5.3 C
București
sâmbătă, ianuarie 18, 2025
AcasăEconomieVorbim de sanctiuni si embargou in timp ce Europa plateste ZILNIC Rusiei...

Vorbim de sanctiuni si embargou in timp ce Europa plateste ZILNIC Rusiei 850 milioane € pentru gaz și petrol

in:

Stiri pe acelasi subiect

Nebunia politicienilor

„Să faci același lucru în mod repetat și să...

Posibile scenarii rezultate în urma atacului iranian asupra Israelului

Este necesar să știm psihologia populațiilor din Orientul Mijlociu,...

Autoritatile au capturat tigari de contrabanda de 40 de milioane de lei

In prima jumatate a anului 2024, autoritatile romane au...

Sancțiunile occidentale au vizat până acum băncile și companiile rusești, dar plățile pentru petrolul și gazele venit din Rusia nu au fost sistate de către cele mai importante state ale Europei.

Imaginile șocante din orașul ucrainean Bucha și acuzațiile de crime de război la adresa Rusiei pun o și mai mare presiune pentru mai multe sancțiuni împotriva Moscovei. O sancțiune cheie o reprezintă petrolul și gazele naturale rusești. Ar însemna ca Europa să nu mai plătească cei 850 de milioane de dolari pe care importatorii europeni îi plătesc, zilnic, pentru aprovizionare în fiecare zi.

Dar o astfel de decizie nu este atât de ușor de luat, având în vedere dependența Europei de energia rusă, se arată într-o analiză realizată de AP și publicată azi în presa Occidentală.

Cifrele importurilor din Rusia:

Uniunea Europeană primește aproximativ 40% din necesarul său de gaz natural din Rusia. Este folosit pentru încălzirea locuințelor și reprezintă o materie primă importantă în diverse industrii și pentru produse precum îngrășămintele

Europa importă 25% din necesarul de petrol, cea mai mare parte fiind destinată benzinei și motorinei pentru vehicule. O întrerupere a importurilor ar putea genera prețuri și mai mari la motorină, combustibil folosit de camioane în transporturi.

Statele Unite au importat puțin petrol și deloc gaz natural din Rusia, deoarece au devenit un producător și exportator major de petrol și gaze. Europa are unele zăcăminte de petrol și gaze, dar producția a fost în scădere, lăsând-o dependentă de importuri.

Din cele 155 de miliarde de metri cubi de gaz pe care Europa le importă din Rusia în fiecare an, 140 de miliarde vin prin conducte care traversează Ucraina, Polonia pe sub Marea Baltică. Europa urmărește să se aprovizione cu gaz natural lichefiat, adus pe nave, dar asta nu poate compensa o eventuală renunțare la gazul rusesc.

Germania, cea mai mare economie a continentului, aduce 40% din necesarul său de gaz din Rusia, chiar și după ce și-a redus dependența. Acesta își propune să pună capăt importurilor de cărbune din Rusia în această vară, importurilor de petrol până la sfârșitul anului și să nu mai fie dependetă de gaz până în 2024, a declarat ministrul Economiei Robert Habeck.

Citeste continuarea pe Newsweek.ro

Ultimele stiri