15 C
București
joi, martie 28, 2024
AcasăEconomieVrei o dobanda mai mare? Cat trebuie sa pastrezi banii la banca

Vrei o dobanda mai mare? Cat trebuie sa pastrezi banii la banca

in:

Stiri pe acelasi subiect

In medie, bancherii platesc o dobanda de 3% pe an clientilor persoane fizice care isi tin economiile la banca. Insa diferentele pot fi semnificative nu doar de la o banca la alta, ci si in functie de perioada in care banii stau in depozit. Pentru scadente mai mici de trei luni, dobanda medie este de 2,9% pe an, iar cine tine banii la banca mai mult de sase luni primeste 3,6% pe an.

dobanda mai mare

La depozite, dobanzile sunt cu un punct procentual sub nivelul din urma cu un an, iar fata de nivelul din 2009 ratele de dobanda sunt de trei ori mai mici. Bancherii au taiat agresiv dobanzile la depozite in ultima perioada pe masura ce BNR a redus dobanda-cheie, iar leii s-au ieftinit pe piata interbancara.

La credinte, dobanzile pentru firmele mici si mijlocii si pentru consum sunt insa in continuare peste 10% pe an, bancile pastrandu-si marjele de castig la un nivel cat mai ridicat pentru a-si acoperi cheltuielile cu provizioanele.

Depozitele au crescut cu doua cifre la inceputul crizei datorita dobanzilor mari si prudentei clientilor, dar in ultima perioada ritmul de crestere s-a diminuat drastic, clientii preferand sa consume in loc sa economiseasca sau sa caute alte solutii de plasare a banilor.

Populatia si companiile au depozite de circa 220 miliarde de lei. Depozitele au depasit anul acesta pentru prima data dupa 2007 volumul creditelor acordate de banci. Depozitele populatiei sunt de circa 130 de miliarde de lei.

Depozitele atrase de la clientela sunt in mare parte in lei, in conditiile in care creditarea in valuta reprezinta peste jumatate din portofolii si in plus majoritatea clientilor prefera sa-si pastreze economiile in depozite pe termen scurt, de pana la trei luni, chiar daca de cele mai multe ori depozitele respective sunt reinnoite la scadenta.

Abia in ultima perioada bancile au inceput sa promoveze mai agresiv depozitele cu scadenta de unu sau doi ani, dar acestea nu reprezinta decat 10% din totalul economiilor la termen ale populatiei. Valoarea acestora este de circa 11 miliarde de lei.

Sursa: Ziarul Financiar

Ultimele stiri