10.2 C
București
sâmbătă, aprilie 27, 2024
AcasăSocialA INCEPUT SCOALA! Vezi ce modificari aduce noul an scolar!

A INCEPUT SCOALA! Vezi ce modificari aduce noul an scolar!

in:

Stiri pe acelasi subiect

Elevii au revenit la cursuri dupa aproape trei luni de vacanta, astfel scoala a inceput in 16 septembrie, iar elevii vor intra in vacanta de vara dupa 36 de saptamani de cursuri, in 20 iunie, semestrele fiind impartite in mod egal, potrivit mediafax.ro.

Prima vacanta va fi din 2 pana in 10 noiembrie 2013, pentru elevii din invatamantul primar si pentru copiii de la gradinita. Vacanta de iarna va incepe sambata 21 decembrie 2013 si se va incheia duminica 5 ianuarie 2014.

Cursurile semestrului intai vor fi reluate in 6 ianuarie si se vor incheia pe 31 ianuarie, iar intre 1 si 9 februarie elevii vor avea vacanta intersemestriala.

Semestrul al doilea va incepe in 10 februarie si se va incheia in 20 iunie. Un element de noutate in acest an scolar este acela ca elevii vor avea liber si in a treia zi de Pasti. Vacanta de primavara va incepe sambata 12 aprilie si se va incheia marti 22 aprilie, dupa a treia zi de Pasti.

Programul „Scoala altfel: Sa stii mai multe, sa fii mai bun!” va fi organizat in saptamana 7-11 aprilie 2014, cand elevii vor participa la activitati extracurriculare si extrascolare.

– Noutatile anului scolar care incepe la 16 septembrie

Noul an scolar aduce mai multe schimbari, dintre care cele mai importante sunt cresterea ponderii mediei la Evaluarea Nationala la 75 la suta, fata de 50 la suta cat a fost pana acum, si reducerea la 25 la suta a ponderii notelor din ciclul gimnazial pentru admiterea la liceu, pregatirea bacalaureatului din prima zi de scoala, introducerea simularii bacalaureatului la clasa a XI-a si evaluarea periodica la clasele a II-a, a IV-a si a VI-a.

Decizia de a schimba formula de calculare a mediei de admitere la liceu a fost luata dupa ce in 25 de judete, respectiv in 59,52 la suta din totalul unitatilor de invatamant, s-au constatat diferente intre 2 si 2,5 puncte intre mediile mari din gimnaziu si cele mici obtinute de elevi la Evaluarea Nationala, in alte sase judete diferentele fiind mult mai mari.

Pe langa aceasta schimbare, toate unitatile de invatamant unde diferentele de notare au fost mari sau unde numarul de elevi cu medii de promovare a fost scazut vor fi monitorizate constant.

Din noul an scolar vor fi introduse controale care vor urmari prezenta la scoala, ce se intampla in clasa si modul in care decurge evaluarea. Primele controlate, chiar din septembrie-octombrie, vor fi scolile unde au fost variatii foarte mari intre evaluarile la clasa si rezultatele de la Evaluarea Nationala.

Repartizarea in liceu fara examen, numai pe baza mediei de admitere, aduce de patru ani in clasa a IX-a mii de scolari cu medii de repetentie, pe care unii profesori incearca sa-i ridice, prin mari eforturi, la note de 5, dar pentru care, in majoritate, finalul este un bacalaureat ratat.

In clasa a VIII-a, la evaluarea nationala, notele primite din mila in gimnaziu si-au spus cuvantul. Elevii cu medii de 6 sau chiar 7 in clasele V-VIII au luat, la primul test important din viata lor, note de 1, 2 sau 3, care le-au coborat media de admitere in liceu sub nivelul celei de repetentie, adica sub 5.

Ulterior, in liceu, majoritatea miilor de elevi admisi cu medii de repetent nu au putut recupera lipsa de pregatire. Chiar si cele cateva zeci de elevi care s-au ridicat cu greu spre 5 si chiar au promovat an de an au ajuns, la sfarsitul clasei a XII-a, in fata unei misiuni imposibile: bacalaureatul, pe care nu l-au putut lua chiar si cu subiecte diferentiate.

Autoritatile recunosc ca este jenant sa declari admis in liceu un elev cu media de admitere sub 5 si sustin ca situatia s-ar putea schimba in bine numai prin modificarea reglementarilor in vigoare.

Din punctul de vedere al parintilor, problema ar putea fi rezolvata prin reintroducerea examenului de admitere in liceu.

– Evaluarea Nationala si admiterea in liceu

O noutate a anului scolar care incepe la 16 februarie este aceea ca, in calcularea mediei de admitere in liceu, media de la Evaluarea Nationala va reprezenta 75 la suta, fata de 50 la suta in anii trecuti, scazand astfel la 25 la suta ponderea notelor din ciclul gimnazial.

