ACTUALITATE
Americanii devin din ce in ce mai agresivi: Forteaza Ucraina sa renunte la pretentii si sa cada la pace cu Rusia!

Oficiali americani de rang înalt au început să facă presiuni asupra Kievului pentru a începe să se gândească la discuții de pace în cazul în care iarna îi oprește elanul, după ce Ucraina a recucerit Hersonul într-unul dintre cele mai uimitoare triumfuri ale sale din timpul războiului, notează The Wall Street Journal.
Începutul iminent al iernii – coroborat cu temerile legate de inflația stimulată de creșterea prețurilor la energie și la alimente, de armamentul de miliarde de dolari deja injectat în Ucraina și de zecile de mii de victime de ambele părți – a determinat discuții la Washington despre un potențial punct de inflexiune în război, aflat acum în a noua lună.
SUA și aliații săi se angajează să continue să susțină Ucraina, dar înalți oficiali de la Washington încep să se întrebe cu voce tare cât de mult teritoriu mai poate fi câștigat de ambele părți și cu ce costuri. Unii oficiali europeni, între timp, sunt mai încrezători în șansele Ucrainei.
„Trebuie să existe o recunoaștere reciprocă a faptului că victoria militară, în adevăratul sens al cuvântului, poate că nu poate fi obținută prin mijloace militare, așa că, prin urmare, trebuie să vă îndreptați către alte mijloace”, a declarat miercuri la Economic Club of New York generalul Mark Milley, președintele Statului Major Întrunit și cel mai înalt ofițer militar american. „Există, de asemenea, o oportunitate aici, o fereastră de oportunitate, pentru negocieri”.
Perspectiva că Ucraina nu va obține câștiguri majore pe câmpul de luptă în următoarele săptămâni a determinat SUA și unii oficiali europeni să se întrebe când va apărea presiunea publică pentru a cere o înțelegere.
„Le spunem ucrainenilor că depinde de ei să decidă când să o facă”, a declarat un oficial vest-european, referindu-se la potențialul pentru negocieri. „Dar ar putea fi o idee bună să o facă mai devreme”.
Oficialii americani, la rândul lor, nu cred că acum este momentul potrivit, dar mai mulți dintre ei cred că următoarele săptămâni și luni oferă o oportunitate de a vorbi despre negocieri.
SUA și unii dintre aliații săi sunt îngrijorați de faptul că stocurile lor de armament, inclusiv unele muniții, se epuizează într-un ritm nesustenabil. Sprijinul militar american pentru Ucraina în acest an, care se apropie acum de 19 miliarde de dolari, a depășit cu mult asistența europeană.
„Vedem probleme reale, practice de a face progrese militare, vedem penurii de muniții”, a declarat un alt oficial occidental.
În aceeași zi în care generalul Milley a vorbit despre o oportunitate de a purta discuții, președintele Biden a sugerat și el că ar putea fi în curând momentul potrivit.
„Rămâne de văzut dacă Ucraina este sau nu pregătită să facă un compromis cu Rusia”, a declarat Biden la Casa Albă. El a adăugat: „Amânduă părțile își vor linge rănile, vor decide… ce vor face în timpul iernii și vor decide dacă vor face sau nu un compromis”.
Washingtonul a semnalat Ucrainei că, cel puțin, Kievul trebuie să pară deschis la o soluție negociată. Consilierul pe probleme de securitate națională al lui Biden, Jake Sullivan, a transmis acest mesaj președintelui Volodimir Zelenski și locotenenților săi de la Kiev la 4 noiembrie, sugerând că Kievul ar putea câștiga pârghii dacă ar arăta deschidere pentru negocieri, potrivit unor persoane familiare cu discuțiile.
Doi diplomați europeni informați cu privire la discuții au declarat că Sullivan a recomandat ca echipa lui Zelenski să înceapă să se gândească la cererile și prioritățile sale realiste pentru negocieri, inclusiv la o reconsiderare a obiectivului său declarat ca Ucraina să recupereze Crimeea, care a fost anexată în 2014.
