9.8 C
București
vineri, aprilie 26, 2024
AcasăACTUALITATEAutoLege noua: Orice masina parcata pe TROTUAR poate fi ridicata si soferul...

Lege noua: Orice masina parcata pe TROTUAR poate fi ridicata si soferul amendat!

in:

Stiri pe acelasi subiect

Mașinile electrice se ieftinesc pe fondul scăderii cererii

Sub presiunea concurenţilor chinezi, marii producători auto americani şi...

Studentii ieseni au dat lovitura in SUA cu o inima artificiala pentru copii

O echipa de tineri studenti la Universitatea de Medicina...

Roboti umanoizi care „vor transforma lumea” in urmatorii doi ani

Rapiditatea cu care evolueaza lumea este uimitoare, iar de...

Ministerul Afacerilor Interne a publicat la finalul săptămânii trecute o Hotărâre de Guvern care reglementează ridicarea mașinilor parcate neregulamentar, o măsură binevenită. În același timp însă, ministerul condus de Petre Tobă a publicat pe site și un proiect de lege prin care vrea să modifice Codul Rutier. Una din aceste modificări este abrogarea articolului din lege care interzice oprirea și staționarea pe trotuar în lipsă unor marcaje care să permită acest lucru, indiferent dacă se lasă sau nu un metru liber.

Al doilea proiect publicat de catre MAI este un Proiect de Lege menit sa modifice Codul Rutier (OUG 195/2002), proiect pus acum in dezbatere publica.

Printre masurile stipulate in Proiectul de lege, precum cele care reglementeaza ridicarea masinilor parcate neregulamentar sau blocarea rotilor, MAI abroga articolul din Codul Rutier care stipula ca ocuparea trotuarelor cu masini este interzisa in lipsa unor marcaje care sa permita acest lucru, indiferent daca se lasa sau nu celebra distanta de un metru, scrie Hotnews.ro.

În Expunerea de Motive pentru Proiectul de Lege inițiat acum de MAI, se precizează drept unul din obiective că: „Se propune abrogarea prevederii care permitea staționarea autovehiculului pe trotuar, atunci când lățimea minima a trotuarului lăsat la dispoziția pietonilor era de cel puțin un metru.

În multe situații, această prevedere a permis săvârșirea unor abuzuri și, în general, desconsiderarea dreptului pietonilor la condiții civilizate de deplasare pe drumul public.”

Or, în realitate, articolul abrogat este de fapt cel care stabilea regulă generală că oprirea sau staționarea pe trotuar este ilegală. Abuzurile la care face referire ministerul condus de Petre Tobă au survenit tocmai din interpretarea data până cum tocmai de către Minister și de proprii juriști, contrară interpretării justiției care a tranșat problematică definitiv și irevocabil în 2012.

Altfel, în Proiectul de Lege nu se mai adaugă nimic altceva care să stipuleze în clar-negru, pe alb-că parcarea/oprirea/staționarea/imobilizarea pe trotuar este neregulamentară în lipsă marcajelor sau panourilor permisive.

Ultimele stiri