Acasă International Al-Qaida preia controlul! Orasul irakian Fallujah a intrat pe mana teroristilor!

Al-Qaida preia controlul! Orasul irakian Fallujah a intrat pe mana teroristilor!

24

Miscarea terorista Al-Qaida a preluat controlul orasului irakian Fallukah, potrivut unui oficial de rang inalt din cadrul serviciilor de securitate din provincia Al-Anbar (vest).

 

Orasul „Fallujah se afla sub controlul SIIL”, a anuntat acest oficial, referindu-se la Statul Islamic in Irak si Levant (SIIL), o filiala Al-Qaida in Irak. El a precizat ca „sectoare din jurul orasului Fallujah (situat la 60 de kilometri vest de Bagdad) se afla sub controlul politiei locale”.

Cel putin 32 de civili si 71 de combatanti din cadrul Al-Qaida au fost ucisi vineri in confruntari intre reteaua terorista sunnita, pe de o parte, si triburi locale si forte de securitate, pe de alta parte, in provincia Al-Anbar, un fief sunnit ostil premierului siit Nuri al-Maliki.

Combatanti din cadrul SIIL controleaza de joi mai multe sectoare din orasul Ramadi, situat la aproximativ 100 de kilometri vest de Bagdad, si Fallujah, oras pe care l-au declarat vineri „stat islamic”.

Confruntari au izbucnit luni la Ramadi, dupa desfiintarea unei tabere instalate de catre protestatari antiguvernamentali, prezentate de catre Guvern ca o „ascunzatoare Al-Qaida”. Violentele s-au extins ulterior la orasul Fallujah, aflat in apropiere.

Insurgenti din cadrul SIIL au profitat atat de abandonarea de catre politisti a posturilor de la Fallujah si Ramadi dupa atacuri, cat si de confruntari armate intre militari si membri ai unor triburi care se opuneau desfiintarii taberei, preluand controlul asupra unor sectoare din cele doua orase.

Provincia Al-Anbar a devenit de peste un an centrul contestarii premierului al-Maliki, acuzat de acapararea puterii si marginalizarea sunnitilor.

Fallujah si Ramadi au fost bastioane ale insurectiei care a urmat invaziei americane a Irakului, in 2003.

Sursa: mediafax.ro

ABONEAZA-TE LA NEWTV! Corect, Independent, Curajos