Oficiali ai administrației, inclusiv Sullivan, continuă să declare în public că Washingtonul nu va face presiuni asupra Kievului pentru un curs diplomatic, o practică care îi lasă perplecși pe aliații Statelor Unite din cadrul Organizației Tratatului Atlanticului de Nord. Oficialii Departamentului de Stat au informat săptămâna trecută la Washington unii parteneri europeni pentru a risipi îngrijorările legate de o schimbare de abordare, potrivit a doi oficiali europeni de rang înalt.
„Este treaba noastră să îi punem în cea mai bună poziție pe câmpul de luptă, astfel încât, atunci când și dacă există o oportunitate pentru diplomație, să fie în cea mai bună poziție la masa negocierilor”, a declarat joi Sullivan. „Statele Unite nu fac presiuni asupra Ucrainei. Nu insistăm asupra unor lucruri cu Ucraina”.
Între timp, secretarul american al Trezoreriei, Janet Yellen, a declarat că unele sancțiuni împotriva Rusiei ar putea rămâne în vigoare chiar și după un eventual acord de pace cu Ucraina, ridicând perspectiva unui efort american pe termen lung de a comprima economia Rusiei. Yellen a declarat într-un interviu acordat în Indonezia, unde participă la o reuniune a liderilor G-20, că orice eventual acord de pace ar implica o revizuire a sancțiunilor pe care SUA și aliații săi le-au impus economiei Rusiei.
„Am simți probabil, având în vedere ceea ce s-a întâmplat, că unele sancțiuni ar trebui să rămână în vigoare”, a spus ea.
Vineri, forțele ucrainene au pătruns în orașul Herson din sudul țării, după ce trupele rusești și-au încheiat retragerea din capitala regională, într-una dintre cele mai mari înfrângeri strategice și simbolice pentru Kremlin de la lansarea invaziei. În weekend, autoritățile ucrainene au început să restabilească serviciile esențiale după ce au acuzat forțele rusești că au sabotat instalațiile rețelei de energie electrică și că au dezactivat turnurile de telefonie mobilă și alte infrastructuri la plecare. Roman Holovnya, un consilier al primarului din Herson, a declarat pentru televiziunea ucraineană că există o lipsă critică de apă în oraș, în timp ce convoaiele de ajutor au pornit din alte părți ale Ucrainei.
Avansul ucrainean este a doua schimbare bruscă în război în mai puțin de trei luni. În septembrie, forțele ucrainene au recucerit o porțiune de teritoriu în partea de nord-est a țării. Avansul recent pune probabil capăt perspectivelor Rusiei de a avansa spre Odesa, cel mai mare oraș de coastă și port al Ucrainei.
Cu trupele ucrainene învingătoare pe teren, Zelenskyiși principalii săi consilieri au avertizat public că purtarea de discuții de pace cu președintele rus Vladimir Putin acum ar echivala cu o capitulare inutilă. Unii dintre aliații europeni ai SUA au declarat că progresele Ucrainei lasă Kievului puține motive pentru a se supune cererilor lui Putin.
Ei cred că Ucraina poate recuceri mai multe teritorii dacă armele occidentale continuă să fie furnizate, consolidându-și poziția în eventualele negocieri. Noua promisiune a Washingtonului de a acorda încă 400 de milioane de dolari în asistență de securitate a întărit încrederea europenilor în sprijinul SUA pentru armata ucraineană.
„Noi, ca occidentali, trebuie să fim extrem de atenți să nu presăm Ucraina cu privire la nimic, deoarece știm că acest război a fost declanșat de Rusia și că acest război se poate încheia într-un minut dacă Rusia decide pur și simplu să îl încheie”, a declarat ministrul leton al apărării Artis Pabriks.
Oficiali din unele țări europene, în special din est și nord, au declarat că presiunile publice pentru discuții ar putea afecta eforturile Ucrainei și ar putea fi în favoarea obiectivelor Rusiei de a diviza alianța.
