a fi frumoşi şi îmbujoraţi tot anul, credincioşii îşi freacă apoi ambii obraji cu oul roşu. Bătrânii cred că toţi acei care ciocnesc ouă în prima zi de Paşte se vor întâlni şi pe lumea cealaltă. Potrivit tradiţiei, cei mănâncă un ou cu două gălbenuşuri îşi vor găsi ursitul până la sfârşitul anului. Ţineţi cont de toate aceste tradiţii în Săptămâna Mare!

Sursa: click.ro

ABONEAZA-TE LA NEWTV! Corect, Independent, Curajos
Articolul precedentLocuitorii din Crimeea sunt intr-o SITUATIE DISPERATA din cauza banilor!
Articolul următorPune ingredientul asta si garantat vei avea cozonaci pufosi de Paste!