“Plenul Curţii Constituţionale a României a decis, în vederea asigurării soluţionării cu celeritate a cauzei şi pentru a evita prelungirea situaţiei de instabilitate politică ce se răsfrânge direct asupra economiei naţionale, să dispună preschimbarea termenului de dezbatere acordat în privinţa referendumului de la data de 31 august la 21 august, se arată într-un comunicat transmis CCR.
[list style=”bullet-green”][/list]
Judecatorii Curtii Constitutionale au luat în discuţie marţi cererea de preschimbare a termenului de judecată stabilit pentru examinarea respectării procedurii pentru organizarea şi desfăşurarea referendumului naţional din data de 29 iulie pentru demiterea preşedintelui României şi confirmarea rezultatelor acestuia, cerere formulată de preşedintele suspendat Traian Băsescu.
[quote type=”large” align=”center”] quote [/quote]
”În vederea asigurării soluţionării, cu celeritate, a cauzei cu care a fost învestită Curtea Constituţională, pentru a evita prelungirea situaţiei de instabilitate politică care se răsfrânge direct asupra economiei naţionale, în temeiul art. 3, art. 14 şi art. 50 alin. (1) din Legea nr. 47/1992 privind organizarea şi funcţionarea Curţii Constituţionale, precum şi al art.153 din Codul de procedură civilă, plenul Curţii Constituţionale a dispus preschimbarea termenului de dezbateri acordat în cauză, de la data de 31 august 2012, la data de 21 august 2012”, se mai arată în comunicat.
Listele electorale trebuie actualizate mai repede
Potrivit comunicatului amintit, plenul Curţii Constituţionale a României a solicitat Guvernului să comunice numărul persoanelor înscrise în listele electorale permanente, actualizate (până la data de 10 iulie 2012), conform dispoziţiilor art. 17 alin. (2) din Legea nr. 3/2000 privind organizarea şi desfăşurarea referendumului.
Conform sursei citate, listele electorale permanente sunt, potrivit art. 2 alin. (1) lit. c) din Legea nr. 370/2004, “listele cuprinzând cetăţenii români cu drept de vot care au împlinit 18 ani până la ziua alegerilor inclusiv”.
”Acolo unde această operaţiune nu s-a executat, urmează a se realiza în termenul acordat de Curte”, precizează comunicatul CCR.
Plenul Curţii Constituţionale, întrunit pentru a examina scrisoarea primului-ministru al Guvernului României, a luat decizia cu majoritate de voturi, se mai arată în comunicat.
Erata este valida
Judecătorul-raportor a procedat cu acordul majorităţii judecătorilor Curţii Constituţionale a României la completarea considerentelor hotărârii CCR din 2 august din care s-a omis a se preciza temeiul legal în baza căruia urma să fie stabilit numărul total al alegătorilor care trebuiau să-şi exprime opţiunea la referendumul din 29 iulie 2012 pentru demiterea preşedintelui României, a decis CCR.
”Cu majoritate de voturi, plenul Curţii Constituţionale a decis că Hotărârea nr. 3 din 2 august 2012 a fost dată în materia soluţionării contestaţiilor introduse în legătură cu procedura referendumului şi nu în materia valabilităţii referendumului, asupra căruia Curtea urmează a se pronunţa în baza art. 47 alin. (1) din Legea nr. 47/1992; Completarea operată de judecătorul-raportor nu influenţează şi nu poate influenţa hotărârea pe care Curtea Constituţională urmează să o adopte conform art. 47 alin. (1) din Legea nr. 47/1992”, se arată informarea emisa de CCR.
Plenul Curţii Constituţionale întrunit pentru a examina interpretările diferite date de autorităţi unor acte emise anterior de Curtea Constituţională a constatat că “în Hotărârea Curţii Constituţionale nr. 3 din 2 august 2012 s-a omis a se preciza temeiul legal în baza căruia urma să fie stabilit numărul total al alegătorilor care trebuiau să-şi exprime opţiunea la referendumul din 29 iulie 2012 pentru demiterea preşedintelui României. Judecătorul-raportor, sub îndrumarea căruia s-a redactat hotărârea, a procedat cu acordul majorităţii judecătorilor Curţii la completarea considerentelor acesteia, precizând că, pentru stabilirea numărului total de cetăţeni români care trebuiau să îşi exprime opţiunea, ‘sunt aplicabile dispoziţiile legale ale art. 2 alin. (1) lit. c) din Legea nr. 370/2004 pentru alegerea preşedintelui României şi ale art. 17 din Legea nr. 3/2000 privind organizarea şi desfăşurarea referendumului”.[youtube width=”500″ height=”300″]jKTwtyP1K78[/youtube]