Acasă Economie ANAF-ul intoarce foaia! Incepe controale in SCARILE DE BLOC!

ANAF-ul intoarce foaia! Incepe controale in SCARILE DE BLOC!

50

Pentru prima oara in Romania, o Administraţie Judeţeană a Finanţelor Publice a început să ceară insolvenţa asociaţiilor de proprietari pentru a-şi recupera creanţe ce provin din neplata impozitelor pe salarii şi a contribuţiilor sociale. La Botoşani, Administraţia Financiară a solicitat insolvenţa a şase asociaţii, scrie ECONOMICA.net

Şase Asociaţii de proprietari din Botoşani riscă astfel să intre în insolvenţă sau chiar în faliment, după ce Administraţia Finanţelor Publice Locale a solicitat Tribunalului Botoşani intrarea acestora în insolvenţă,  potrivit portalului oficial al instanţelor de judecată. Primele procese cu Asociaţiile de Proprietari au fost înregistrate pe 27 mai anul curent, când AJFP Botoşani a deschis patru dosare de insolvenţă.

În unul din cazuri instanţa s-a pronunţat deja în favoarea Asociaţiei de Prorprietari. Decizia a fost însă atacată cu apel, ce urmează a fi judecat. Instanţa “admite contestaţia debitoarei (Asociaţia de proprietari nr 55 Botoşani n.red). Respinge cererea formulată de către creditoare (DGRFP Iaşi-AJFP Botoşani n.red)”, se arată pe portalul instanţelor de judecată. Decizia Tribunalului datează din 30 iunie 2015, iar procesul, care are ca obiect deschiderea procedurii de intrare în insolvenţă la cererea creditorului, a fost înregistrat la începutul lunii iunie.


Citeste si:

ANAF-ul a luat la tinta ROMANII DIN STRAINATATE! Va fi prapad!

De la firme ANAF face controale la PERSOANE FIZICE!


Din datele AJFP Botoşani, Asociaţia de Proprietari nr 55 din Botoşani a acumulat debite în valoare de 19.328 de lei reprezentând impozite pe salarii şi contribuţii sociale, la care se adaugă dobânzi şi penalităţi în valoare de 24.354 lei.

AJFPB şi-a motivat cererea prin faptul că Asociaţia de Proprietari 55 figurează în evidenţele fiscale cu obligaţii de plată în valoare totală de 43.882 de lei pe care nu i-a putut recupera nici după ce a emis titluri executorii, a comunicat somaţii şi a poprit conturile Asociaţiei. Agenţia a precizat, de asemenea, că sunt întrunite condiţiile din legea Insolvenţei (art 5 pct. 72 din Legea 85/2014), obligaţiile debitoarei fiind certe, lichide şi exigibile.

Asociaţia a solicitat însă respingerea cererii formulată de AJFPB motivând că dispoziţiile Legii insolvenţei (85/2014) sunt aplicate numai persoanelor juridice de drept privat care desfăşoară activităţi economice. În schimb, debitoarei (Asociaţia de Proprietari) îi sunt aplicabile dispoziţiile unei alte Legi (230/2007 privind înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea asociatiilor de proprietari) care prevăd expres că asociaţiile de proprietari reprezintă asocieri autonome, non profit şi nu desfăşoară activităţi economice, având drept scop administrarea şi gestionarea proprietăţii comune.

Mai mult pe ECONOMICA.net

 

ABONEAZA-TE LA NEWTV! Corect, Independent, Curajos