Evaluarea nationala din 2014 a elevilor din clasa a VIII-a se va desfasura la aceleasi discipline ca cele din acest an, elevii vor sustine examenele sub supraveghere video, iar repartizarea computerizata in licee va avea loc in trei etape.

Cursurile la clasa a VIII-a se vor incheia in 13 iunie 2014, iar in perioada 16-18 iunie va avea loc inscrierea la Evaluarea Nationala.

Candidatii vor sustine probele scrise in 23 iunie la Limba si literatura romana, in 24 iunie la Limba si literatura materna si in 25 iunie la Matematica. Rezultatele vor fi afisate in 27 iunie, pana la ora 16.00, iar contestatiile vor fi depuse intre orele 16.00 si 20.00. In perioada 28-30 iunie vor fi solutionate contestatiile, iar in 1 iulie vor fi afisate rezultatele finale.

Si la evaluarea nationala din 2014 elevii vor fi supravegheati in salile de examen cu camere video. De asemenea, salile in care se descarca si se multiplica subiectele, precum si cele in care se preiau si se depoziteaza lucrarile scrise trebuie sa aiba camere de supraveghere.

Programele pentru disciplinele la care va fi sustinuta Evaluarea Nationala din 2014 sunt aceleasi cu cele din ultimii trei ani, respectiv cele aprobate in 2010 prin ordin al ministrului Educatiei.

Repartizarea computerizata in licee va avea loc in trei etape. In prima etapa de admitere se pot inscrie candidatii din seria curenta, precum si cei din seriile anterioare care nu implinesc 18 ani pana la data inceperii cursurilor anului scolar 2014-2015.

Din 4 pana in 8 iulie vor fi completate optiunile in fisele de inscriere de catre absolventii clasei a VIII-a si de catre parintii acestora, asistati de diriginti, si vor fi verificate fisele editate de calculator, pentru corectarea eventualelor greseli.

Dupa ce baza de date va fi verificata de Comisia Nationala de Admitere, in 15 iulie va avea loc repartizarea computerizata a absolventilor inscrisi in prima etapa. Listele cu candidatii vor fi afisate in 16 iulie la scolile in care elevii au invatat si la liceele la care au fost repartizati, iar pana in 25 iulie pot fi depuse dosarele de inscriere.

A doua etapa de admitere va avea loc in perioada 16 -31 iulie. In perioada 16-21 iulie vor fi completate fisele de optiuni de catre candidatii care nu au participat la prima repartizare si de catre cei care au ramas nerepartizati.

Repartizarea computerizata a candidatilor din etapa a doua de admitere va avea loc in 24 iulie, in aceeasi zi urmand sa fie afisate listele la scoli si licee. Candidatii repartizati vor putea depune dosarele de inscriere la licee in perioada 24-25 iulie.

In 25 iulie, liceele vor transmite situatia locurilor ramase libere in urma inscrierii candidatilor admisi in cele doua etape, iar in perioada 28-31 iulie vor fi rezolvate, de catre comisia judeteana de admitere, situatiile speciale, respectiv cele privind candidatii care nu si-au depus dosarele de inscriere in termen si cei care nu au participat la primele doua etape.

In etapa a treia de admitere in licee, repartizarea computerizata va avea loc in 4-5 septembrie, pentru elevii care nu au participat la nicio repartizare, care nu au fost repartizati in etapele anterioare, care nu s-au inscris in perioada prevazuta de metodologie sau care si-au incheiat situatia scolara mai tarziu.

Pentru invatamantul seral si cel cu frecventa redusa, admiterea este programata in perioada 1 mai – 25 iulie. Inscrierea la invatamantul seral sau cu frecventa redusa a candidatilor din seriile anterioare va avea loc in 22 si 23 iulie, iar repartizarea, in perioada 23-25 iulie.

– Bacalaureatul din 2014 – sustinut la aceleasi probe ca cele din 2013

Examenul de bacalaureat din 2014 va fi sustinut la aceleasi probe ca cele din acest an, in perioada 10-27 iunie candidatii vor fi evaluati la probele orale, iar din 30 iunie pana in 4 iulie vor fi testati la probele scrise, rezultatele finale urmand sa fie afisate in 11 iulie.

Prima sesiune a examenului de bacalaureat va avea loc in perioada iunie – iulie, candidatii putand sa se inscrie din 26 pana in 30 mai. Cursurile la clasele a XII-a si a XIII-a se vor incheia in 30 mai 2014.

Examenul de bacalaureat din 2014 incepe in 10 iunie cu proba de evaluare a competentelor lingvistice de comunicare orala in limba romana (proba A), sustinuta pana in 12 iunie. In perioada 11-13 iunie va avea loc proba de evaluare a competentelor lingvistice de comunicare orala in limba materna (proba B), urmata in 16-20 iunie de proba de evaluare a competentelor digitale (proba D) si in 23-27 iunie de proba de evaluare a competentelor lingvistice intr-o limba de circulatie internationala (proba C).

