Intra in contact cu noi

ACTUALITATE

In vreme ce noi construim mall-uri peste tot, tara care le-a inventat le inchide pe toate! Magazinele online au castigat lupta!

Publicat cu

pe

Comerţul online a dus la “moartea” mall-urilor din Statele Unite, peste 5.300 de magazine închizându-se doar în ultimul an, ceea ce a însemnat şi o reducere drastică a locurilor de muncă. Analiştii estimează că până la sfârşitul anului alte 3.300 de magazine şi-ar putea opri activitatea, scrie revista Time, citata de Ziarul Financiar.

Din 2002 până în prezent mall-urile au dus la pierderea a aproape 450.000 de joburi. Retailerii online nu au acoperit acest gol, pentru că doar 178.000 de persoane au fost angajate în sectorul de e-commerce în ultimii 15 ani.

În cinci ani, 1 din 4 mall-uri din Statele Unite va dispărea, drept exemplu este mall-ul Schuylkill din Pennsylvania, care acum zece ani era gazda a 90 de magazine şi restaurante. Făcea parte din viaţa comunităţii pentru că aici se ţineau festivalul dedicat zilelor Lituaniei şi vânătoarea ouălor de Paşti.

Pe vremuri, mall-ul era considerat un ecosistem în sine, o alăturare de oameni şi comercianţi, în care găseai tot ce voiai şi ce nu voiai. Istoria acestor fabuloase centre a pornit de la deschiderea mall-ului Southdale Center din Edina, Minn în anul 1956.

Reclama

Ideea i-a aparţinut lui Victor Gruen, un arhitect austriac. Dorinţa lui a fost ofere o alternativă populaţiei la aglomeraţia urbană, pentru că era îngrozit de ea. El vedea mall-ul ca pe un centru pentru ample construcţii suburbane, care includea clădiri de apartamente, spitale şi birouri.

Din 1980 mall-urile au acaparat Main Street şi au devenit un punct de atracţie pentru emisiuni TV de tip concurs, jocuri şi chiar turnee muzicale (Britney Spears a concertat într-un mall în 1997).

În 1992, puteai zări 48 de mall-uri dacă mergeai în Time Square timp de 90 de minute. La nivelul întregii ţări s-au construit 1.500 de centre comerciale în 49 de ani, ceea ce a depăşit adesea rata creşterii numărului de locuitori.

Declinul a început în anii 2000, din cauza ascensiunii cumpărăturilor online şi a impactului crizei economice, care au dus la scăderea vânzărilor şi a numărului de persoane care călcau pragul centrelor comerciale. Drept dovadă, începând cu anul 2007 nu a fost construit niciun mall în Statele Unite.

Totuşi, situaţia nu este aceeaşi în cazul tuturor mall-urilor. Sunt unele care încă rezistă şi toate au în comun un singur lucru: luxul.

Reclama

Justitie

Florin Citu pus sub urmarire penala!

Publicat cu

pe

Florin Citu a fost pus sub urmarire penala in ”Dosarul Vaccinurilor”. Procurorii arata faptul ca Florin Citu, in lipsa unor documente si fara date stiintifice, a semnat doua memorandumuri prin care Guvernul a achizitionat mult mai multe doze de vaccin decat ar fi avut nevoie Romania, raportandu-ne la populatie.
”In cauza mediatizata prin comunicatele 856/VIII/3 din 21 septembrie 2021 si nr. 1084/VIII/3 din 23 noiembrie 2023, ca urmare a indeplinirii conditiilor legale si constitutionale, procurorii din cadrul Directiei Nationale Anticoruptie – Sectia de combaterea coruptiei au dispus efectuarea in continuare a urmaririi penale fata de suspectul

CITU FLORIN VASILE, in prezent senator, la data faptelor avand si functia de prim – ministru al Guvernului Romaniei, pentru savarsirea a doua infractiuni de complicitate la abuz in serviciu, cu consecinte deosebit de grave.

In ordonanta procurorilor se arata ca, in cauza, la aceasta etapa procesuala, exista aspecte din care rezulta suspiciunea rezonabila ce contureaza urmatoarea stare de fapt:
La data de 17 iunie 2020, Comisia Europeana a lansat Strategia europeana privind accelerarea dezvoltarii, fabricarii si distributiei vaccinurilor impotriva COVID-19 prin care propunea o abordare centralizata pentru achizitia unor optiuni viabile de vaccinuri si care a presupus negocierea de catre Comisia Europeana a unor acorduri de achizitie anticipata cu producatorii de vaccinuri in numele statelor membre.
Vaccinurile urmau sa fie distribuite statelor membre UE in functie de numarul populatiei, iar decizia cu privire la vaccinarea prioritara a anumitor categorii de populatie revenea statelor membre.
De precizat este faptul ca statele membre aveau posibilitatea sa utilizeze, intr-un termen de 5 zile de la notificare, o clauza de „opt-out”, astfel ca nu erau obligate sa suporte niciun fel de contributie pentru vaccinurile pe care decideau sa nu le solicite.

