Acasă Cultura Andrei Plesu: Parlamentarii nostri vorbesc o limba de care ROSESTI! Nu poti...

Andrei Plesu: Parlamentarii nostri vorbesc o limba de care ROSESTI! Nu poti sa fii patriot daca nu-ti IUBESTI limba!

22

„Parlamentarii noștri vorbesc, de multe ori, o limbă de care roșești. Nu poți să fii patriot dacă nu îți iubești limba, dacă nu o respecți”, a declarat scriitorul Andrei Pleșu, duminică seară, în cadrul unei ediții speciale a emisiunii „Jocuri de Putere”, la Realitatea TV.

Scriitorul este de părere că relația cu tot ce înseamnă cultură s-a schimbat, în contextul în care asistăm la un moment de criză a cărții, iar limba română este schingiuită.

„Există o problemă la nivel global. Lectura nu mai e o ocupație constantă și amplă, cum a fost secole întregi. Există mijloace mai rapide de acces la informație. Există un deficit de memorie pe care eu îl inregistrez. Stau de vorbă, uneori, cu oameni tineri și mi-e limpede că nu mai au conștiința deceniilor imediat anterioare. Pentru ei, episodul comunism e un basm, nu mai au această temă în metabolismul lor intelectual și sufletesc. Există un deficit de cultură, nu se mai citește.


Citeste si:

INEXPLICABIL! Plesu il ATACA DUR pe Papa Francisc: E vorba de înlocuirea ipocrită a discernămîntului!


Este un moment de criză a cărții. Relația cu cartea s-a schimbat, cum s-a schimbat relația cu școala, muzeul cu tot ce înseamnă cultură, în sensul cel mai larg. În schimb, s-a amplificat volubilitatea. Toată lumea comunică. Nu e clar ce, mare substanță de comunicare nu există, dar cantitatea e enormă. Facebook, forumuri, toată lumea își dă cu părerea. Uneori sunt simpatici, dar de cele mai multe ori e un fel de nonșalanță frivolă cu privire la actul de a scrie, de a comenta”, a spus Andrei Pleșu.

„Pentru vorbire, ar fi esențial ca instituțiile publice, Parlamentarul, Guvernul tot ce înseamnă om de scenă politică și instituțiile de media să fie modele. Lumea vorbeste ce aude. Parlamentarii noștri vorbesc, de multe ori, o limbă de care roșești. Nu poți să fii patriot dacă nu îți iubești limba, dacă nu o respecți. Există o lipsă de cuviință și nuanță în vorbirea curentă”, a adăugat scriitorul.

ABONEAZA-TE LA NEWTV! Corect, Independent, Curajos