Probele scrise de la bacalaureat vor fi sustinute in 30 iunie la Limba si literatura romana (proba E a) si in 1 iulie la Limba si literatura materna (proba E b). Testarea va continua in 2 iulie cu proba obligatorie a profilului (proba E c) si in 4 iulie cu proba la alegere a profilului si specializarii (proba E d).

Rezultatele vor fi afisate in 7 iulie, pana la ora 12.00, iar contestatiile vor fi depuse in aceeasi zi, intre orele 12.00 si 16.00, urmand ca in perioada 8-10 iulie sa fie solutionate. Rezultatele finale vor fi afisate in 11 iulie.

A doua sesiune a examenului de bacalaureat din 2014 va avea loc in perioada august-septembrie, inscrierile fiind programate din 14 pana in 18 iulie.

In 18-19 august va avea loc atat evaluarea competentelor lingvistice de comunicare orala in limba romana cat si cea la limba materna, in 19-20 august – evaluarea competentelor lingvistice intr-o limba de circulatie internationala si in 21-22 august – evaluarea competentelor digitale.

Din 25 august vor incepe probele scrise, prima testare fiind la Limba si literatura romana, urmata in 26 august de Limba si literatura materna, 27 august – proba obligatorie a profilului si 29 august – proba la alegere a profilului si specializarii.

Primele rezultate vor fi afisate in 1 septembrie, pana la ora 12.00, iar contestatiile vor fi depuse intre orele 12.00 si 16.00. In 2-3 septembrie vor fi solutionate contestatiile, iar in 4 septembrie vor fi afisate rezultatele finale.

Noul an scolar incepe dupa un scandal care a zdruncinat sistemul de invatamant si care ar trebui sa aduca mai multe controale si noi masuri pentru a schimba imaginea de frauda la bacalaureat.

Prima sesiune a bacalaureatului, din iunie-iulie, a fost marcata de anchetele privind suspiciuni de frauda, care au avut in centru situatia de la Liceul „Dimitrie Bolintineanu” din Capitala. In ancheta legata de bacalaureatul de la „Bolintineanu”, directoarea liceului a fost demisa si ulterior arestata, comisia de examen a scolii a fost schimbata, iar profesorii supraveghetori si zeci de elevi au fost audiati.

Perchezitii in salile de examen, elevi cautati de fituici si asteptati dupa examen sa fie dusi cu autobuze la audieri la Politie, interventii „in forta” ale anchetatorilor, parinti cercetati pentru ca au strans bani de mita, aranjamente de „culise” in sprijinul fraudei la examen, „aranjamente” ale adultilor in care au cazut victime adolescentii tocmai cand dadeau testul maturitatii au fost subiectele care au marcat prima sesiune a examenului.

Peste zece anchete de frauda la bacalaureat, in Bucuresti, Constanta, Sibiu, Mehedinti si Timis, peste 600 de elevi eliminati din examen la probele scrise, promovabilitate de 56,4 la suta in prima sesiune, si 21,5 la suta, sub nivelul de anul trecut.

Sefi de inspectorate scolare judete, directori de scoli, profesori supraveghetori, membri ai comisiilor de bacalaureat au intrat in atentia anchetatorilor si au facut ca asupra intregului sistem de invatamant sa planeze suspiciuni de coruptie, de examen fraudat, desi multi dintre cei care au dat testul maturitatii s-au pregatit.

Ministrul Educatiei vrea ca profesorii care fraudeaza sa nu mai fie la catedra, ca legea sa fie mult mai clara cu privire la masurile care pot fi adopta in situatii de frauda.

Dincolo de suspiciunile de frauda, testul maturitatii dat in acest an a aratat ca in continuare sunt multi elevi slab pregatiti la bacalaureat, ca unii vin „la noroc” sau sunt dezinteresati de rezultat, situatie care impune luarea unor masuri rapide.

In noul an scolar, autoritatile vor mai multe controale in scoli, verificarea absentelor, o situatie clara a incidentelor si masuri anti-frauda, dar si inceperea pregatirilor pentru bacalaureat din prima zi de scoala.

Majoritatea scolilor sunt pregatite de festivitatea de incepere a noului an scolar, desi sunt multe probleme care raman de rezolvat pe parcurs.

Autoritatile vor trebui sa gaseasca solutii pentru o evaluare corecta la scoala, pentru examene fara suspiciuni de frauda, dar si pentru profesori, care reclama in continuare subfinantarea cronica a educatiei si salariile umilitoare pe care le primesc de mai multi ani, in conditiile atentionarilor transmise de acestia privind posibile proteste.

Ultimele stiri