18.2 C
București
sâmbătă, octombrie 5, 2024
AcasăStirea zileiAfacerea anului in telecomunicatii: licitatia pentru 4G

Afacerea anului in telecomunicatii: licitatia pentru 4G

in:

Stiri pe acelasi subiect

Lovitura dura pentru RDS&RCS pe piata telecom!

Unul dintre proiectele gigantului telecom RCS&RDS se loveste de...

Astazi, 10 septembrie, s-a dat startul uneia dintre cele mai mari oportunitati de afaceri din Romania pentru urmatorii ani, oportunitati care inseamna cifre cu noua zerouri. E vorba de licentele de telefonie mobila. Statul a scos la licitatie frecventele radio pe care le vor folosi operatorii in anii care urmeaza. Este cea mai mare licitatie de acest gen si include banda de frecventa pentru tehnologia 4G, cea a transferului de date de mare viteza, adica viitorul dezvoltarii.

Autoritatea de reglementare in telecomunicatii va organiza maine o noua serie de runde primare de negocieri, in conditiile in care cererea depaseste oferta in cel putin una dintre categorii. Luni au fost doua sesiuni de negocieri. O noua runda de negocieri va aduce si plusarea la pretul licentelor.Procedurile de licitatie se vor incheia luna viitoare.   Cinci companii s-au inscris in cursa   Sunt patru grei ai pietei de comunicatii – RCS&RDS, Cosmote, Orange si Vodafone, plus un jucator de talie mica, 2K Telecom, o firma controlata de familia lui Sebastian Ghita, fostul patron de la Asesoft. Au existat zvonuri ca vor exsista noi veniti din strainatate, dar nimic nu s-a confirmat.

In cadrul licitatiei vor fi acordate doua tipuri de licente, pe termen lung (15 ani), valabile pana in aprilie 2029, si pe termen scurt, valabile pana in aprilie 2014. Lupta se duce pe licentele pe termen lung, mai ales pe cele 4G.   Pret prea mare pentru licente?   „Statul asteapta sa incaseze la buget cel putin 700 de milioane de euro. Iar daca va fi concurenta mare, suma ar creste. Insa nu va fi si cea mai fericita solutie. Pretul prea mare al licentelor ar putea sa impovareze prea tare operatorii, care vor avea apoi dificultati in a-si finanta investitiile pentru dezvoltarea serviciilor”, atrage atentia Ion Vaciu, analist telecomunicatii. „Banii ce vor fi incasati de stat ca taxe de licenta nu vor ajunge catre dezvoltare sectorului de comunicatii, cel putin in prima faza. Prima transa, de aproximativ 200 de milioane de euro, ar urma sa fie incasata de stat in noiembrie si are deja o destinatie precisa, mai spune Vaciu.

Guvernul a decis sa o cheltuiasca pentru a despagubi fermierii afectati de seceta. Restul banilor, care, ca suma, poate depasi jumatate de miliard de euro, va fi incasat pana la jumatate anului viitor. 234 de milioane de euro vor fi transferati Ministerului Apararii care elibereaza o parte din frecventele scoase la licitatie acum.

Ultimele stiri