La sfârșitul anilor ’80, Ceaușescu dorea să transforme România într-un stat financiar-bancar care să împrumute tările în curs de dezvoltare. O combinație de FMI și Elveția, un loc unde bogătașii lumii să vină să-și depună banii în siguranță. Pentru acest lucru, Ceaușescu a plătit datoria națională, a făcut leul convertibil și a adunat o sumă destul de mare ca rezervă pentru acele vremuri 1-2 miliarde de dolari.

Din rezervă a dat cu împrumut mai multor state care, din motive de schimbare de regim, război nu au mai plătit înapoi datoria. Așa se face că, la 30 iunie 2015, următoarele țări aveau restanțe la România:

Aproape un miliard de dolari de la mai multe ţări şi peste 1,4 miliarde de ruble transferabile de la Cuba. Aproape 700 de milioane de dolari reprezintă datoria negociată şi în curs de recuperare de la Irak (peste 675 de milioane), Coreea de Nord (peste 500.000 de dolari), Zair (88.000 de dolari), Guineea (2,3 milioane de dolari) şi Mozambic (13 milioane de dolari). Alte 241 de milioane de dolari sunt creanţe care nu au fost încă negociate: Sudan (aproape 170 de milioane), Libia (45 de milioane), Nigeria (12 milioane), Republica Centrafricană (10 milioane de dolari), Somalia (2,5 milioane), Tanzania (99.000 de dolari), informează stiripesurse.ro.


Citeste si:

Comunistii erau mai INTELIGENTI! Pe vremea lui Ceausescu Romania avea mai multi inventatori decat in ultimii 25 de ani!

Ceausescu l-a vizitat, acasa, de mai multe ori! Ce i-a spus parintele Arsenie Boca la ultima intalnire a RAMAS IN ISTORIE!


Acestor creanţe li se adaugă cele în alte valute: Sudan (881.000 de lire sterline), Libia (aproape 23 de milioane de dinari libieni), Guineea (160.000 de franci francezi, adică aproape 25.000 de euro).

fefefefe

Toate aceste sume sunt cuprinse într-un raport al Ministerului Finanţelor Publice.