In contextul mentionat mai sus, in datele de 19 aprilie 2021 respectiv 13 mai 2021, suspectul Citu Florin Vasile, in calitate de prim – ministru al Guvernului Romaniei, cu incalcarea dispozitiilor legale si in lipsa oricaror documente/analize care sa ateste necesitatea achizitiei, ar fi aprobat doua memorandumuri emise de Ministerul Sanatatii, in baza carora s-ar fi contractat un numar mult mai mare de doze de vaccin (Pfizer si Moderna), in conditiile in care ar fi cunoscut faptul ca numarul persoanelor eligibile pentru vaccinare comunicat de statul roman Comisiei Europene era de 10,7 milioane.
Concret, desi dozele de vaccin contractate anterior datei de 01 ianuarie 2021 (37.588.366 doze) ar fi fost suficiente pentru vaccinarea unui numar de peste 23 milioane persoane, prin demersurile sale, suspectul Citu Florin Vasile ar fi facilitat conducerii Ministerului Sanatatii sa tranzactioneze si sa ordonanteze la plata achizitia in plus a unui numar de 43.359.892 doze vaccin in valoare de 825.636.678 euro fara TVA.

Reclama

Suspectului Citu Florin Vasile i s-a adus la cunostinta calitatea procesuala si acuzatiile in conformitate cu prevederile art. 307 Cod de procedura penala.

In cauza se efectueaza acte de urmarire penala si fata de alte persoane.

Facem precizarea ca efectuarea in continuare a urmaririi penale este o etapa a procesului penal reglementata de Codul de procedura penala, activitate care nu poate, in nicio situatie, sa infranga principiul prezumtiei de nevinovatie.

Precizam ca prezentul comunicat a fost intocmit in conformitate cu art. 28 alin. (1) din Ghidul de bune practici privind relatia sistemului judiciar cu mass media, aprobat prin Hotararea Plenului Consiliului Superior al Magistraturii nr. 197/2019.”, arata procurorii DNA.

Reclama
Continua sa citesti

Tehnologie

Cine este Gemini, concurentul lui ChatGPT?

Publicat cu

pe

Compania americana Google a prezentat chatbot-ul Gemini, principalul concurent al programului de inteligenta artificiala (AI) generativa ChatGPT.

„Gemini este rezultatul unui efort major de colaborare intre echipele Google, inclusiv colegii nostri de la Google Research ‘…’. Acesta poate rezuma si intelege, procesa si combina cu usurinta diferite tipuri de informatii, inclusiv text, cod, audio, imagini si video” – a precizat compania intr-un comunicat publicat pe site-ul sau. Gemini va fi disponibil in limba engleza in peste 170 de tari. Google a introdus deja in februarie chatbot-ul bazat pe inteligenta artificiala Bard, pe fondul popularitatii tot mai mari a robotului similar ChatGPT al corporatiei Microsoft. Programele sunt capabile sa mentina un dialog cu utilizatorul, imitand interactiunea umana.

Continua sa citesti

International

Polonia avertizeaza: Rusia ar putea ataca NATO in mai putin de 36 de luni!

Publicat cu

pe

Agentia de Securitate Nationala a Poloniei estimeaza ca Rusia ar putea ataca NATO in mai putin de 36 de luni, a declarat seful Biroului pentru Securitate Nationala al tarii intr-un interviu acordat media polonez Nasz Dziennik pe 2 decembrie.

Predictia agentiei de securitate nationala vine ca raspuns la un raport publicat de think tank-ul german DGAP, care avertizeaza natiunile occidentale ca Rusia poate lansa un atac direct impotriva NATO in „in doar sase pana la 10 ani” – o evaluare cu care Securitatea Nationala a Poloniei nu este de acord. De la inceputul invaziei pe scara larga a Ucrainei de catre Rusia, Rusia a amenintat in mod regulat Polonia si statele baltice cu forta militara, in timp ce zdrangani sabia folosind arme nucleare de mai multe ori.

„Daca dorim sa evitam razboiul, tarile NATO de pe flancul estic ar trebui sa adopte o perioada mai scurta, de trei ani, pentru a se pregati pentru confruntare”, a declarat Jacek Siewiera, seful Biroului de Securitate Nationala. Siewiera a sugerat ca Rusia ar putea viza un membru al aliantei NATO din Europa de Est, inclusiv tari precum Polonia, Estonia, Romania si Lituania. Pentru a consolida capacitatile de aparare ale regiunii, el si-a exprimat sprijinul pentru cresterea dimensiunii armatei poloneze.

La inceputul acestui an, alianta NATO a fost extinsa odata cu adaugarea Finlandei la alianta natiunilor. Suedia vecina este, de asemenea, pe punctul de a adera la NATO si este de asteptat sa faca acest lucru in lunile urmatoare.

Reclama
Continua sa citesti

hot news