Omenia este conceptul de bază pe care l-a descoperit un irlandez, printre oamenii băștinași din România. Pasiunea lui Peter Hurley față de țara noastră a început cu câțiva ani în urmă, când acesta și-a început marea călătorie pentru a descoperi locurile miraculoase din România. O adevărată cercetare antropologică, care peste ani va fi o comoară de arhive istorice.

Irlandezul a petrecut multe zile și nopți în casele unor oameni cu meserii, temperamente și obiceiuri diverse, dar asemănători printr-un singur lucru: omenie. Fapt, ce l-a convins că proverbiala ospitalitate nu este doar un element de marketing, ci ceva real, potrivit b1.ro.

“Aici m-am găsit și pe mine și pe parcursul anilor, m-am întâlnit, din ce în ce mai mult, cu oamenii care m-au impresionat foarte mult prin poveștile lor, prin felul lor de a fi, prin felul în care lucrează. (…) Pe parcursul anilor, ajungi la niște concluzii despre viață, despre un loc.

Am văzut România o țară foarte valoroasă, care a păstrat miraculos, aproape, poziția ei, felul, limba, portul, conceptul. E aproape miraculos că există astăzi o țară numită România în partea aceasta a Europei. Toate etniile și popoarele care locuiesc aici, care împreună fac un concept important, un exemplu, un model pentru noi toți.

După primii 15 ani am ajuns la un moment în viață în care m-am decis: vreau să fac ceva pentru acest concept, să-l înțeleg mai bine eu, pentru că până acum 15 ani am stat aproape exclusiv în București, după care am început să îmi pun această întrebare: care este motivul pentru care România este o țară atât de atrăgătoare pentru mine, cel puțin? Așa am început să caut esența și, în scurt timp, am ajuns în România rurală”, spune irlandezul stabilit în România.

Vezi video aici:

Peter a fost decorat cu Ordinul Meritul Cultural în grad de Comandor pentru efortul de a promova datinile din țara noastră. Imaginea țării și a oamenilor din România a mai fost surprinsă și într-o carte scrisă de acesta.