„Trebuie să vorbim despre costul păcii”, a declarat un oficial din nordul Europei. Dacă războiul se termină acum, „mesajul pe care ucrainenii l-ar primi este că lupta lor a fost lipsită de sens. Mesajul pe care l-ar primi Rusia este că este timpul să se repare și să se reconstruiască din punct de vedere economic. Nimeni nu crede că [Rusia] se va opri până când își va atinge obiectivul strategic”.
Putin a declarat că Rusia este deschisă la discuții de pace și a susținut că, dacă Washingtonul i-ar ordona lui Zelenski să se așeze la masa negocierilor, Kievul ar face acest lucru. Odată cu ultimele eșecuri pe câmpul de luptă, oficialii occidentali au declarat că Kremlinul pare să fi renunțat la condițiile sale anterioare pentru discuții, cum ar fi acceptarea anexării de către Rusia a teritoriului ucrainean.
Cu toate acestea, oficialii europeni și americani au declarat că văd puține semne că Kremlinul este interesat de discuții serioase. La o reuniune a Grupului celor Șapte la începutul acestei luni, miniștrii de externe au convenit că depinde de Ucraina să decidă când condițiile militare și politice sunt potrivite pentru a încerca să obțină o încetare a focului și să continue negocierile, au declarat participanții la reuniune. Miniștrii au declarat ulterior că apelul Kremlinului la discuții de pace nu este credibil, în condițiile în care Putin continuă să intensifice războiul.
International
Incident grav in YEMEN! Dupa ce au sechestrat o nava comerciala rebelii ataca o nava de razboi americana!

La numai doua saptamani dupa ce rebelii houthi au luat cu asalt o nava comerciala israeliana la Marea Rosie, acestia s-au napustit asupra distrugatorului american USS Carney.
Yemen a atacat o nava de razboi americana si mai multe vase comerciale. O drona a fost interceptata de catre SUA.
Pentagonul este la curent cu informatiile potrivit carora o nava de razboi americana a fost atacata in Marea Rosie.
Pentagonul a declarat ca este la curent cu informatiile potrivit carora o nava de razboi americana si mai multe nave comerciale au fost atacate in Marea Rosie.
„Suntem constienti de rapoartele privind atacuri asupra navei USS Carney si a unor vase comerciale in Marea Rosie si vom furniza informatii pe masura ce acestea vor fi disponibile”, a adaugat Pentagonul.
Un oficial american, care a vorbit sub protectia anonimatului, a declarat pentru AP ca atacul a inceput in jurul orei 10.00 in Sanaa, Yemen, si a durat pana la cinci ore.
Un alt oficial american a declarat pentru agentia de presa ca Carney a interceptat cel putin o drona in timpul atacului, arata news.sky.com
Pe 20 octombrie, rebelii Houthi din Yemen, insurgenta sustinuta de Iran, a declarat ca a capturat o nava israeliana in Marea Rosie, duminica. Israelul sustine ca nu e nava sa.
Cultura
In plin post al Craciunului Vasile Banescu vorbeste despre cel mai mare pacat!

In plin post al Craciunului purtatorul de cuvant al BOR, Vasile Banescu, vorbeste despre cel mai mare pacat al omului care nu este legat de placerile trupesti, ci de cele spirituale. Viciul originar, radacina tuturor relelor care creste in sus este mandria.
Intr-un mesaj postat pe pagina sa de socializare, Vasile Banescu explica de ce acest pacat ne face sa stricam viata altora, sa tradam, sa parvenim.
„In ciuda unei pareri superficiale, generalizate, atent intretinute de diavolul insusi, cele mai rele placeri si grave pacate sunt cele pur spirituale, NU cele trupesti: placerea de a-i devora prin intrigi si critici pe ceilalti, de a te purta despotic inclusiv in numele Domnului, de a corupe si strica viata altora, de a inmulti abil raul, de a murdari, trada si minti pentru a parveni. Cortegiul rautatii e nesfarsit. In fruntea lui merg perversele placeri ale puterii strivitoare si ale urii distrugatoare. Viciul originar, radacina tuturor relelor care creste in sus este mandria. Trufia. Autostrada cu sens unic si multe benzi catre toate celelalte pacate.
