Paralizia în timpul somnului poate să se manifeste la o persoană o singură dată sau poate să apară frecvent, de mai multe ori pe noapte. Vestea bună este că această condiţie nu este considerată o problema periculoasă pentru sănătate, scrie realitatea.net.
Cercetătorii în somnologie au ajuns la concluzia că, de cele mai multe ori, paralizia în timpul somnului este semnul unor mişcări nenaturale care au loc atunci când o persoană trece prin stadiile somnului.
Rareori paralizia în timpul somnului a fost asociată cu probleme serioase sau cu tulburări psihiatrice. De-a lungul secolelor, simptomele paraliziei în timpul somnului, au fost descrise în multe feluri şi deseori au fost atribuite unei prezente malefice demoni nevăzuţi care apăreau în timpul nopţii, femei bătrâne şi urâte, răpitori extratereştri, etc.
S-a căutat îndelung explicaţii pentru acest tip misterios de paralizie din timpul somnului şi sentimentele de teroare care o însoţesc.
Ce este paralizia în timpul somnului
Paralizia în timpul somnului se referă la situaţia în care o persoană este conştientă dar este incapabilă să se mişte. Această se produce atunci când o persoană trece din etapă de veghe în cea de somn.
Citeste si:
Ai cosmaruri si un somn agitat? Siguri suferi de o boala!
ZECE cosmaruri care ITI AFECTEAZA SOMNUL si explicatiile lor!
Sase semne care-ti arata ca ai nevoie de mai mult somn
În timpul acestei tranziţii, cel care doarme poate fi incapabil să se mişte sau să vorbească timp de câteva secunde până la câteva minute. Unele persoane pot simţi sentimentul de sufocare sau presiune.
Paralizia de somn poate fi însoţită şi de alte tulburări de somn cum ar fi narcolepsia – nevoia copleşitoare de a dormi, cauzată de incapacitatea creierului de a regla somnul.
Când apare paralizia în timpul somnului
Paralizia în timpul somnului nu se manifestă de obicei, consecutiv. În cazul în care apare atunci când o persoană adoarme, poartă numele de paralizie de somn hipnagogică sau predormitala. Dacă se manifestă când o persoană este trează se numeşte paralizie de somn hipnopompa sau postdormitala.