9.9 C
București
joi, aprilie 18, 2024
AcasăSocialCurtea Constitutionala a stabilit ca Legea privind EUTANASIEREA cainilor fara stapan este...

Curtea Constitutionala a stabilit ca Legea privind EUTANASIEREA cainilor fara stapan este constitutionala!

in:

Stiri pe acelasi subiect

Decizia Curtii Constitutionale care va afecta proprietarii de terenuri de Romania

Curtea Constituţională a României (CCR) dezbate, joi, sesizarea privind modificările...

Dorneanu este istorie la Curtea Constitutionala: PSD-istul pleaca acasa cu doua pensii speciale!

Biroul permanent al Camerei Deputatilor a declansat, luni, procedurile...

Renate Weber isi pastreaza scaunul. Curtea Constitutionala a decis ca revocarea ei e ilegala!

Curtea Constituţională a României a declarat marţi neconstituțională revocarea...

Curtea Constitutionala a stabilit ca Legea privind EUTANASIEREA cainilor fara stapan este constitutionala, potrivit mediafax.ro.

„Noi am apreciat ca articolul 1 alineatul 8, care a fost declarat neconstitutional data trecuta, a fost pus de acord cu decizia CC, deci acum eutanasierea nu mai este o masura lasata la indemana exclusiva a autoritatilor locale, legea spune in ce conditii se poate ajunge la eutanasiere, e ultima masura si o masura extrema”, a adaugat Zegrean.

Curtea Constitutionala a luat in discutie miercuri sesizarea in cazul legii privind cainii fara stapan, care prevede eutanasierea in termen de 14 zile lucratoare a cainilor comunitari ce nu sunt revendicati sau adoptati.

Camera Deputatilor a adoptat, in 10 septembrie, Legea privind cainii fara stapan, care stabileste, printre altele, un termen de 14 zile lucratoare in care cainii sunt tinuti in adaposturi, dupa care, daca acestia nu sunt revendicati sau adoptati, pot fi eutanasiati, edilii avand posibilitatea sa amane eutanasierea.

Un grup de 30 de parlamentari din toate grupurile politice, cu exceptia UDMR, a atacat la Curtea Constitutionala legea prin care a fost modificata si completata Ordonanta de urgenta 155/2001 privind aprobarea programului de gestionare a cainilor.

Cei 30 de parlamentari sustin, in sesizarea transmisa Curtii Constitutionale, ca actul normativ nu conduce la impiedicarea inmultirii si proliferarii cainilor fara stapan, ci traumatizeaza societatea civila, „demers care nu este de natura a traduce drepturile fundamentale ale omului in Romania”.

Semnatarii invocau decizia anterioara a Curtii, potrivit careia legiuitorul era obligat sa stabileasca o ordine de prioritate cu privire la solutiile privind gestionarea cainilor fara stapan, judecatorii constitutionali apreciind ca solutia eutanasierii cainilor fara stapan poate fi aplicata doar in ultima instanta, respectiv numai atunci cand toate celelalte solutii au fost aplicate in mod corespunzator dar nu si-au atins scopul de a limita sau eradica acest fenomen.

Contestatarii faceau, de asemenea, referire la aceeasi decizie a Curtii, care statua ca prin folosirea unei tehnici legislative inadecvate legiuitorul a adus atingere in final demnitatii umane, valoare suprema prevazuta in Constitutie:

„Demnitatea umana, sub aspect constitutional, presupune doua dimensiuni inerente, respectiv relatiile dintre oameni (…) precum si relatia omului cu mediul inconjurator, inclusiv cu lumea animala, ceea ce implica, in privinta animalelor, responsabilitatea morala a omului de a ingriji aceste fiinte intr-un mod de natura a ilustra nivelul de civilizatie atins”.

Ultimele stiri