15.6 C
București
duminică, aprilie 14, 2024
AcasăACTUALITATEInternationalALERTE DE TSUNAMI si STARE DE CATASTROFA NATURALA in Chile in urma...

ALERTE DE TSUNAMI si STARE DE CATASTROFA NATURALA in Chile in urma unui CUTREMUR de 8,2 grade! Cinci persoane au murit! VIDEO

in:

Stiri pe acelasi subiect

Un cutremur de 8,2 a zguduit Chile marti seara, presedintele chilian Michelle Bachelet decretand stare de catastrofa naturala in regiunile Arica si Tarapacan. Autoritatile au emis alerte de tsunami pentru Chile, Ecuador, Peru si Honduras.

Aproximativ 300 de detinute au evadat de la inchisoarea din Iquique, orasul cel mai apropiat de epicentrul cutremurului cu magnitudinea de 8,2 grade, produs marti seara, in nordul Chile, a anuntat ministrul de Interne Rodrigo Peñalillo, citat de AFP.

El a anuntat ca aproximativ 300 de detinute au fugit de la inchisoarea Iquique, unde au fost mobilizate efective ale Fortelor Armate „ca masura preventiva” pentru a ajuta politia sa le aduca inapoi.

Un avion care transporta circa 100 de membri ai Fortelor speciale este, de asemenea, asteptat la Iquique pentru a evita posibile jafuri.

Seismul a avariat turnul de control al aeroportului din acest oras si toate zborurile in trei mari orase din nord – Antofagasta, Iquique si Arica – au fost anulate.

Comunicatiile telefonice si serviciile de apa potabila nu au fost afectate, dar intreruperea electricitatii afecteaza mai multe regiuni.

Primele valuri seismice au atins deja Pisagua, in nord, si ar urma sa ajunga pana la Punta Arenas, in extremul sudic al tarii, in urmatoarele ore, potrivit autoritatilor.

La Iquique, subsecretarul din Ministerul de Interne Mahmud Aleuy a declarat ca marea s-a retras 2,5 metri, un indiciu al unui tsunami.

Presedintele chilian Michelle Bachelet a decretat stare de catastrofa naturala in regiunile Arica si Tarapacan (nord, in apropiere de frontiera cu Peru), cele mai afectate de seismul cu magnitudinea de 8,2 din nordul tarii, relateaza AFP.

„Am decretat stare de catastrofa naturala pentru Arica si Tarapaca”, a declarat ea cu cateva minute inainte de a semna decretul la palatul prezidential Moneda. Ea va merge miercuri in zonele afectate de seism.

Honduras, care se teme de consecintele cutremurului cu magnitudinea de 8,2 grade, care a afectat coasta de nord a statului Chile, a declansat alerta de tsunami, au anuntat autoritatile, citate de AFP.

Alerta se refera la golful Fonseca din nord-vestul tarii, pe malul Pacificului, unde Comisia permanenta de prevenire a riscurilor (Copeco) a stabilit ca exista cel mai mare risc.

Copeco le-a ordonat capitaniilor din porturile vizate sa restranga navigatia ambarcatiunilor de talie mica si medie pe o perioada de 18 ore.

Alerta se refera la circa zece sate de coasta din departamentele Choluteca si Valle din sudul tarii.

Sursa: mediafax.ro

Ultimele stiri