18.1 C
București
joi, aprilie 25, 2024
AcasăACTUALITATEFenomen fara precedent in istoria Romaniei! Ce fac, mai nou, romanii cand...

Fenomen fara precedent in istoria Romaniei! Ce fac, mai nou, romanii cand li se cere spaga!

in:

Stiri pe acelasi subiect

Ciolacu si-a amintit brusc despre drepturile romanilor din Ucraina

Dupa ce ani de zile politicienii romani nu au...

Primarul din Mioveni retinut de DNA pentru spaga: „Nu am luat, am dat!”

Primarul din Mioveni retinut de DNA pentru spaga, Ion...

Fiul lui Buzatu la Antena3: „M-a socat suma de bani uriasa, monstruoasa”

Fiul presedintelui Consiliului Judetean Vaslui, Dumitru Buzatu, a declarat...

Cine l-a dat in gat pe Dumitru Buzatu? Denunțătorul este un cunoscut om de afaceri

Arestarea presedintelui Consiliului Judeţean Vaslui, Dumitru Buzatu, face valuri...

Românii au prins curaj și îi denunță pe cei care cer mită. Doar anul trecut DNA a deschis 2,000 de dosare penale pentru medici, profesori și funcționari.

Câteva sute dintre ele au vizat colegi de-ai lor, angajaţi ai Ministerului de Interne, care pretindeau mită ca să treacă cu vederea ilegalităţi potrivit digi24.ro.

Anul trecut, Direcţia Generală Anticorupţie a cercetat aproape 2.000 de persoane despre care avea informaţii că au cerut mită. 75% dintre acestea au fost trimise în judecată.

Din totalul inculpatilor, 16% sunt lucrători MAI. Trebuie spus, totuşi, că sunt şi aproape 200 de angajaţi ai Ministerului Afacerilor Interne care au denunţat atunci când li s-au oferit sume de bani pentru a închide ochii la unele infracţiuni sau chiar şi-au denunţat colegii implicaţi în fapte de coruptie.

„S-au înregistrat cu 14% mai multe petiţii prin care cetăţenii sesizau fapte de corupţie,” precizează Sarmizia Fetcu, purtător de cuvânt al DGA.

Chiar dacă tot mai mulţi români reclamă atunci când li se cere mită, ţara noastră continuă să fie percepută drept una dintre cele mai corupte din Uniunea Europeană. Se clasează pe locul 25 din 28.

„Suntem într-o îmbunătăţire considerabilă a percepţiei. Suntem la egalitate cu Italia şi Ungaria, după Bulgaria şi Grecia. Acum vreo şase ani eram ultimii, efectiv,” spune Victor Alistar, director Transparency Romania.

„Fiecare ar trebui să ia o atitudine în plan personal, să nu mai dea nimic la niciun medic nicio şpagă şi să denunţe oruice ştiu ei,” este de părere o bucureşteancă.

„Dăm mită, ca să ne rezolvăm diverse probleme pe unde ne ducem. La spital, la primărie, pe unde te duci,” adaugă o femeie.

Peste 10.000 de apeluri au fost primite anul trecut la linia verde anticorupţie.

Ultimele stiri