13.4 C
București
vineri, aprilie 19, 2024
AcasăStirea zileiConstantin Nita: Oprim pana in 2017 tranzactionarea unor certificate verzi!

Constantin Nita: Oprim pana in 2017 tranzactionarea unor certificate verzi!

in:

Stiri pe acelasi subiect

1energieInvestitorii in productia de energie din surse regenerabile vor putea utiliza, in intervalul 1 iulie-1 ianuarie 2017, doar jumatate din certificatele verzi atribuite, astfel ca factura la energie platita de populatie ar trebui sa scada cu 50% pe aceasta componenta, afirma ministrul Constantin Nita.

„Prima modificare este suspendarea Legii 220 pe trei ani si jumatate, din 1 iulie 2013 pana in 1 ianaurie 2017. Energia eolinana va primi 1 certificat verde, energia hidro va primi 1 certificat verde, energia solara va primi 2 certificate verzi. Restul de certificate vor fi pastrate intr-un cos de ANRE, care va calcula cate certificate verzi va avea fiecare investiror in 2017. Aceste certificate verzi pot fi scontate la banca sau preluate ca valoare, dupa 1 ianaurie 2017. Deci, nu taiem la nimeni nimic, doar ca veniturile obtinute vor fi venituri viitoare, dupa 1 ianuarie 2017”, a afirmat ministrul delegat pentru Energie.

Potrivit legii, se acorda 6 certificate verzi pentru fiecare MWh de energie produsa in centrale fofotoltaice, 2 certificate pentru energia produsa de turbine eoliene noi si 3 certificate pentru energia hidro.

Nita a spus ca in ultima perioada a primit tot felul de propuneri si considera ca este timpul pentru „lucruri mai clare”. Totusi, Nita a adaugat ca legea va intra in vigoare in 1 iulie si ca sunt asteptate orice fel de propuneri pe aceasta tema.

„Schema trebuie sa duca la reducerea pretului pe factura cu 50% la certificatele verzi”, a afirmat Nita.

Energia produsa din surse regenerabile este sprijinita de guvern prin schema certificatelor verzi. Fiecare producator primeste gratuit de la Transelectrica un anumit numar de certificate verzi pentru energia pe care o produce si o livreaza in retea.

Mai departe, producatorii vand aceste certificate verzi catre furnizori, care sunt obligati prin lege sa le cumpere, scopul fiind ca o anumita parte din consumul final de energie sa fie asigurata de sursele regenerabile. Furnizorii isi recupereaza costurile cu achizitia certificatelor verzi prin includerea in tarife a acestor cheltuieli.

In prezent, energia regenerabila acopera aproximativ 8% din consumul final.

Alte modificari ale legii sunt exceptarea de la prevederile legii energiei a marilor consumatori, cu un consum anual mai mare de 150 GWh, precum si posibilitatea ca producatorii de energie regenerabila care livreaza sub 5MWh de energie sa poata incheia contracte bilaterale pentru comercializarea electricitatii.

„Exceptam de la lege ca 50% din energia furnizata marilor consumatori cu consum mai mare de 150 GWh sa nu plateasca certificate verzi. Este necesar, pentru ca avem deja mari probleme. Legea prevede incheierea de contracte bilaterale de catre cei care produc sub 5 MWh. Legea mai prevede posibiliatea ca energia din surse regenerabile sa fie preluata in piata reglementata. Facem asta ca sa nu mai fie niciun fel de incertitudine pe piata. Consideram ca acest time-out este cea mai buna varianta”, a adaugat Nita.

Intrebat care sunt marii consumatori industriali cu un consuma mai mare de 150 GWh de energie, Nita a afirmat ca nu il intereseaza.

Nita nu considera ca modificarile legii energiei, chiar daca nu multumesc pe toata lumea, nu ar trebuie sa determine nicio companie din sectorul energiei regenerabile sa plece din Romania sau sa isi restranga investitiile pe piata locala.

„Am avut multe discutii cu consumatori industriali, cu asociatiile de consumatori, cu producatorii de energie regenerabila. Sigur ca cei care au investit nu sunt totdeauna de acord cu propunerile noastre. Din pacate pentru toti, nu este o chestiune care se intampla numai in Romania. Schema de sprijin din Romania este cea mai generoasa, dar nu putem impaca pe toata lumea, nu putem risca ca marii producatori industriali sa plece din Rominia. Niciun investitor nu are vreun motiv sa se retraga din Romania din cauza asta. Nu iau in calcul nici reducerea investitiilor in energii regenerabile”, a mai spus Nita.

Reprezentanti ai asociatiilor companiilor din sectorul energiei regenerabile au spus de mai multe ori ca orice modificare a legii prin care energia din surse alternative este sprijinita de stat prin schema certificatelor verzi va duce la pierderea unor investitii de miliarde de euro. Pana in prezent, investitiile totale in productia de energie alternativa in Romania depasesc 3 miliarde de euro.

La randul lor, mari consumatori de energie, ca Alro Slatina sau ArcelorMittal Galati, au criticat de mai multe ori ajutorul acordat de stat producatorilor de energie regenerabila, afirmand ca acest sprijin contribuie la cresterea masiva a costutrilor cu electricitatea.

Pe de alta parte, Autoritatea Nationala de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE) apreciaza ca numarul certificatelor verzi acordate producatorilor de energie din surse regenerabile ar trebui redus, in unele cazuri chiar si la jumatate.

Aceasta concluzie a rezultat din analiza pietei de energie regenerabila din 2012, potrivit ANRE.

Cea mai mare reducere a numarului de certificate verzi acordate pe MWh de energie produsa este propusa de ANRE pentru centralele fotovoltaice, respectiv injumatatirea de la 6 la 3 certificate.

Pentru turbinele eoliene noi, ANRE recomanda scaderea numarului de certificate verzi de la 2 pe MWh de energie la 1,5, iar pentru centralele eoliene refolosite reducerea ar fi de la 2 la 1,3.

In cazul microhidrocentralelor, unitati cu putere instalata de pana la 10 MW, ANRE considera ca ar fi oportuna scaderea numarului de certificate verzi de la 3 la 1,3.

Cerificatele verzi sunt tranzactionate la pretul maxim admis de lege, intrucat cererea depaseste cu mult oferta.

Sursa: mediafax.ro

Ultimele stiri