Cu secole in urma, oamenii nu cunosteau termenul de lumina artificiala. Inainte de a merge la culcare foloseau lumanari iar soarele reprezenta sursa principala de lumina in timpul zilei. Erau obisnuiti sa isi petreaca noptile pe intuneric in timp ce noi, datorita tehnologiei, suntem obisnuiti sa stam trezi pana tarziu in noapte.
Incepand cu anul 1970, volumul de lumina artificiala s-a triplat. Sa fie oare o coincidenta faptul ca odata cu cresterea luminii artificiale au crescut si cazurile de insomnie, depresie, prescrieri de medicamente care induc somnul si antidepresive, scrie pentrusuflet.ro.
65% dintre romani folosesc un numar larg de echipamente tehnologice inainte de a merge la culcare. Unii privesc la televizor, altii folosesc telefonul sau computerul fara sa stie ca aceste activitati pot cauza insomnie avand ca rezultat boli foarte grave.
 Supresia de Melatonina

Citeste si:

Conform unui studiu, productia de melatonina, hormonul responsabil cu somnul de calitate, este reprimat de expunerea la lumina artificiala in timpul noptii. Melatonina este secretata de glanda epifiza, glanda care controleaza ciclul de somn si de trezire. Daca dorim sa ii intensificam productia, trebuie sa dormim pe intuneric.
Acest hormon mentine buna functionare a organismului. Atunci cand ne expunem la intuneric, intr-un ciclu de 24 de ore, corpul nostru functioneaza in mod optim. Acest studiu a demonstrat ca persoanele care intrerup ciclul de 24 de ore cu lumina artificiala, au mai multe sanse sa dezvolte cancer. Melatonina este stimulata de intuneric, protejand celulele sa nu se degradeze. Supresia de melatonina apare in stransa legatura cu dezvoltarea anumitor tipuri de cancer, diabet de gradul 2, obezitate si boli cardiace. Melatonina este un antioxidant excelent, avand un efect pozitiv asupra sistemului imunitar si al procesului de imbatranire. Astfel, trebuie sa va asigurati ca organismul dumneavoastra se alimenteaza cu o cantitate suficienta din acest hormon.