Acasă International Africanii descopera mobilul. Afacerile din telecomunicatii zbarnaie pe continental negru

Africanii descopera mobilul. Afacerile din telecomunicatii zbarnaie pe continental negru

34

Obiceiurile occidentale incep sa-si faca loc tot mai mult printre africani, in ultimii 12 ani, continentul negru transformandu-se intr-un rai al companiilor din telecomunicatii.

Un studiu prezentat astazi de Asociatia operatorilor de telefonie mobila (GSMA), care regrupeaza 800 de operatori din intreaga lume, arata ca Africa subsahariana este piata cu cel mai puternic ritm de crestere din lume. Valoarea acestuia a fost de 44% in fiecare an de dupa 2000.

Numarul de conexiuni mobile s-a majorat pana la 475 milioane fata de doar 12,3 milioane linii fixe, ceea ce reprezinta cel mai mare raport telefonie mobila/telefonie fixa din lume.” Telefonia mobila a revolutionat deja societatea africana si cu toate acestea cererea continua sa creasca cu aproape 50% pe an”, a declarat Tom Phillips, responsabil cu reglementarea in cadrul GSMA, cu ocazia salonului Africom la Cape Town, citat de AFP.

Analiza GSMA reliefeaza faptul ca adoptarea rapida a telefoniei mobile a adus importante beneficii economice pentru regiunea Africii sub-sahariene, contribuind in mod direct cu 32 miliarde de dolari la economia acestei regiuni, ceea ce reprezinta 4,4% din PIB-ul. De asemenea, industria telecomunicatiilor asigura peste 3,5 milioane locuri de munca.

De altfel, companiile sunt foarte optimiste atunci cand fac previziuni legate de business-ul lor pe continentul african. De axemplu, firma londoneza Informa Telecoms & Media credeca numarul utilizatorilor de telefonie mobila din intreaga Africa ar urma sa treaca pragul de 750 de milioane in cursul trimestrului patru al acestui an .

In functie de numarul de utilizatori, Africa este a doua piata de telefonie mobila din lume, dupa Asia, dar cu toate acestea rata de penetrare se situa, la sfarsitul lunii septembrie, la 67,55, fata de 91% cât este media mondiala. In aceste conditii, numarul de utilizatori de telefonie mobila din Africa ar urma sa ajunga la un miliard in 2015 si la 1,3 miliarde la sfârsitul lui 2017. La acea data Nigeria, care a depasit pragul de 100 milioane de utilizatori in al doilea trimestru al acestui an, va fi cea mai mare piata din Africa, cu 169 milioane utilizatori, urmata de Egipt, cu 129 milioane utilizatori.

ABONEAZA-TE LA NEWTV! Corect, Independent, Curajos