Social

Vrei sa iti cumperi un automobil prin programul „PRIMA MASINA”? Iata care sunt conditiile

Prezentat la inceput ca fiind un program dedicat tinerilor, „Prima masina” se adreseaza tuturor. Singura diferenta este avansul mai mic si finantarea garantata mai ridicata pentru cei cu varsta sub 35 de ani. Principalele conditii sunt ca solicitantii sa nu mai fi avut in proprietate o masina noua, sa plateasca un avans, sa incheie o polita FULL CASCO fara fransiza, sa nu aiba datorii la buget sau restante la credite si sa nu vanda masina pe durata garantiei.

prima masina

CINE SE POATE INSCRIE?

Varsta nu este un impediment. Pot intra in program toti cei care nu au mai avut in proprietate o masina noua, nu au obligatii neachitate la bugetul general consolidat (impozite, taxe si contributii) si restante la alte credite.

Persoanele cu varsta intre 18 si 35 de ani trebuie sa achite un avans minim de 5% din pretul de achizitie, in timp cei persoanele de peste 36 ani (inclusiv) trebuie sa dea un avans de minim 10%.

Pentru prima categorie de varsta, finantarea garantata, exclusiv dobanzi si comisioane bancare sau alte sume datorate de beneficiar, este de 95% din pretul de achizitie din factura proforma. Pentru a doua categorie de varsta, finantarea garantata este de 90%.

CARE SUNT CONDITIILE?

Solicitantii trebuie sa demonstreze calitatea de imprumutat, sa faca dovada pe propria raspundere si pe baza copiei facturii proforma ca autoturismul este nou, Euro 5 si a fost cumparat de la o persoana juridica care are ca activitate vanzarea de autoturisme.

Pretul masinii trebuie sa fie de cel mult 50.000 lei plus TVA, iar factura proforma trebuie sa specifice ca este un autoturism nou, dotat cu Euro 5.

Masina trebuie sa fie asigurata cu o polita FULL CASCO fara fransiza care sa fie ipotecata in favoarea Ministerului de Finante si a creditorului.

Durata maxima a creditului trebuie sa fie de 7 ani.

Loading...

CARE ESTE PROCEDURA?

Programul functioneaza in baza OUG 66/2014, iar normele de aplicare abia au fost publicate pe 31 octombrie de Ministerul de Finante. Dupa ce normele vor fi aprobate de guvern, institutiile de credit vor putea cere, in termen de 15 zile, sa faca parte din program. Ulterior, solicitantii persoane fizice se vor adresa bancilor ca in cazul unui credit obisnuit, urmand ca cererile sa fie aprobate, dupa modelul Prima casa, de Fondul National de Garantare (FNGCIMM).

Institutiile de credit trebuie sa se incadreze in limita de costuri impusa: in marja de 3% peste ROBOR la sase luni.

Sursa: Capital

Loading...

Ultimele stiri

Spre TOP