Acasă ACTUALITATE VIDEO – Un jurnalist francez s-a infiltrat printre jihadisti pentru 6 luni:...

VIDEO – Un jurnalist francez s-a infiltrat printre jihadisti pentru 6 luni: Ce a descoperit este INIMAGINABIL! Ne asteapta doar moartea!

30

Un ziarist francez a realizat o ancheta de exceptie, „Soldatii lui Allah”, dupa ce, echipat cu o camera ascunsa, a reusit sa se infiltreze timp de sase luni intr-o celula de aspiranti jihadisti din Paris si din provincie, care pregatea un atentat in Franta, scrie AFP. Aproape toti membrii celulei au fost arestati la sfarsitul anului 2015.

Pentru „Soldatii lui Allah”, o incursiune extraordinara de o ora si jumatate in inima unei grupari de islamisti radicali, care va fi difuzata luni seara de televiziunea privata Canal+, ziaristul Said Ramzi (un pseudonim), musulman „din aceeasi generatie ca ucigasii” care au realizat atentatele din 13 noiembrie, a inceput prin a le castiga increderea.

Daca primele contacte, prin intermediul gruparilor care predica jihadul pe Facebook, sunt facile, ziaristul a trebuit ulterior sa se intalneasca cu cel care se prezinta ca fiind „emirul” grupului de circa zece tineri, unii musulmani din familie, altii convertiti.

Intalnirea a avut loc la Chateauroux, un oras din centrul Frantei, intr-un parc de distractii, parasit in timpul iernii. Pornind de aici, inregistrarile conversatiilor permit intelegerea motivelor acestor aspiranti la jihad care, desi cunoscuti serviciilor antiteroriste si in majoritate supravegheati, se intalnesc si comploteaza.

„Scopul meu era sa inteleg ce au in cap”, povesteste Said Ramzi, pentru AFP. „Si una dintre concluziile principale e ca nu am vazut islamul in toata aceasta afacere. Nicio dorinta de a face lumea mai buna. Doar tineri tulburati, frustrati, pierduti, sinucigasi, usor de manipulat. Au avut nesansa sa se nasca in aceasta epoca in care exista Statul Islamic. E foarte trist. Sunt tineri in cautare si asta au gasit”.

In cadrul primei intalniri, un tanar fraco-turc care se prezinta ca Oussama, incearca sa-l convinga pe ziarist, pe care il cunoaste sub numele de Abou Hamza, ca paradisul il asteapta, la capatul unei misiuni sinucigase, in Siria sau in Franta.

„Trebuie sa moara mii de francezi”

„Asta e drumul spre paradis”, sopteste el, cu un suras constant care iti ingheata sangele in vene. „Vino, frate, mergem in paradis. Femeile noastre ne asteapta acolo, unde ne servesc ingerii. Vei avea un palat, un cal inaripat din aur si rubine”, ii sopteste acesta.

Intr-o intalnire in fata unei moschei din Stains (suburbiile pariziene), un membru al grupului ii arata un avion care se apropie de pistele din Bourget. „Cu un mic lannsator de rachete, poti dobora unul. Faci ceva de genul asta, semnezi Dawle (Stat, de la Statul Islamic), Franta e traumatizata timp de un secol”.

Unii, ca Oussama, incearca  sa ajunga pe „taramurile califatului”, in Siria. Arestat de politia turca, retrimis in Franta, face cinci luni de inchisoare inainte de a fi eliberat. Sub control judiciar, obligat sa se prezinte zilninc la jandarmerie, mesageria online criptata Telegram ii permimte sa pastreze contactele, sa stabileasca intalniri in cursul carora proiecte de atentate in Franta iau contur.

„Trebuie lovita o baza militara”, spune Oussama. „Cand mananca, sunt toti aliniati. Ta-ta-ta-ta-ta! Sau ziaristi, BFM, iTele, toti sunt in razboi cu islamul. (…). Cum au facut la  Charlie. Trebuie sa ii lovim in inima. Prin surprindere. Nu sunt bine aparati. Trebuie sa moara mii de francezi”.

„Nu ne asteapta decat moartea, sau arestarea”, adauga el, citat de Hotnews.ro.

Evenimentele se accelereaza cand un anume Abou Souleiman, pe care ziaristul nu l-a intalnit niciodata, revine din Raqqa, „capitala” siriana a SI, si ii da intalninre intr-o gara RER. Acolo, o femeie cu niqab ii da o scrisoare in care este descris un plan de atac: sa atace un club de noapte, sa „traga pana la moarte”, sa astepte fortele de ordine si sa isi actioneze centurile cu explozibil.

Membrii unei grupari din Orleans (centru-vest) il asigura ca au reusit sa faca rost de un kalashnikov, dar latul se strange. Au loc primele arestari, iar „Soldatii lui Allah” raman in colimatorul politiei.

„Infiltrarea mea se opreste aici”, spune ziaristul. Obiectivul sau, de a „prezenta culisele unei organizatii care staneste in totalitate imaginea sa”, este atins.

ABONEAZA-TE LA NEWTV! Corect, Independent, Curajos