Starea de spirit otravita de ura colcaitoare, total opusa puritatii transparente si iubitoare a lui Dumnezeu. Diavolul ne joaca pe degete ca pe niste inerte marionete dupa ce ne seduce cu propria noastra imagine trucata, ahtiata de vizibilitate si slava desarta, adica de vidul camuflat in „importanta”. Propulsati de intuneric, ne lansam orbeste in goana dupa laude, like-uri, onoruri, justificari ale oricarei de noi comise erori sau orori, ale minciunii si mintirii de sine. Intrucat meritam, desigur, nesfarsit mai mult decat ni se ofera cu zgarcenie si nerecunostinta. Dumnezeu nu e drept, ceilalti nici atat. Nimeni nu ne merita. Ingratitudinea e aerul care, lipsit de orice stima, ne inconjoara”, arata purtatorul de cuvant al BOR.
„Mandria este in mod fundamental competitiva prin chiar natura ei pe cand celelalte pacate nu sunt competitive decat in mod accidental.
Mandriei, faptul de a poseda ceva nu-i provoaca nicio placere, ci numai faptul de a poseda mai mult decat cel de alaturi. Comparatia este cea care te face mandru. Esti mandru nu pentru ca esti bogat, inteligent sau aratos, ci pentru ca esti asa doar prin comparatie cu altii pe care savurezi sa-i privesti de sus, lasandu-i in urma.
Fireste ca atata timp cat privesti de sus, nu poti vedea ce este deasupra ta, adica pe Dumnezeu, de care mandria te priveaza radical”, spunea scriitorul britanic C. S. Lewis. Acesta a devenit cunoscut pentru scrierile sale despre literatura medievala, apologiile crestine, lucrarile de critica si romanele de fictiune.
ACTUALITATE
Copil mort in Austria! Un elev roman de 13 ani a murit in excursie in Austria!

Un elev roman, de 13 ani, a murit in excursie in Austria dupa ce a cazut de la geamul unui hotel. Copilul se afla in excursie cu scoala in Austria, dar ceea ce trebuia sa fie o experienta de neuitat s-a transofrmat intr-un cosmar, relateaza kurier.at.
Unul dintre copii a murit dupa ce a cazut de la fereastra hotelului in care era cazat, potrivit cotidianului austriac Kurier. Baiatul de 13 ani se afla impreuna cu colegii de scoala intr-o excursie in Austria. Vineri dimineata, copilul a fost gasit fara viata in fata hotelului in care erau cazati cu totii, in Wiener Neudorf, un mic oras de langa Viena. In ciuda masurilor rapide de resuscitare, a fost declarat decesul, a confirmat un purtator de cuvant al Directiei de Politie de Stat din Austria Inferioara. Contextul exact al caderii, care a avut loc de la o inaltime de aproape zece metri, ramane neclar. Politia a demarat o ancheta si a izolat zona din jurul hotelului.
-
Bucuresti7 zile in urma
Primaria Sectorului 6 olimpica la achizitii viteza! Zeci de achizitii directe intr-o ora cu aceeasi firma!
-
Economie3 săptămâni in urma
Educatia vine din familie! Peste jumatate din romani au invatat comportamentul responsabil din familie
-
Sibiu3 săptămâni in urma
Trei pakistanezi, principalii suspecti pentru moartea afaceristului sibian Adrian Kreiner
-
Comentariul zilei4 săptămâni in urma
Vasile Banescu despre cazul „Lasconi”: O mostra de invincibila ignoranta si de ermetic analfabetism
-
Arad4 săptămâni in urma
Asasinatele la comanda iau amploare in Romania! Anchetele bat pasul pe loc!
-
Sibiu3 săptămâni in urma
Noi piste in crima de la Sibiu. Pakistanezii erau de fapt un infractor roman din Belgia!
-
Politica2 săptămâni in urma
Berceanu: PNL poate avea soarta PNTCD! Scenariu sau realitate?
-
Salaj4 săptămâni in urma
Din teatrele de operatiuni in pietele de zarzavaturi: Ciuca ia pulsul electoratului la fel ca Ciolacu